Perła, Zwierzyniec Pils

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

Zwierzyniec w butelce 0,5. Nie podoba mi się nieproporcjonalny, obły kształt butelek z browarów w Lublinie i Łomży. Etykietka w ładnym, ciepłożółtym kolorze. Kolor złoty. Piana drobnoziarnista, po kilku łykach pozostaje cieniutka powłoka. Zapach chmielowy. Nasycenie dość duże, właściwie CO2 dominuje w smaku tego piwa przesłaniając i spychając inne doznania. Ogółem przeciętne piwo, będące jedynie cieniem Zwierzyńca którego po raz pierwszy spróbowałem w 1998 roku. Wtedy to piwo się wyróżniało, teraz jest typową masówką...

Moja ocena: [2.825]
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

Ciąg dalszy porównania Zwierzowierza z Perłozwierzem.

Jak wspomniałem w temacie o Zwierzu zwierzynieckim, oba piwa nie różnią się tak bardzo jak kiedyś. Perłozwierz pozbawiony jest metalicznego posmaku schłodzonego Zwierzozwierza (patrz wpis w odnośnym temacie, taka Ciekawostka Dropsa), ma przyjemny słodowy posmak i jednak trochę mniejszą od Zwierza głębię. Ocena jest chyba obiektywna, bo po ostatnich doświadczeniach byłem do Zwierzozwierza nastawiony sceptycznie.

Ponieważ to zapewne od Perły zależy kwestia opakowania, tu się wypowiem o nowej etykiecie.

Gdyby nie przyzwyczajenie do poprzedniej, bardziej stonowanej żółciowo etykiety, obecna zapewne by mi się podobała. Jednak mając w pamięci starą kompozycję kolorystyczną mam nieodparte wrażenie, że grafik niechcący przesunął zbyt daleko suwak nasycenia koloru w Photoshopie.

Comment

• Shlangbaum
        • 2005.03
        • 5828

Ocena z ARTomatu

Kolor: Słomkowy. Troszke za jasny. [4]
        Piana: Bez komentarza najchętniej bym to zostawił. Pozostaje tylko niski, bardzo niski kożuszek... [3]
        Zapach: Zapach puszki ale jak juz trochę wywietrzeje to czuć ładnie chmiel i nutkę słodu. [3.5]
        Smak: Wytrawny. Niskosłodowy. Z solidną goryczką długo pozostającą w ustach. Bez cienia alkoholu. [4.5]
        Wysycenie: Gdyby nie to, że większość gazu wyleciała na początku o mało nierozerwawszy puszki to pewnie wystarczałoby na dłużej a jednak szybko się rozgazowywuje. Ale do końca czuć bąbelki w ustach. [3.5]
        Opakowanie: Naprawdę ładna puszka. Podane są szczegóły dotyczące browaru i rozlewu. Niestety brakło miejsca na podanie ekstraktu. [4]
        Uwagi: Albo to piwo sie troszkę pogorszyło albo niskie oceny niekórych parametrów zwiazane są z tym, że spozywałem to piwo z konserwy. Tak czy inaczej nadal jest jednym z moich ulubionych. Szkoda, że w Krakowie niedostępny z butelki.

Moja ocena: [3.9]

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Cocobango
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.04
          • 818

Ocena z ARTomatu

Kolor: Barwa słomkowa, bardzo klarowne. [3]
          Piana: Piana bardzo intensywna, gęsta, raczej drobna. [4]
          Zapach: Zapach dość intensywnie chmielowy ale jakby czymś zaburzony. [3.5]
          Smak: Samk lekki, orzeźwiający, dość chmielowy. W pierwszym łyku goryczka nie wyczuwalna by w następnych objawić się w delikatnej postaci i średniej trwałości. Nie słodkie i nie kwaśne. Nawet niezłe lekkie piwko [4]
          Wysycenie: Gazu całkiem sporo. [3.5]
          Opakowanie: Szata graficzna i butelka, według mnie świetna. Może etykieta jest nieco zbyt prosta ale nie można mieć wszystkiego. [4.5]
          Uwagi: Muszę przyznać że to niepozorne piwko bardzo miło mnie zaskoczyło. Ponad to cena 1,19 zazł 0,33l
          Jest z pewnością najlepsze piwo w tej cenie (lepsze od wielu droższych) Naprawdę warte spróbowania.

Moja ocena: [3.775]

Comment

• zAjkA
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.12
            • 1089

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny słomkowy. [3.5]
            Piana: Ładna śnieżnobiała obfita piana. Drobnoziarnista, gęsta. Wolno opada pozostawiając po sobie ślady na szklance w formie zacieków po czym delikatnie brnie w dół szklanicy. Pozostaje do konca w postaci kożuszka. [4.5]
            Zapach: Przyjemny kwiatowy aromat. Dogłebnie piesci nozdrza swym znakomitym zapchaem. Elementów chmielowych ani słodowych nie wyczułem. [4]
            Smak: Początkowo dał o sobie znać delikatnie słód. Później smak zdominowała jednak light'owa chmielowa goryczka. Wszystko to przeplata się ze słodkawym posmakiem który mile dogadza naszym kubeczkom smakowym. [4]
            Wysycenie: Delikatnie odrywające sie od dna mikroskopijne babelki tylko dodają charakteru temu piwu. Stopień wysycenia idealny. Nie ma wpływu na smak. [4]
            Opakowanie: Pół litrowa puszka utrzymana w zielono żółtej tonacji. Ogólnie sprawia pozytywne wrażenie. [3.5]
            Uwagi: Godne polecenia orzeźwiające przyzwoite piwo. POLECAM

Moja ocena: [4]
            Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

Comment

• the_il
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2005.06
              • 15

Ocena z ARTomatu

Kolor: zalezy gdzie jest rozlewane [3]
              Piana: calkiem, calkiem,... [3]
              Zapach: okay [3]
              Smak: nie przypomina śp. Kryształu [3]
              Wysycenie: nie qmam [2.5]
              Opakowanie: tylko 0,33 [3]
              Uwagi: chcę powrotu piwa Kryształ

Moja ocena: [2.975]
              ---------------
              Ocena usunieta z rankingu.
              Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
              Art, Admin

---------------

Comment

• Seta
                • 2002.10
                • 6964

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciut za jasne. [4]
                Piana: Jak na "light'a" nieźle się trzyma. Chyba, że kończy się termin spożycia... [4.5]
                Zapach: chmielowy... [4]
                Smak: Mi bardzo odpowiada, leciutki pils, doskonały na lato, smak (w przeciwieństwie do win) pozostaje dość krótko "świeży" - to chyba "zasługa" niskotemperaturowej pasteryzacji. PIĆ ŚWIEŻE! [4.5]
                Wysycenie: Mogłoby być bardziej "wysycone ;P, bąbelki dość szybko ulatują... [4.5]
                Opakowanie: Orginalna butelka - jak zawsze z Perły. [5]
                Uwagi:

Moja ocena: [4.325]
                Last edited by Seta; 2005-08-01, 12:37. Powód: literówki ;P
                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• thrashcan
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.10
                  • 126

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, klarowne. [4]
                  Piana: Biała, drobnoziarnista, bardzo ładnie się utrzymująca - mocna strona piwa. [4.5]
                  Zapach: Średniointensywny zapach koperkowo - chmielowo - owocowy. Całkiem przyjemny, ale ten koper troszkę nie pasuje do piwa [3.5]
                  Smak: Piwo całkiem przyjemne, jakby oleiste, gęste, ale jednocześnie dość lekkie. Fajnie zaakcentowana goryczka, w tle posmak owocowy. Podejrzewam, że przyjemnie by orzeźwiało w letnie upały. [4]
                  Wysycenie: Odpowiednie, jedynie brak wędrujących bąbli w szklanicy. [4]
                  Opakowanie: Puszka utrzymana w żółto - zielonej tonacji, całkiem przyjemna dla oka, zauważalna w sklepie. [3.5]
                  Uwagi: Zdecydowanie powrócę, a już na pewno w porze letniej.

Moja ocena: [3.85]

Comment

• j_wayne
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2005.10
                    • 27

Ocena z ARTomatu

Kolor: Kolor jest złotawy, choć mimo wszystko jest ciut za jasny. [4.5]
                    Piana: Patrząc na inne oceny piany moich poprzedników coś tu nie gra. Piana w moim Zwierzyńcu utrzymywała się przez jakieś 40s a potem całkowicie opadła nie pozostawiając nawet małych plamek na obrzeżach szklanki. [2.5]
                    Zapach: Zapach jest wporządku, choć nie należy do zbyt intensywnych, przeważa nutka chmielowa. [3.5]
                    Smak: Smak oceniam na 4. Cóż mogę powiedzieć całkiem dobre piwo w rozsądnej cenie. A słyszałem, że Zwierzyniec rozlewany w Lublinie(ten lany do 0,5l butelek) jest okropny - to nie prawda!!! [4]
                    Wysycenie: Nasycenie dwutlenkiem węgla jest troszkę za małe. Ulatnia się on bardzo szybko. [3.5]
                    Opakowanie: Opakowanie jest przeciętne. Brązowa butelka ta Perły z lekko zaokrągloną szyjką ale sama etykieta najciekawsza nie jest. Osobiście uważam, że poprzednia etykieta była o wiele ładniejsza. [3.5]
                    Uwagi: Dobre piwko w jeszcze lepszej cenie. Będzie moim częstym wyborem szczególnie teraz kiedy zbliża się lato. Muszę przyznać, że to piwo mile mnie zaskoczyło - piłem nie jedno droższe a dużo gorsze pod każdym względem. Spróbujcie naprawde warto!

Moja ocena: [3.65]

Comment

• KrzysiekM
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2006.05
                      • 78

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika j_wayne
                      Kolor: Kolor jest złotawy, choć mimo wszystko jest ciut za jasny. [4.5]
                      Piana: Patrząc na inne oceny piany moich poprzedników coś tu nie gra. Piana w moim Zwierzyńcu utrzymywała się przez jakieś 40s a potem całkowicie opadła nie pozostawiając nawet małych plamek na obrzeżach szklanki. [2.5]
                      Zapach: Zapach jest wporządku, choć nie należy do zbyt intensywnych, przeważa nutka chmielowa. [3.5]
                      Smak: Smak oceniam na 4. Cóż mogę powiedzieć całkiem dobre piwo w rozsądnej cenie. A słyszałem, że Zwierzyniec rozlewany w Lublinie(ten lany do 0,5l butelek) jest okropny - to nie prawda!!! [4]
                      Wysycenie: Nasycenie dwutlenkiem węgla jest troszkę za małe. Ulatnia się on bardzo szybko. [3.5]
                      Hmmm.. wygląda na to, że to piwo w wersji 0,5l to coś innego niż 0,33l.

Właśnie pierwszy raz w życiu zakupiłem Zwierzyńca (Tesco w Lublinie) w buteleczkach 0,33l.

Od razu zanabyłem kilka, bo nie wiem czemu.. jakoś tak wzbudził moją sympatię wizualnie. :-)

Po nalaniu do kufelka stworzyła się ładna, bieluteńka piana (dość gęsta), utrzymywała się długo prawie bez zmian (ponad 2 minuty) - potem nie wytrzymałem i zacząłem pić, smakować itd.

Do końca piana utrzymywała się w postaci korzuszka (około 4 do 3 mm pod koniec).

Smak bardzo pozytywny, wyrażny. Cały czas w piwie goniły w górę gęste, maleńkie bąbelki gazu przyjemnie szczypiące w język.

Jak dla mnie bardzo pozytywne piwo. A jak na pasteryzowane to wręcz zdecydowanie wyróżniające się in plus.

Cieszę się, że mam jeszcze kilka w zapasie.

Pozdrawiam - K.

Comment

• Budvar
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.09
                        • 265

Ocena z ARTomatu

Kolor: złoty, klarowny [3.5]
                        Piana: całkiem, całkiem, choć do "znakomita" jeszcze trochę brak [3.5]
                        Zapach: przyjemny, choć zbyt mało wyraźny [3.5]
                        Smak: przyjemny, wyraźnie piwny, zrównoważony [4]
                        Wysycenie: w porządku [4]
                        Opakowanie: pomysłowy kształt butelki, solidny opis, wyróżniająca kolorystyka [4]
                        Uwagi:

Moja ocena: [3.75]

Comment

• lukex
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2005.12
                          • 262

to piwo nie powinno nazywać się Zwierzyniec pils tylko Fatal error pils.W smaku jest podobne do lecha pilsa i mysle że niektórym to już starcza za ocene piwa.Kontunuując
                          najgorszy pils z mozliwych czyli straszny w smaku i mocno wysycony (by zabić ten smak niedobry).Takiej praktyki nie powstydziła by się sama Kompania (Tyskie).Ciężko dopić do końca.

Comment

• ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23926

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukex
                            W smaku jest podobne do lecha pilsa i mysle że niektórym to już starcza za ocene piwa.
                            chciałbym żeby tak smakował Lech Pils
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Lacriferno
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.07
                              • 783

Moje doznania smakowe dotyczace Lecha Pilsa nie były najgorsze, chociaż też do zachwytu było bardzo daleko. Może porównanie miało dotyczyć L. Premium (jeżeli w tym przypadku o jakimkolwiek smaku można mówić)?

Comment

• lukex
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2005.12
                                • 262

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lacriferno
                                Moje doznania smakowe dotyczace Lecha Pilsa nie były najgorsze, chociaż też do zachwytu było bardzo daleko. Może porównanie miało dotyczyć L. Premium (jeżeli w tym przypadku o jakimkolwiek smaku można mówić)?
                                w żadnym wypadku,co gorsza ostatnio piłem Lecha premiuma 0,3 i myśle że wlewają pilsa do zielonych butelek i jest potem jako lager ,natomiast piłem też premiuma z beczki i smakuje normalnie,także może kompania wprowadza nowe (stare)zasady wobec i swoich sztandarowych piw

Comment

Przetwarzanie...
                                X