Leciutko odleżakowany Junaczek z karfura.
4miechy po dacie. Już mnie wkurzał w swoją obecnością w lodówce. W zapachu tani miód i mokry karton. W smaku: słodkawe, mokry karton plus lekka kukurydza. Wszystko dopełnia dość potężny miód. Takie miodowe bez miodu. Alkohol niewyczuwalny.
O dziwo dzięki tej miodowości (miodności?) i kremowej teksturze piwo idzie pić. Piwo dość marne, lecz i tak lepsze niż zwykła Tatra czy Tyskie.
Jednokrotny przypadkowy "eksperyment".
Jak to zresztą często u mnie bywa
Aromat - cukierkowy karmel, przez chwilę jakaś nuta kwaśnych owoców (może to być zielone jabłuszko), w tle odrobina chmielu
Piana - wysoka, zwarta, nie jest zbytnio trwała, ale kożuszek...
Piana - szybko znika do obwódki.
Lacing - niewiele.
Gaz - średni.
Barwa - złoty bursztyn.
Aromat - owocowość lagerowa i nieprzyjemna alkoholowość.
Smak - słodkawe potem słodsze, owocowość lagerowa,...
Nie bez szczypty złośliwości mówi się, że "belgia" (czytaj. belgijskie piwa) jest nudna. Jednym z pierwszych piw belgijskich, które w dawnych czasach wypiłem i całkowicie nie zrobiło na mnie wrażenia to był Duvel. Piwo w takim samym stylu jak to, które opisuję. Kupiłem (albo...
Witam. Możecie polecić jakiś sprawdzony zestaw surowców (20L) do uwarzenia Brytyjskiego Ale czy nawet Strong Ale. Ewentualnie jakiś sprawdzony przepis na którego podstawie można by samemu dobrać surowce. Ekstrakt 12 Blg lub nieco powyżej. Generalnie zależy mi żeby oprócz biszkoptów w smaku...
Comment