Kormoran, Irish Beer

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nikita_banita
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 1363

Mój egzemplarz również miał alk. do 6,5 % obj. i ekstr. 14,5 % wag. Zakupione w lokalnym spożywczaku.

W barwie ciemnego soczystego bursztynu; piana intensywna, ale niestety nietrwała i po dwóch minutach w szklaneczce pozostał jedynie niewielki jej ślad. Zapach mało intensywny, ale charakterystyczny. Piwo to nie ma żadnych posmaków karmelowych czy słodkich i określiłbym je raczej jako wytrawne, pozostawiające w ustach przyjemny nieco gorzkawy ślad. W mim nie było też posmaków spirytusowych. Bardzo przyjemne ciemne piwko.

Comment

• radeckib
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2002.02
      • 87

Taa, jak dla mnie to poprawiło sie to piwo.. najpierw upolowałem je z beczki w rucianym (przystań żeglarska) a potem w Giżycku w "alkoholach świata". Odszczekujeę moje poprzednie wypowiedzi na temat wyższości Belfasta nad Irish Beer. Na mazurach było po 1,65 więc dziwi mnie tak wysoka cena w innych częściach kraju. Mam nadzieję że jak do mojego skleu dotrze to nie bedzie tak drogie, bo chetnie częściej bym je pijał.
      ludzie mówią że jestem źle narysowany

Comment

• celt_birofil
        † 2017 Piwosz w Raju
        • 2001.09
        • 4469

slavoy napisał(a)
        Bardzo dobre!
        Mocno przypalane, z porządną goryczką, prawie bez żadnych słodkich akcentów.
        Barwa ciemnowiśniowa, piana gruboziarnista, ale sztywna jak diabli - na balkonie podczas robienia zdjęcia wiało dość solidnie, a piana trzęsła się jak galareta, ale jej nie zwiało!
        Ocena: zdecydowane 5!
        Moje odczucia, pokrywają się ze Slavoy'owymi. Spożyty egzemplarz miał nowszą etykietkę
        Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

Comment

• celt_birofil
          † 2017 Piwosz w Raju
          • 2001.09
          • 4469

Na etykiecie był taki motyw Kkapselek był jednolicie zielony
          Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

Comment

• celt_birofil
            † 2017 Piwosz w Raju
            • 2001.09
            • 4469

Wzór pierwszy z lewej

Comment

• lilith_66
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2003.09
              • 1

Irish z Kormorana

Witam wszystkich Piwożłopów to mój pierwszy tutaj post.
              Witam szczególnie Arta, jako gospodarza.

Kormorański 'Irish' oceniam przyjemnie, daleko mu do moich ulubionych stoutów (Beamish ), zgadzam się z grubsza z oceną 'statutową' browar.biz'a. Przypomina mi nieco (ciut jaśniejszy) Staropramen Granat - moim skromnym zdaniem najlepsze piwo AD 2003, jakie piłem.

Duzy plus - pojawiło się w mej małej mieścinie. W nowej szacie graficznej, zresztą.

W czerwcu trafiłem na Irisha 'z kija' w małej wiosce Miętne k/ Garwolina - w ogródku w rewelacyjnej cenie 2 PLN za 0,5. "Capovane" znacznie jest lepsze od butelkowego. Pytałem właściciela ogródka dlaczego tak tanio - odpowiedział, że kilkadziesiąt groszy zarobku na kufelku całkowicie go satysfakcjonuje. Oby tacy na kamieniu...

Pozdrawiam

Comment

• dziku
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.12
                • 1992

Odp: Irish z Kormorana

lilith_66 napisał(a)
                Witam wszystkich Piwożłopów to mój pierwszy tutaj post.
                No to witaj
                I przywitaj się ze wszystkimi w specjalnie do tego celu przygotowanym dziale Forum
                Przygotowanym, rzecz jasna, przez Arta - jako gospodarza
                Dziku

Comment

• Viktor
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  🍼
                  • 2002.04
                  • 617

Kormoran, Irish Beer

Kolor ciemnorubinowy, ładne gazowanie, piana beżowa - zbyt szybko znika, smak wytrawny - palony słód, lekko kwaskowe. To co istotnie to nie czuć tych 6,5 % alkoholu. Całkiem dobre piwo + oryginalna etykieta ( szkoda , że kapsel pusty).

Comment

• Pinio74
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.10
                    • 3881

Piwo zakupione w płockim Auchan (stało na półce z zagranicznymi piwami :-) ). Praktycznie nie mam się do czego przyczepić, barwa ładna ciemnowiśniowa, smak z wyraźną goryczą, praktycznie bez żadnych słodkich nut, piana dość obfita. Jedyny minus to kapsle. Zupełnie czarne, bez żadnego logo. Piwo w sam raz na jesienne wieczory. Polecam wszystkim

Moja ocena: [4.875]
                    BIRRARE HUMANUM EST

Comment

• jerzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.10
                      • 4707

Bardzo wytrawne, ze śladowym cieniem słodkawego posmaku - bardzo mi pasuje. Zupełnie nie czuć alkoholu (6,5%). Piana to niestety porażka - choć miała kilka centymetrów przy nalewaniu do pokala, to znikła zanim doniosłem piwo z kuchni do pokoju (które - informacja dla niewtajemniczonych - są połączone w jedną przestrzeń ). Zapach karmelowy - nie drażni mnie, ale i nie zachwyca.

Chętnie bym powtórzył, choć nie za cenę, którą zapłaciłem w oszołomie - 3,08 zł za butelkę 0,33.
                      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

Olaboga, to nawet w warszawskim oszołomie jest taniej, bo za 2,70.

Niestety, sklepik nieopodal uniwersytetu, gdzie Irish był za 3 zł, ostatnio zamknięty i pusty. Miejmy nadzieję, że to remont.

Comment

• yendras
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.12
                          • 2052

Całkiem przyjemny ciemniak, ale:
                          - 3,08 zł za 0,33 l to gruuuba przesada
                          - przeszkadza mi ta zielona butelka

Comment

• fukfuk
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2003.09
                            • 175

medale na etykiecie Irish Beer'a

Nie wiem, czy zwróciliście uwagę na medale na jednej z wersji etykiet i na waflach. Są różne numery Festiwalu Piw Polskich, na którym to piwo zdobyło medal. Naprawdę to był XV FPP Politechniki Łódzkiej w 2002 roku. Taka ciekawostka.

Comment

• anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10768

nie jestem smakoszem piw mocnych
                              lecz dla celó naukowo badawczych poztanowiłem je wypić.
                              po nalaniu do kufla miłe zaskoczenie
                              ładny ciemny kolorek gaz też w normiesmak delikatny nie wyczuwalne te 6,5% niestety piana znika odrazu jak śnieg wiosną zapach bardzo przyjemny
                              kręcący w nosie opakowanie niczym szczególnym sie nie wyróżnia poza tym że butelka mogła by być większa!

Moja ocena: [3.1]
                              Mniej książków więcej piwa

Comment

• kishar
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2003.10
                                • 1691

Zapach po otwarciu chmielowy przypominajacy pilsy
                                piana ciemna prawidłowa barwa,na poczatku dosc duza potem jednak za duzo dziur i szybko opada
                                kolor ciemny bordowy ale jednak przepuszcza swiatło
                                smak naprawde super,wyczuwalny słod,no i nie czuc alkoholu jak w Belfascie,
                                opakowanie niestety cienkie po co ten cygan?
                                po Olsztynskich browarach dobrze widac jak dobrze na rynek wpływa konkurencja dwa browary w miescie i jaka róznorodnosc produktów(oczywiscie jak na polskie warunki),tylko czekac jka wypuszcza pszeniczniaka................ ale sie rozmarzylem.

Comment

Przetwarzanie...
                                X