kolor ciemny odrazu spodobal mi sie smak kawowy ale slodkawy nie czuc alkoholu piana gesta zapach mniej przyjemny ale ladny opakowanie plastikowy kufel
krzak napisał(a) (...) Niewiecie moze gdzie mzona dsotac te piwo w warszawie i jaka jest jego cenna bo zabardzo nie chce mi sie zawijac do olsztyna . pozdro IRISH beer tha BEST
Wiemy, gdzie można dostać to piwo w Warszawie, ale zanim Ci powiemy, prosimy abyś używał polskich liter oraz ortografii, bo taki zwyczaj jest przyjęty na naszym Forum.
Kolor: ładny ciemny mahoń, pod światło głęboki rubin, gdyby był dosłownie o ton ciemniejszy dałbym maksa. [4.5] Piana: najsłabszy element tego piwa, zbudowana ze średnich pęcherzyków, z początkowo wysokiego stanu zbyt szybko redukuje się do centymetrowego kożuszka. [3.5] Zapach: świetny, mocny słodowy z miłymi akcentami słodko-owocowymi. [5] Smak: słodowy, przypalany ze śladową goryczką, jak dla mnie ze zbyt mocno zaakcentowaną słodyczą, wolałbym by był on bardziej wytrawny. [4] Wysycenie: przyjemne, prawie idealne nasycenie drobnymi bąbelkami, które towarzyszą od pierwszego po ostatni łyk. [4.5] Opakowanie: zielony bączek nowego wzoru, ładna etykieta w stylu komiksowym, dwa niewielkie minusy to zielony kolor butelki i emaliowany na czarno kapsel - ładnym dopełnieniem całości byłoby markowe lub firmowe zamknięcie. [4.5] Uwagi: Przyjemny, udany ciemniak, acz jak wspomniałem wyżej winien mieć lepszą pianę i bardziej wytrawny smak.
Abernacka - dzięki!
Smak: słodowy, przypalany ze śladową goryczką, jak dla mnie ze zbyt mocno zaakcentowaną słodyczą, wolałbym by był on bardziej wytrawny. [4]
Również odczułem zwiększenie słodyczy. Kiedyś było zdecydowanie bardziej wytrawne.
W Płocku cały czas do nabycia w Auchanie, cena 2,49 zł za butelkę 0,33.
Kolor: brązowy [5] Piana: duża, naprawdę trwała, dywanik zostaje jeszcze dłużej [4] Zapach: bardzo mocny, palonosłodowy, kawowy [4.5] Smak: słodowy, palony, bardzo treściwy, posmak może trochę za słodki jak dla mnie, za mało goryczki [4] Wysycenie: wysokie jak na ciemniaka [4] Opakowanie: nawet ciekawe graficznie ale jak to piwo jest irlandzkie to ja jestem Chińczyk [3] Uwagi:
Kolor: Mocno ciemny, z silnym odcieniem brązu i lekka wiśnią. [4.5] Piana: Słabowita, średniopęcherzykowa, szybko znika. Bardzo dziwny odcień, coś jakby szarawa. [3.5] Zapach: Wyraźnie słodowo-palony z elementami goryczki, kawowy. [4.5] Smak: Mocno słodowy, czuć też kawę i smaki palone, goryczka bardzo słaba - w sumie ciekawa kompozycja. [4.5] Wysycenie: W kuflu widać masę uciekających bąbelków jednak poczas picia ma się wrażenie jakby piwo było nieco niedogazowane. [4] Opakowanie: Zielona butelka 0,33 z sympatyczną etykietą w kolorach zieleni i czerni, minus za niefirmowy kapsel. [4] Uwagi: Całkiem przyjemne ciemne piwo, szkoda że niedostępne we Wrocławiu. A mogli by pójść wzorem Juranda - Hebana i Dublina dostatek.
Kolor: Ładny mahoń. [4.5] Piana: Praktycznie brak piany. Niewiele było na początku. I to niewiele szybko opadło. [3] Zapach: Słodowy, lekko palony, wyczuwalna kawa. [4.5] Smak: Słodowy, goryczka w sam raz. Wyczuwalna kawa i palenie. Ciut rozwodnione. [4] Wysycenie: Bardzo małe, prawie niezauważalne. [3] Opakowanie: Ładny zielony bączek 0,33, etykieta w odcieniach zieleni (bez rewelacji), duży minus za czarny kapsel. [3.5] Uwagi: Całkiem smaczne piwko. Szkoda że bez piany.
Kolor: bardzo ciemny bursztyn, pod światło ciemnoczerwony, w sumie niezły, ale mógłby być o ton ciemniejszy [4] Piana: małe rozczarowanie - choć piękna w barwie (początkowa kawa z mlekiem przechodząca w ecrú), znika stanowczo za szybko (w przeciwieństwie do większości Kormoranów) [3.5] Zapach: intensywny, głęboki, palony [4] Smak: bardzo intensywna, palona gorycz z początku nieco przytłacza, dopiero po chwili smak łagodnieje i pełniej ukazuje swoje walory [4] Wysycenie: przyzwoite, dość równe od początku do końca [4.5] Opakowanie: mało oryginalne i mało wyrafinowane [2.5] Uwagi:
Kolor: Ładna wiśnia, przejrzyste. [4] Piana: Srednie pęcherzyki, piana dosyć niska, beżowa, ale trwała. [3.5] Zapach: Zapach jakiś taki mleczny - niestety nie jest to zapach świeżego mleka. Trochę podobny do pitego ostatnio butelkowanego Belfasta. [3.5] Smak: W smaku nieco jakby przypalone, trochę zahacza o portera. Goryczka wyraźna, ładnie osadza się u nasady języka i promieniuje w ustach. Nie jest słodkie, raczej popada w wytrawność. [3.5] Wysycenie: Prawie zero nagazowania; zero aktywności pęcherzyków; zdecydowanie za słabo. [2.5] Opakowanie: Butelka zielona, bezzwrotna poj. 0,33l ("-" "-"). Etykieta również pozostawia wiele do życzenia i zniechęca do zakupu. [3.5] Uwagi: Dawno nie piłem tego piwa i z ciekawości ponownie do niego zajrzałem. Jak dla mnie średnie zważywszy na ceną
Kolor: Bardzo ładny kolor rubinowy, klarowne. [4.5] Piana: Kremowa, średniej wysokości, dość szybko opada i tworzy poszarpaną warstwę na powierzchni piwa. [3.5] Zapach: Palona kawa, karmel, w tle lekkie nutki owocowe, zapach dość słaby, ale przyjemny. [4] Smak: Wyraźnie wyczuwalna goryczka, smaczki kawowe i karmelowe, jednak smak jakby trochę rozmyty, nie do końca zdecydowany. [3.5] Wysycenie: Wysycenie bardzo dobre, szkoda że nie przekłada się na trwałośc piany. [4] Opakowanie: Zielona butelka 0,33l, etykiety w sumie nieprzekonywujące, na nich jednak kompletny brak informacji o składnikach piwa, kapsel czarny. [3] Uwagi:
W czwartek otrzymałem pewną informację, że beczkowy Irish Beer nie jest pasteryzowany. Zastanawiam się, czy nie powinno się go wydzielić do osobnego tematu, zwłaszcza że jest poważna róznica w smaku w porównaniu z butelkowym.
Kolor: Kolor ładny, ciemno brązowy z wiśniowymi refleksami [4.5] Piana: Piana beżowa, zwarta i dość trwała [4] Zapach: Zapach taki porterowy, słodowo-karmelowy, bardzo intensywny, pokal pachnie jeszcze długo po opróznieniu [4.5] Smak: Z oceną smaku mam problem. Pasuje mi, jednak brak mi trochę tej wyraźnej goryczki, która obecna była w tym piwie wcześniej. Teraz goryczka jest mocna, ale dość krótko trwa. Smak jest zdominowany przez posmaki słodowo-palono-karmelowe. [4.5] Wysycenie: Nasycenie dla mnie wystarczające [4] Opakowanie: Zielona butelka 0,33, etykieta nie pasująca do piwa i czarny kapsel sprawiają, że ocena nie jest zbyt wysoka. Ja bym odświeżył szatę graficzną Irisha, bo piwo jest tego warte. [3.5] Uwagi: Od mojej poprzedniej oceny tego piwa minęły prawie 3 lata. Pozwoliłem sobie na ponowną oceną, bo moim zdaniem Irish bardzo się zmienił. Teraz według mnie smakowo bliżej mu do lżejszych (18) porterów, np. z Krajana, choć oczywiście to nie ten poziom ekstraktu. Piwo jest smaczne, warte powtórki, jednak poprzednio warzone miało bardziej charakterystyczny, gorzkawy smak. Teraz ma szansę posmakować większej ilości konsumentów.
Kolor: ciemny kawowy [5] Piana: drobnoziarnista, utrzymuje się do końca picia mała warstewka. Niestety szybko się redukuje. [4] Zapach: słabowyczuwalny zapach, ogólnie słodowy z dziwnymi akcentami (Ania twierdzi, że gniecionego groszku ) [3] Smak: bardzo intrygujący smak przypalonego słodu, z wyważoną goryczką. Brak jakichkolwiek elementów, które zakłócały by tą harmonię. [5] Wysycenie: małe bąbelki; przy każdym łyku małe zamieszanie pod warstewką piany. [4] Opakowanie: fajny kształt zielonej buteleczki 0,33l o podłużnej szyjce. Etykietka "obrazkowa", wyróznia się pośród innych. [5] Uwagi: Kupione w Auchan-Komorniki. Warte polecenia!
Dziś wypiłem butelke tego zacnego piwa, celowo zachowaną od pobytu w sierpniu na mazurach (data ważności do 18 czerwca 2006 r.)
Ładna ciemna barwa, naprawde dobra piana dobnoziarnista, na początku jest jej sporo, i resztki pozostają do końca.
A co do smaku dominuje przyjemna wytrawność taka jaką akurat lubię ale w tle jest takze delikatna słodycz i goryczka.
Jak dla mnie jedno z najlepszych Polskich ciemnych piw.
Ocena 4.7
Comment