Ciechan, Pszeniczne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piotry
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.08
    • 761

    hmm wydaje się że droga taka może być kosztowna i bolesna - trzeba w końcu na poważnie zająć się nową recepturą....

    jak dla mnie to jest bez sensu - lepiej skorzystać z gotowych wzorców w końcu piwo nie jest robione od dzisiaj i wydaje się że gatunki jakie wyklarowały się na świecie są mniej więcej tym czego pragnie lud, a lud pragnie pszenicy, smacznej pszenicy
    Last edited by piotry; 2007-10-12, 22:20.

    Comment

    • mario123
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.01
      • 250

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi
      hmm wydaje się że droga taka może być kosztowna i bolesna - trzeba w końcu na poważnie zająć się nową recepturą....

      jak dla mnie to jest bez sensu - lepiej skorzystać z gotowych wzorców w końcu piwo nie jest robione od dzisiaj i wydaje się że gatunki jakie wyklarowały się na świecie są mniej więcej tym czego pragnie lud, a lud pragnie pszenicy, smacznej pszenicy

      Obawiam się, że jak browar w Ciechanowie pójdzie tą drogą wytyczoną przez lud (Weizen), to plajta jest pewna!
      Trzeba szukać własnego stylu, bo małe browary nie mają obecnie szans z wielkimi.

      Comment

      • Maidenowiec
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2287

        Jak na razie w jasno sprecyzowanym stylu sobie nie poradzili.
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • mario123
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.01
          • 250

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
          Jak na razie w jasno sprecyzowanym stylu sobie nie poradzili.
          Będę się jednak upierał, że piwo w stylu "Weizen" się trochę "przejadło". I jest obecnie tego już dużo na rynku.
          Moim zdaniem, browar w Ciechanowie powinien zaproponować styl pszeniczny polski "Ciechanowski".

          Comment

          • Kamień
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.07
            • 361

            No dobrze, więc oto mamy nowy styl: Ciechaner weiss, a raczej Zichenauer weiss. Lecz czym się on charakteryzuje?To piwo jest słodkie, ma silny posmak banowo-waniliowo-morelowo-sernikowy, który kłuci się z równie silnym posmakiem "piwnicznym", typowym dla piw "żywych". Nawet poprawa gazu niewiele tu pomoże . Zresztą, tworzenie nowego stylu nie było chyba intencją browaru. Intencją prawdopodobnie było stworzenie jak najbardziej pszenicznego piwa, stosując jak najmniej "pszeniczne" metody...A może ciechanowski browar powinien rozważyć kupno i hodowlę nowego typu drożdży, kupionego choćby na Piwodzieju.pl ? Piwo w obecnej postaci nie zawojuje rynku, nie wróżę mu przyszłości protoplasty nowego stylu, a ożywianie Grodziskiego wymagałoby mnóstwa eksperymentów z nowymi recepturami. Lepiej już skupić się na sprecyzowanym stylu hefe-weizen; a przecież skoro wpasowanie się w ten styl się nie powiodło to z Grodziskim mogło by być tak samo. Stworzenie weizena na pewno nie sprowadzi na browar widma plajty, wszak nikt nie każe mu warzyć tylko pszenicę. Z wielką chęcią i radością powitał bym w sklepach PPPPPPP (Pierwsze, Prawdziwie Polskie, Prawdziwe, Pyszne, Piwo Pszeniczne ). Ostatnio zjwiają się Cornelius i pszeniczny Okocim, no ale Ciechan był pierwszy i być może decyzja o jego stworzeniu mogło mieć pewien wpływ na powstanie następnych? A po odjęciu Cornelusa, Okocimia i browarów restauracyjnych, to jakie mamy polskie hefe-weizeny? A jeśli ktoś ich nie lubi to jest w handlu całkiem pokaźna ilość piw nie będących weizenami, ba, nawet nie mających w skaładzie słodu pszenicznego. Jeden, klasyczny hefe-weizen z rynku ich nie wypchnie.

            Comment

            • piotry
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.08
              • 761

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mario123 Wyświetlenie odpowiedzi
              Będę się jednak upierał, że piwo w stylu "Weizen" się trochę "przejadło". I jest obecnie tego już dużo na rynku...
              przepraszam ale nie wiem jak można powiedzieć że to piwo się przejadło - w tej chwili pszenicę piję raczej rzadko - bo kupić je trudno i cena też nie niajniższa....

              co za to mi się przejadło to wszystkie sikowate lagery serwowane hurtem przez znanych nam producentów
              Last edited by piotry; 2007-10-13, 08:09.

              Comment

              • annetka
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.03
                • 120

                Trochę zaniedbałam forum ostatnimy czas za co bardzo przepraszam
                Dostałam dziś info, że zupełnie nowa warka będzie miała na etykiecie napis, że to warka II. Walczymy więc z Pszenicznym dalej oby starczyło wam i nam cierpliwości i wytrwałości!
                Jak warka ta zacznie trafiać do sklepów dam znać
                warszawa@ciechan.com.pljeśli masz jakieś uwagi ad produktów Ciechana, ich dytrybucj czy wizerunku zapraszam do korespondencji!!

                Comment

                • banaszek
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.02
                  • 617

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika annetka Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dostałam dziś info, że zupełnie nowa warka będzie miała na etykiecie napis, że to warka II. Walczymy więc z Pszenicznym dalej oby starczyło wam i nam cierpliwości i wytrwałości!
                  Czy przewidywane jest zastosowanie drożdży górnej fermentacji, pszenicznych? Dzisiaj piłem Ciechana i mam nieodparte wrażenie, że piłem piwo z dodatkiem słodu pszenicznego, fermentowane w niskich temperaturach. Więcej nie napiszę bo wszystko na ten temat FORUM już powiedziało

                  Życzę cierpliwości i wytrwałości, trzymając jednocześnie kciuki.


                  Comment

                  • Budvar
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.09
                    • 265

                    Ocena z ARTomatu

                    Kolor: ciemnozłoty (nieco przybrudzony), wpadający w pomarańcz, o mlecznym zmętnieniu [4]
                    Piana: drobna, choć mało zwarta (jakaś taka nie-piwna), na dodatek opada szybko, a jej pozostałości nie można nawet nazwać dywanikiem (całość kojarzy się bardziej z pianą w wannie niż w kuflu ) [3]
                    Zapach: praktycznie go nie ma, więc jak to ocenić ?! jeśli już coś się przebija, są to jakieś mocno odrzucające piwniczno-gnilne nuty [1.5]
                    Smak: płaski i bez wyrazu, daleki od pszenicznego, bez jakichkolwiek ciekawych nut smakowych, za to są dość nieprzyjemne smaki kwaskowe (a nawet kwaśne !) przy akompaniamencie szmaciano-piwnicznych posmaków; nie tak odrzucające jak zapach, wypijane, ale bez przyjemności i bez chęci na powtórkę [2]
                    Wysycenie: w ostateczności może być [3]
                    Opakowanie: przaśna, wyzłocona etykieta, bez "wsparcia" w postaci kontry, czy kapsla; całość razi [3]
                    Uwagi:

                    Moja ocena: [2.125]

                    Comment

                    • kibi
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.07
                      • 1875

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika annetka Wyświetlenie odpowiedzi
                      zupełnie nowa warka będzie miała na etykiecie napis, że to warka II.
                      Ciekawa wiadomość dla kolekcjonerów etykiet- te z pierwszej warki idą w cenę

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        Ocena z ARTomatu

                        Kolor: Żółtozłoty - troszkę za bardzo złoty jak na pszenicę. [4.5]
                        Piana: Jak na pszeniczniaka to za szybko opada i jest zbyt mało zwarta. Obfita jedynie z początku. [3]
                        Zapach: Lekki goździk. Zapach mało intensywny ale do zaakceptowania. [3.5]
                        Smak: W smaku lekko drożdżowe oraz z nieśmiałymi nutkami typowymi dla piw pszenicznych. Brak mu jednak intensywności i zdecydowania. [4]
                        Wysycenie: Bez rewelacji. Mało żywe w ustach. Nie wspomaga piany. Mimo to jednak jest w miarę równomierne do końca. [3.5]
                        Opakowanie: Udana etykieta. Nie ma się czego czepić. [5]
                        Uwagi: Mam nadzieję (albo jestem naiwny ), że jeszcze nad tym piwem popracują.

                        Moja ocena: [3.775]
                        Last edited by Shlangbaum; 2007-10-22, 23:13.

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • annetka
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2003.03
                          • 120

                          Dzis na Warszawę dostaliśmy Pszeniczne, na etykiecie jest czarny "stempelek" Warka 3. Tym razem udało się to piwo Na własne oczy widziałam piękną pianę
                          Czekam na opinie
                          pozdrawiam
                          warszawa@ciechan.com.pljeśli masz jakieś uwagi ad produktów Ciechana, ich dytrybucj czy wizerunku zapraszam do korespondencji!!

                          Comment

                          • Pancernik
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2005.09
                            • 9788

                            Aaaaaa... może... jakieś konkrety adresowe?
                            Bo skoro takie dobre, to zaraz wilki się rzucą i wykupią...

                            Co do trzeciej warki - do trzech razy sztuka, podobno .
                            Trzymałbym kciuki, gdyby nie to, że wtedy piwa nie mogę utrzymać .

                            Comment

                            • Maidenowiec
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.07
                              • 2287

                              Hmm, zanim wyląduje na półkach będzie pewnie poprzednia partia musiała zejść ze sklepów. Pozostaje chodzenie i pytanie czy może mieli dostawę nową
                              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                              Thou shallt not spilleth thy beer!

                              Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                              Comment

                              • annetka
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2003.03
                                • 120

                                Konkrety adresowe podam jutro ok 11 jak już będe je znała Na półce to Pszeniczne będzie wyglądało troche inaczej od poprzedniego, tzn etykieta jest trochę ciemniejsza, zwłaszcza na rogach- szczerze mówiąc nie wiem czy to było zamierzone przez browar.
                                Tamto Pszeniczne już dawno poschodziło z półek więc nowe powinno odrazu wejść w sprzedaż

                                Jako osoba nie pijąca musze przyznać, że po łyku Pszenicznego pozostał w buzi przyjemny posmak
                                warszawa@ciechan.com.pljeśli masz jakieś uwagi ad produktów Ciechana, ich dytrybucj czy wizerunku zapraszam do korespondencji!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X