Ciechan, Pszeniczne

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

    #106
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika annetka
    Od poniedziałku na Warszawe trafiło poprawione Pszeniczne
    A do Krakowa kiedy dotrze, hę?
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #107
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika annetka
      Od poniedziałku na Warszawe trafiło poprawione Pszeniczne, a następna warka już będzie zupełnie inna Ciekawa jestem jak wam przypadnie do gustu
      Możesz zdradzić na czym polegało "poprawianie"? Bo rozumiem, że to nie jest nowa warka. Czyżby "słynne" aromaty?
      blog.kopyra.com

      Comment

      • delvish
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.11
        • 3508

        #108
        W sumie na bazie obecnego Pszenicznego można by zrobić po zmieszaniu z Miodowym "Pszeniczno"-Miodowe. Efekt mógłby być interesujący i oryginalny
        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
        (Frank Zappa)

        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

        Comment

        • annetka
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.03
          • 120

          #109
          Nieprecyzyjnie się wyraziłam, Pszeniczne poprostu leżakowało dłużej o 2 tygodnie i już widać efekty .
          O żadnych aromatach nie ma mowy

          Delvish o Kraków dowiem się w poniedziałek, musisz wytrzymać w niepewności przez weekend
          warszawa@ciechan.com.pljeśli masz jakieś uwagi ad produktów Ciechana, ich dytrybucj czy wizerunku zapraszam do korespondencji!!

          Comment

          • delvish
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.11
            • 3508

            #110
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika annetka
            Nieprecyzyjnie się wyraziłam, Pszeniczne poprostu leżakowało dłużej o 2 tygodnie
            Delvish o Kraków dowiem się w poniedziałek, musisz wytrzymać w niepewności przez weekend
            O 2 tygodnie? Aż sie boję zapytać ile leżakowała poprzednia partia?
            Wytrzymam. Twardym trzeba być, nie miętkim
            Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2007-09-28, 20:47.
            "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
            (Frank Zappa)

            "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

            Comment

            • Kamień
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.07
              • 361

              #111
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika annetka
              Od poniedziałku na Warszawe trafiło poprawione Pszeniczne, a następna warka już będzie zupełnie inna Ciekawa jestem jak wam przypadnie do gustu
              To bardzo dobra wiadomość . A po czym będzie można poznać ową poprawioną partię? A?
              Też jestem ciekaw jak mi przypadnie do gustu...

              Comment

              • Maidenowiec
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 2287

                #112
                Właśnie, jeżeli w poniedziałek to zakładam, że i w moim osiedlowym sklepiku może już być. Tylko po czym poznać nową partię?
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                Thou shallt not spilleth thy beer!

                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                Comment

                • Maidenowiec
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.07
                  • 2287

                  #113
                  Mimo, że nie otrzymaliśmy odpowiedzi skusiłem się aby powtórnie spróbować pszenicznego. Może znowu trafiłem na dobrą sztukę, ale nagazowanie było w normie i pojawiła się piwna czapa. Co ciekawe wydaje mi się, że było trochę ciemniejsze. Pszeniczne nadal nie było, ale także nie było kwaśne i dało się wypić ze smakiem.
                  Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                  Thou shallt not spilleth thy beer!

                  Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #114
                    Piłem egzemplarz z drugiej wersji. Dla mnie zmiana na gorsze. Wszystko tak samo jak było, łącznie z wymuszaniem piany, jedyna różnica to brak kwaśności w smaku. IMO odbiera to charakter temu piwu, teraz jest mdłe i nijakie. Choć trzeba przyznać, że bardziej smakuje jak Hefeweizen, tylko taki bez aromatów goździka i banana. Dla tych, których raziła kwaśność, jak najbardziej do powtórnego spróbowania. Ja z następnymi próbami poczekam do następnej warki.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • franekf
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2004.06
                      • 944

                      #115
                      Nie wiem na którą serię trafiłem (ważne do 25.12), ale nie będę oryginalny jeśli napiszę, że trochę słabe to piwo... O ile smak to niby kwestia gustu (mi przypomina nieco bananowy Vibovit który piłem szczenięciem będąc), to zawodzą też całkowicie obiektywne czynniki - gaz i piana. Gazu nie ma praktycznie wcale, piana, mimo nalewania z góry i późniejszego wstrząśnięcia butelką dla poruszenia osadu (o ile takowy był, nie przyglądałem się dokładnie, ale to nie KK więc chyba tak trzeba), mizerna, o słabej konsystencji i strasznie szybko opadająca. Niestety, jeżeli to piwo nadal będzie tak smakować, to po prostu nie będę go kupował. Inna sprawa to to, że jest zwyczajnie drogie...
                      Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                      http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                      Piwny Janusz bez Teku

                      Comment

                      • supersklep
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.01
                        • 982

                        #116
                        Niestety popieram powyższe posty i stwierdzam że piwo jest mdłe i nijakie ani nie idzie w stronę wyraznej kwaskowości ani w typowo bananowe posmaki które biorą się z drożdży (jak się kiedyś dowiedziałem od p A.Sadownika) Brak piany i tylko to że jest niefiltrowane daje podobieństwo do pszeniczniaka ,choć są też pszeniczniaki klarowne.


                        Comment

                        • mario123
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2003.01
                          • 250

                          #117
                          A na cholerę nam kolejny pszeniczniak w stylu Weizen w Polskim wydaniu?
                          Niech browar w Ciechanowie idzie w swoim kierunku, prowadząc do piwa pszenicznego w stylu "Ciechan" !
                          Wystarczy poprawić nagazowanie i co za tym idzie pianę.
                          Z drożdżami bym nic nie kombinował.

                          Comment

                          • Maidenowiec
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.07
                            • 2287

                            #118
                            Kiedy to ewidentnie nie były drożdże pszeniczne.
                            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                            Thou shallt not spilleth thy beer!

                            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                            Comment

                            • mario123
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2003.01
                              • 250

                              #119
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                              Kiedy to ewidentnie nie były drożdże pszeniczne.
                              Nie pchałbym się na siłę z drożdżami typowo pszenicznymi jakie ja stosowałem w swoim browarze domowym (typu Weizen), by zrobić polski styl piwa pszenicznego (przykład: Grodziskie).

                              Comment

                              • mario123
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2003.01
                                • 250

                                #120
                                Powyższa wypowiedź była pod dużym wpływem mojego testu piwa Okocim Pszeniczne, które niczym specjalnie nie różni się od innych niemieckich piw pszenicznych typu Weizen.

                                Tak więc doradzałbym browarowi w Ciechanowie drogę w kierunku własnego stylu piwa pszenicznego ( Pszeniczne w stylu "Ciechan").

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • LubieStrongi
                                  Ratebeer.com - zakończenie działalności.
                                  LubieStrongi
                                  Ratebeer, obecnie marka, należąca już jakiś czas do AB InBev skończył działalność 1 lutego 2025 r.

                                  beerconnoisseur.com/articles/ratebeer-shutting-down-end-craft-beer-institution

                                  ​...
                                  wczoraj, 04:19
                                • Javox
                                  Racibórz, Raciborskie Pszeniczne
                                  Javox
                                  Ekstrakt 12.0*, alko 5.5%.
                                  Chmiela: Marynka, Lubelski.

                                  Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                                  Lacing - sporo.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - zamglony bury, blady pomarańczowy.
                                  Aromat - słodkawa, owocowość weizenowa.
                                  Smak - lekko słodkawe, kwaskowe,...
                                  2024-11-11, 15:02
                                • chmielakikrasnystaw
                                  Chmielaki Krasnostawskie 2019
                                  chmielakikrasnystaw
                                  KONSUMENCKI KONKURS PIW
                                  49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
                                  PIWA ZGŁOSZONE

                                  Piwa dolnej fermentacji:
                                  Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                                  1. Primator Pumpa – Pivovar...
                                  2019-08-07, 12:51
                                • dadek
                                  Nowy Browar Gdański, Pszeniczne
                                  dadek
                                  Ekstrakt 12°Blg, alk. 4,3%.
                                  Ciemnożółta barwa, piwo całkowicie mętne.
                                  Aromat wyraźny wytrawno-owocowy i drożdżowy.
                                  Piana niewysoka (do 2 cm) ale równomierna, utrzymuje solidny kożuch, zostawia trochę plam na szkle.
                                  W smaku czuć sporo bananów ale nie słodkich,...
                                  2022-11-04, 21:48
                                • Javox
                                  Łomża, Białe Pszeniczne
                                  Javox
                                  Pszenica z alko 5.0%

                                  Piana - po jakimś czasie zostaje pełna warstewka.
                                  Lacing - coś było.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
                                  Aromat - lekka cytrusowość.
                                  Smak - lekko słodkawe, cytrusy, skórka pomarańczowa i kolendra. Znikoma...
                                  2022-07-26, 19:20
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...