Ciechan, Pszeniczne

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #211
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    No.... jak pszenica Ciechana będzie w końcu NAPRAWDĘ dobra, to chętnie porzucę dla niej Valentinsa. Niestety, póki co ten ostatni jest cały czas lepszy.
    Zostało ci jakieś pół roku na znajomość z Valentinsem.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • docent
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 5205

      #212
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
      Problem polega jednak na tym, że polskie browary, przy tej skali produkcji, nie są w stanie konkurować ceną z browarami niemieckimi, które w weizenach się specjalizują. Cieszmy się z polskiej pszenicy, a nie wybrzydzajmy na cenę.
      Na szczęscie mamy jeszcze dobre (i względnie tanie) pszeniczne z Ukrainy i Litwy. A polską pszenicę wolę wypić w minibrowarze niż zgadzać się na pozycjonowanie cenowe piw butelkowych
      Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2008-01-21, 23:54.
      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

      Comment

      • supersklep
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.01
        • 982

        #213
        Piłem ostatnio pszeniczniaka chyba z drugiej warki który jest w tej chwili kilka dni po terminie
        no ale jaka piana !!! chyba nikt by na brak piany nie narzekał ,po nalaniu do szklanki zachowuje się jak fabryka piany ,wychodzi ze szklanki i nie chce przestać .W smaku też jest wielki postęp w porównaniu do tych pierwszych pszeniczniaków z Ciechanowa które były po prostu rozwodnione , a może trzeba pić je po terminie


        Comment

        • Maidenowiec
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.07
          • 2287

          #214
          Narzekano, przy pierwszej warce.
          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

          Thou shallt not spilleth thy beer!

          Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #215
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika supersklep
            Piłem ostatnio pszeniczniaka chyba z drugiej warki który jest w tej chwili kilka dni po terminie
            no ale jaka piana !!! chyba nikt by na brak piany nie narzekał ,po nalaniu do szklanki zachowuje się jak fabryka piany ,wychodzi ze szklanki i nie chce przestać .W smaku też jest wielki postęp w porównaniu do tych pierwszych pszeniczniaków z Ciechanowa które były po prostu rozwodnione , a może trzeba pić je po terminie
            Druga warka to było szczytowe osiągniecie piwowarów z Ciechana - klasyczny Hefe-weizen. Problem w tym, że z tego co czytam, to 4. warka (czy też 3. kto by się połapał w tej ich numeracji) jest sporym regresem.

            PS: Jak widzę nie tylko ja spijam przeterminowane Ciechany Wczoraj piłem Wybornego z datą do września zeszłego roku. Dał sie wypić, choć było już widać na nim ząb czasu. A piłem go dlatego, że z tą samą datą na imprezie smakował mi nieomal jak jakiś belg, na trzeźwo już takich doznań niestety nie miałem.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Qbasmuggy
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.06
              • 82

              #216
              Moje pierwsze podejście do tego piwa.
              Wg etykiety - warka nr 4
              Po przeczytaniu opinii o poprzednich warkach nie spodziewałem się cudów, ale teraz moge stwierdzić że nie jest źle.
              Do ideału dużo mu brakuje, ale jest to chyba w tej chwili najlepszy polski pszeniczniak. Mnie w każdym razie dużo bardziej smakuje, mimo swoich ułomności niż chemiczny Frater
              Na minus piana, oczekiwałem znacznie obfitszej, zwłaszcza, że były głosy że jest zbyt obfita, u mnie słabiutko, co prawda zostaje do końca ale mizerna.
              Zapach przyjemny, drożdżowy, aczkolwiek brakuje goździków i banana.
              Smak ujdzie w tłumie, za mało wyrazisty, zbyt płytki i wodnisty.
              Duży osad na dnie

              podsumowując: fajnie że pojawił się kolejny polski pszeniczniak, daleko mu do ideału, ale są już solidne podstawy do stworzenia bardzo dobrego piwa
              mam nadzieję że kolejne warki będą coraz lepsze

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #217
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Qbasmuggy
                Do ideału dużo mu brakuje, ale jest to chyba w tej chwili najlepszy polski pszeniczniak.

                Ja chyba nie rozumiem. Ten opis poniżej dyskwalifikuje to piwo jako pszeniczniaka, a powyżej napisałeś, co napisałeś. Może po prostu Corneliusa nie piłeś

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Qbasmuggy
                Na minus piana, oczekiwałem znacznie obfitszej, zwłaszcza, że były głosy że jest zbyt obfita, u mnie słabiutko, co prawda zostaje do końca ale mizerna.
                Zapach przyjemny, drożdżowy, aczkolwiek brakuje goździków i banana.
                Smak ujdzie w tłumie, za mało wyrazisty, zbyt płytki i wodnisty.
                Duży osad na dnie
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Qbasmuggy
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2005.06
                  • 82

                  #218
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Ja chyba nie rozumiem. Ten opis poniżej dyskwalifikuje to piwo jako pszeniczniaka, a powyżej napisałeś, co napisałeś. Może po prostu Corneliusa nie piłeś
                  racja, zgubiłem sens wypowiedzi, powinno to brzmieć "Najlepszy polski pszeniczniak spośród tych które piłem"
                  a faktycznie corneliusa nie piłem
                  sorki za zamieszanie

                  Comment

                  • Totus
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.11
                    • 326

                    #219
                    Ocena z ARTomatu

                    Kolor: Przed wlaniem osadu drożdżowego kolor trochę ciemniejszy od miodu akacjowego. Po wlaniu osadu jak powyżej z dodatkiem mleka. BARDZO mętne. Mnie osobiście ten kolor mało kojarzy się z piwem dlatego taka ocena. [3]
                    Piana: Piana jest ekstra. Raczej grubo ziarnista redukująca się do pół centymetrowego kożuszka. [5]
                    Zapach: Zapach przyjemny mało intensywny... W mojej ocenie zbyt słabo intensywny jak na pszeniczne... [4]
                    Smak: Przed wlaniem osadu nie wyróżniający się specjalnie smak jak w piwach tego rodzaju. Po wlaniu sytuacja się zmienia na plus! Osad jakby nadał głębi smakowi, Pozostaje miła nienachalna nutka drożdżowa na języku. Skłania mnie to do oceny 4. [4]
                    Wysycenie: W sam raz długo się utrzymuje i przyjemnie je odczuwać na języku. [4.5]
                    Opakowanie: Niby fajne ale jak dla mnie w kolorystyce trochę za mdłe... Nie odcina się znacząco od samego koloru butelki [3]
                    Uwagi: Dla jasności na etykiecie 3 warka.

                    Moja ocena: [4.025]

                    Comment

                    • tomolek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 1752

                      #220
                      Ocena z ARTomatu

                      Kolor: Nieokreślony, mdły, mało apetyczny. Bardzo mętne ale w sposób mało zachecajacy. Bardzo dużo ciemnego osadu. [1.5]
                      Piana: Przez moment trochę było, znika od razu, nie zostaje na sciankach. [2.5]
                      Zapach: Fatalny, jak dla mnie czuć go rybą z chemiczną nutą. [1]
                      Smak: Mało treściwy, bez charakteru z dziwnym posmakiem (ktoś juz trafnie pisał o zjełczałym tłuszczu) [2.5]
                      Wysycenie: Dla mnie jakby za wysokie, natychmiast powoduję reakcję organizmu mocno szczypie w język. [3]
                      Opakowanie: Właściwie bez zastrzeżeń. [4.5]
                      Uwagi: Jestem bardzo rozczarowany, umeczyłem je do końca na siłę. Przy cenie blisko 4 zł totalne nieporozumienie. Było to moje drugie i ostatnie podejście do tego piwa. Valentins z Plusa za 2,80 (bywa po 2,20) to przy tym mistrzostwo świata. Jeżeli chodzi o Ciechanów to zostanę przy Wybornym, te jest wyśmienite...

                      Moja ocena: [2.05]
                      www.ohbeautifulbeer.com

                      www.mateuszdrozdowski.pl

                      „Kwaśny Edi herbu Koreb

                      Comment

                      • Maidenowiec
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.07
                        • 2287

                        #221
                        4 warka wg etykiety. Wg mnie jest pijalne, ale nic ponad to. W zapachu już coraz lepiej, ale smak nadal za gorzki.
                        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                        Thou shallt not spilleth thy beer!

                        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                        Comment

                        • sopista
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.01
                          • 1747

                          #222
                          Kolejna warka z etykietą bez numeru (identyczna jak pierwsza). Mi ta warka smakowała.

                          Comment

                          • dadek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍺🍺
                            • 2005.09
                            • 4776

                            #223
                            Ja jakoś nigdy nie trafiłem na ciechanowskiego pszeniczniaka z etykietą bez nr warki (oczywiście poza pierwszą, która była taka sobie). Nie sądzę byś nabył jeszcze "jedynkę" ale może browar miał zapas niewykorzystanych etykiet. Warka nr 4 jest dobra, nie zgodzę się że gorzka (goryczka jak dla mnie jest w sam raz). Ale najlepsza jak dotąd była nr 2.

                            Comment

                            • Maidenowiec
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.07
                              • 2287

                              #224
                              Właśnie dzisiaj kupiłem takiego pszeniczniaka. Chłodzi się teraz i zobaczymy czy jest dobry. W każdym razie rok nie jest nabity, ale datę ma chyba do maja.
                              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                              Thou shallt not spilleth thy beer!

                              Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                              Comment

                              • Maidenowiec
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.07
                                • 2287

                                #225
                                Jasny gwint, jest pyszny! Data do 20 maja jakby ktoś szukał, rok nienabity. Nie ma oznaczenia warki. W każym razie piana świetna, tak z 1,5cm kożuch utrzymujący się na piwie. Zapach jak rasowa pszenica i taki sam smak. No jakiś jakby jaśniejszy, mniej zamulony kolor. Ja w każdym razie jutro zamierzam kupić więcej tej warki, bo jest kapitalna. Jakby utrzymał taki poziom to będę wniebowzięty.
                                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                                Thou shallt not spilleth thy beer!

                                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • LubieStrongi
                                  Ratebeer.com - zakończenie działalności.
                                  LubieStrongi
                                  Ratebeer, obecnie marka, należąca już jakiś czas do AB InBev skończył działalność 1 lutego 2025 r.

                                  beerconnoisseur.com/articles/ratebeer-shutting-down-end-craft-beer-institution

                                  ​...
                                  wczoraj, 04:19
                                • Javox
                                  Racibórz, Raciborskie Pszeniczne
                                  Javox
                                  Ekstrakt 12.0*, alko 5.5%.
                                  Chmiela: Marynka, Lubelski.

                                  Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                                  Lacing - sporo.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - zamglony bury, blady pomarańczowy.
                                  Aromat - słodkawa, owocowość weizenowa.
                                  Smak - lekko słodkawe, kwaskowe,...
                                  2024-11-11, 15:02
                                • chmielakikrasnystaw
                                  Chmielaki Krasnostawskie 2019
                                  chmielakikrasnystaw
                                  KONSUMENCKI KONKURS PIW
                                  49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
                                  PIWA ZGŁOSZONE

                                  Piwa dolnej fermentacji:
                                  Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                                  1. Primator Pumpa – Pivovar...
                                  2019-08-07, 12:51
                                • dadek
                                  Nowy Browar Gdański, Pszeniczne
                                  dadek
                                  Ekstrakt 12°Blg, alk. 4,3%.
                                  Ciemnożółta barwa, piwo całkowicie mętne.
                                  Aromat wyraźny wytrawno-owocowy i drożdżowy.
                                  Piana niewysoka (do 2 cm) ale równomierna, utrzymuje solidny kożuch, zostawia trochę plam na szkle.
                                  W smaku czuć sporo bananów ale nie słodkich,...
                                  2022-11-04, 21:48
                                • Javox
                                  Łomża, Białe Pszeniczne
                                  Javox
                                  Pszenica z alko 5.0%

                                  Piana - po jakimś czasie zostaje pełna warstewka.
                                  Lacing - coś było.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
                                  Aromat - lekka cytrusowość.
                                  Smak - lekko słodkawe, cytrusy, skórka pomarańczowa i kolendra. Znikoma...
                                  2022-07-26, 19:20
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...