Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DariuszSawicki
Wyświetlenie odpowiedzi
Ciechan, Pszeniczne
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mikko Wyświetlenie odpowiedziTeż tak uważam ale kwas się trafił, niestety
Przy okazji wspomnę, że Pszeniczne z Konstancina też jest świetne (dla mnie numer 2).
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Piękny żółty, odpowiednia mętność. Aż miło patrzeć. [4.5]
Piana: Gęsta, unosi się wysoko, trochę za szybko opada. Osadza się w postaci "wysepek". [4]
Zapach: Zabrakło mi trochę aromatu goździków, a i banan jest wyraźny tylko na początku. [3]
Smak: Z początku mocno czuć smak bananowy, trochę goździków, trochę kwaśnego tła i ledwo wyczuwalnej goryczki. Wraz z ogrzaniem zaczyna przeważać kwaśny smak (co mnie osobiście mniej odpowiada). Smak przyjemny, ale jakby czegoś mu brakło - chyba za mało charakterystycznych bananów i goździków, ale to zależy co kto lubi. [3.5]
Wysycenie: Zdecydowanie za niskie jak na pszeniczne. [3]
Opakowanie: Kontretykieta przyklejona krzywo, krawatka trochę zagięta. Etykieta w stylistyce "ciechanowskiej", ale żółta i z kłosami pszenicy. Podany ekstrakt i alkohol, szkoda, że zabrakło informacji o temp. podawania (moim zdaniem dosyć ważnej, szczególnie dla osób niezbyt obeznanych z danym stylem piwa). [3.5]
Uwagi: Całkiem porządny pszeniczniak, aczkolwiek za mało wyważony między smakiem bananowo-goździkowym a kwasowością. Jest to raczej kwestia gustu niż rzeczywista wada. Musi świetnie smakować latem w upalny dzień.
Moja ocena: [3.4]Kiedyś stworzę sobie własne piwo. Z dz***ami i blackjackiem!
Lubię piwo i bobo-fruty.
Comment
-
-
Smak jest bananowy i to ja lubię. Dla mnie numer 1 wśród weizenów od kilku lat , tak głosowałem i tak się stało. Cóż ja tu kwasu nie wyczuwam, goryczka nie jest tu potrzebna (to nie AIPA) a piwo jest świetne, dla mnie już dawno przegoniło Paulanera, na którym się wychowałem. A to było w RFN w 1996 roku.
Comment
-
-
Ja nie głosowałem (za późno się zarejestrowałem), ale generalnie zgadzam się z przedmówcą. Dla mnie razem z niedocenionym Konstancinem najlepsze pszeniczne w Polsce. Treściwe, bananowo-goździkowe, zharmonizowane, bez kwasowych posmaków. Prawie ideał.
Comment
-
-
Witam.
Pił może ktoś już warkę z datą do 23.04.2013? Moje pierwsze pszeniczne, fajnie gdybym wiedział czy tak smakuje idealny pszeniczniak. Czytałem, że raz trafia się kwas a innym ideał - co wyszło tym razem wg. stałych wypijaczy ciechana? Maoje odczucia: Ładny zółty, mętny kolor, piana spora ale znika w mig. Czuję banany, dużo bananów. Nie pamiętam jak pachną goździki więc nie wiem czy je czuć. Goryczka może tyci-tyci już po wypiciu. Ciekawe doznania, piwo inne niż wszystko co do tej pory piłem ale raczej nie będę zbyt często "pszenicy" kosztował. Wolę banany w postaci stałej
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Słomkowy, zamglony. [4]
Piana: Wysoka, drobno pęcherzykowa, zwarta, szybko znika, niewiele po sobie zostawiając, również na szkle - raptem kilka plamek. [3.5]
Zapach: Typowy - w głównych rolach banany, goździki i drożdże. Ponadto ciemne pieczywo i imbir. [4]
Smak: Słodowy - kwaskowy, z bananami, goździkami i chlebem. Jest też miód lipowy i mandarynki. W końcówce pojawia się ślad goryczki, ale niemal niezauważalny. [4]
Wysycenie: Średnie, na finiszu ulatuje. [3.5]
Opakowanie: Kolory i grafika dobrane do rodzaju piwa, a więc ciepłe barwy i kłosy pszenicy, niezbędne informacje podano, kapsel piw regionów. W sumie klasyka, bez fajerwerków, ale i bez wpadek. [4]
Uwagi: Warka do 01.05.2013. Lekkie, orzeźwiające i fajne pszeniczne, trochę jednak za mało treściwe i jakby lekko rozwodnione na finiszu, może przez za niskie wysycenie.
Moja ocena: [3.925]
Comment
-
-
Ostatnimi czasy piwa z Ciechanowa wkroczyły na równię pochyłą, niestety nie ominęło to nawet pszenicznego, a szkoda. Kiedyś zachwycałem się jego smakiem, teraz jest poza pierwszą piątkom wśród piw pszenicznych w mojej klasyfikacji.Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...
EBE EBE
Comment
-
-
Po raz kolejny się nie zawiodłem - warka z datą do 04.06.2013
Barwa: Żółta, jasne, mętne
Piana: Stosunkowo obfita, szybko redukująca się do cienkiej warstwy
Zapach: Bananowo-cytrusowo-chlebowy
Smak: Słodowy, goździkowo-bananowy, w tle wyraźna i przyjemna chlebowość/zbożowość. Po zatkaniu nosa piwo lekko kwaskowe. Piwo treściwe
Oby tak dalej!Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
http://www.chmielnik-jakubowy.pl
https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CyboRKg Wyświetlenie odpowiedziZnasz 5 lepszych polskich pszeniczniakow?Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...
EBE EBE
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mario_Lopez Wyświetlenie odpowiedziA czy ja napisałem gdziekolwiek w moim poście, że mówię o POLSKICH pszeniczniakach? Jeżeli chodzi o polskie weizeny to jest dla mnie na 3 miejscu (Tak, tak, są lepsze )"Jedno pivo ne vadi!"
"Kupuje tylko w polskich sklepach!"
Comment
-
-
1. Gościszewo Viva Hel
2. Konstancin pszeniczne.
Dziękuję, do widzenia, moja subiektywna ocena.
Cieszę się, że nowa warka Ciechana Ci smakuje, ale to że Ty nie dałeś żadnej polskiej pszenicy więcej niż +4, nie jest dla mnie absolutnie żadnym wyznacznikiem
Pozdrawiam serdecznie.Last edited by Mario_Lopez; 2013-05-16, 16:33.Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...
EBE EBE
Comment
-
Comment