Grudziądz, Kujawskie Żywe Niepasteryzowane

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyzman
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.01
    • 108

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny jasny bursztynek... [4.5]
    Piana: Licho z tym elementem w Kujawskim. Piana mało okazała po nalaniu dogorywała jeszcze przez 2 minuty. [3]
    Zapach: Przyjemny słodowy. Daje się we znaki brak pasteryzacji... [4]
    Smak: Mimo słabej wyrazistości goryczy nie posunę się do stwierdzenia, że piwo jest niewyraziste w ogóle, bo to nieprawda. Ma swój smaczek z elementami kwiatowymi, brak motywów alkoholowych mimo dużej mocy. Ma pewną słodkość, za którą nie przepadam, ale nie narzuca się zbytnio. Polecam na "od czasu do czasu". [4]
    Wysycenie: Z tym jest bardzo średnio. Może mam zbyt wygórowane wymagania w tym elemencie, więc sam dokonuje autokorekty podczas oceny wszelkich piw na tym forum. [3.5]
    Opakowanie: Ludowe, roztańczone motywy nie tyle odnoszą się do samego piwa, ile do nazwy i regionu z którego pochodzą - robią to jednak w sposób mało przekonujący... [3.5]
    Uwagi:

Moja ocena: [3.875]
    Last edited by dyzman; 2008-02-19, 17:23.
    "Piwo stanowi dowód tego, że Bóg nas kocha i pragnie naszej szczęśliwości" Benjamin Franklin

Comment

• Czes
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.06
      • 752

Chyba nie mam szczęścia, bo moje "Kujawskie Żywe Niepasteryzowane" (produkt ekologiczny, zawiera żywe drożdże), nr partii 19.02.08.11:

- nie zawierało żadnych drożdży (ani żywych, ani nieżywych) - obserwacja mikroskopowa
      - nie wykazało obecności czynnej inwertazy - test na pasteryzację (+)
      - nie pozwala mi zrozumieć, jak można osiągnąć 6,0 % obj. alkoholu fermentując
      brzeczkę o stężeniu 10,1 % wag. (*Blg) - ekstrakt wg danych ze strony www browaru
      - nie pozwala mi przypomnieć sobie kiedy to "Kujawskie" zdobyło I miejsce na
      Chmielakach w Krasnymstawie - medal na etykiecie.

Reasumując: w Kunterze warzą nawet niezłe piwa, ale ich marketing to aktualnie największa łobuzeria w piwnej RP.
      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

Comment

• jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
        Chyba nie mam szczęścia, bo moje "Kujawskie Żywe Niepasteryzowane" (produkt ekologiczny, zawiera żywe drożdże), nr partii 19.02.08.11:

- nie zawierało żadnych drożdży (ani żywych, ani nieżywych) - obserwacja mikroskopowa
        brzeczkę o stężeniu 10,1 % wag. (*Blg) - ekstrakt wg danych ze strony www browaru

Reasumując: w Kunterze warzą nawet niezłe piwa, ale ich marketing to aktualnie największa łobuzeria w piwnej RP.
        Może by tak dyskwalifikacja, np. pięć miejsc w dół, tak jak na zawodach sportowych za stosowanie dopingu.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

Comment

• franekf
          • 2004.06
          • 944

No nieźle... po przeczytaniu tego poszedłem obejrzeć butelkę tego piwa, którą sobie trzymam w piwniczce (z pleśnią w środku, więc raczej nie do spożycia ) - i co ciekawe - mimo, że termin skończył się 28 stycznia, nie ma praktycznie żadnego zmętnienia! Dawne z Konstancina robiło mi się mętne już kilka dni przed końcem terminu. Ściema jeszcze gorsza niż przy Żywym z Ambera...
          Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
          http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
          Piwny Janusz bez Teku

Comment

• Maidenowiec
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.07
            • 2287

Ale w końcu nie napisali kiedy te drożdże zawiera i kiedy jest niepasteryzowane, jak podczas fermentacji to wszystko sie zgadza
            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• MuadDib
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.11
              • 172

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              Może by tak dyskwalifikacja, np. pięć miejsc w dół, tak jak na zawodach sportowych za stosowanie dopingu.
              o, słusznie i sprawiedliwie

Comment

• delvish
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.11
                • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
                Ale w końcu nie napisali kiedy te drożdże zawiera i kiedy jest niepasteryzowane, jak podczas fermentacji to wszystko sie zgadza
                Ciekawe. Możesz szerzej uzasadnić swój pokrętny wywód?
                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• Maidenowiec
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.07
                  • 2287

A co tu jest jeszcze do uzasadniania ?
                  Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• banita12
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.10
                    • 65

Ocena z ARTomatu

Kolor: ładny lekko ciemniejszy od pilsów - jasno-bursztynowy [4]
                    Piana: ładna utrzymująca się długo w postaci małego kożuszka. [4]
                    Zapach: bardzo ładny wyraźny chmiel i zapach słodu. [4]
                    Smak: rewelacja jak dla mnie jedno z lepszych polskich piw. [5]
                    Wysycenie: idealne [4]
                    Opakowanie: bardzoładne w tradycyjnym stylu. [4.5]
                    Uwagi: Będę często sięgał po to piwo.

Moja ocena: [4.425]

Comment

• Sokół83
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.12
                      • 1598

do jakiej instytucji jako konsument mogę złożyć skargę, że byłem oszukiwany (i w dalszym ciągu jestem) przez Browar Grudziądz?
                      Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu

Comment

• kishar
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.10
                        • 1691

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ładna herbaciana barwa, ciemniejsza niż w innych pilsach. [4.5]
                        Piana: Na początku wydaję się całkiem niezła, ale z czasem szybko opada. [3.5]
                        Zapach: Dosyć ciekawy słodowy, mało intensywny. [4]
                        Smak: W smaku dominują słodowość z pewną goryczką w tle, ale niestety średnio można wyczuć że jest piwo niepasteryzowane, brak tego czegoś. [3.5]
                        Wysycenie: Wydaję się dobre. [4]
                        Opakowanie: Opakowanie bardzo estetyczne, tylko niestety brakuje podania ekstraktu. [4.5]
                        Uwagi: Podsumowując, nie jest to złe piwo ale czegoś mu brakuję, ale na pewno przy okazji je powtórzę, drugie z niepasteryzowanych piw z Grudziądza bardziej mi posmakowało.

Moja ocena: [3.8]

Comment

• Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemno złoty. Opalizujący. [5]
                          Piana: Długotrwała. Gęsta i sztywna. [5]
                          Zapach: Chmielowo słodowy z cytrusową nutą. [4.5]
                          Smak: Pełne. Słodowe z wyważoną konkretną goryczką. Pojawiają się posmaki chlebowe lekki kwasek. Ma w sobie to coś, co pozwala nazywać je dobrym piwem [4.5]
                          Wysycenie: Troszkę za niskie. Pod koniec piwo pije się przez to jak sok a nie jak piwo. [3.5]
                          Opakowanie: Estetyczne. Nawiązuje do regionu. Etykieta pełna informacji. Kapsel firmowy. Niestety ze względu na bezczelne kłamstwo dotyczące niepasteryzowania i zawartości żywych drożdży sprawia, że opakowanie dostaje pałę! [1]
                          Uwagi:

Moja ocena: [4.35]

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Samoglow
                            • 2007.07
                            • 606

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemna słomka/jasny bursztyn. Dla 6% super, nie ma się czego czepiać. [5]
                            Piana: Nieduża, dziurawa, dość szybko znika. Kolor biało - kremowy. [3.5]
                            Zapach: Średniointensywny, bardziej słodowy. Nie czuć złych akcentów, ale dość obojętny [3.5]
                            Smak: Dość delikatne, wyczuwalny słód, goryczka raczej niewielka, wspaniale orzeźwia. W przeciwieństwie do większości niepasteryzowanych nie czuć wyraźnego smaku drożdży, albo bardzo mało - czyżby to prawdziwe były pogłoski o oszustwie z "niepasteryzacją"? Ogólnie całkiem smaczne piwo. [4.5]
                            Wysycenie: Niezłe. Wystarczające, bąbelki są duże i ładnie osadzają się na szklance. [4.5]
                            Opakowanie: Ładne, jak to u Grudziądza, natomiast brak ekstraktu. [4]
                            Uwagi:

Moja ocena: [4.05]

Comment

• delvish
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.11
                              • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Samoglow Wyświetlenie odpowiedzi
                              W przeciwieństwie do większości niepasteryzowanych nie czuć wyraźnego smaku drożdży
                              Ja bym smaku charakterystycznego dla piw niepasteryzowanych nie określił mianem "wyraźnego smaku drożdży". Jesteś pewien, że to taki właśnie smak?

P.S. Swoją drogą jedna z ostatnich partii Kujawskiego Żywego (06.08.2008) jest bardzo smaczna. Jak dla mnie najsmaczniejsze niepasteryzowane z Grudziądza jakie do tej pory piłem. Bardzo ładnie żegna się Kunter.
                              Last edited by delvish; 2008-07-28, 18:58.
                              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                              (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• delvish
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.11
                                • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Samoglow Wyświetlenie odpowiedzi
                                czyżby to prawdziwe były pogłoski o oszustwie z "niepasteryzacją"?
                                Skoro sam prezes je potwierdził to można traktować je jako fakt. Natomiast co do partii, o której pisałem powyżej, to nie sądzę, żeby była pasteryzowana. Piwo z tej partii ma rasowe smaczki charakterystyczne dla piw niepasteryzowanych. Różnica pomiędzy smakiem partii z przydatnością przypadającą na przełom ub. i br. a tą jest wyraźna i zauważalna.
                                (Frank Zappa)

Comment

Przetwarzanie...
                                X