A to ciekawe z tym Lidlem A jak u nich z obrotem butelkami - można zdawać jako zwrotne czy traktują jako bezzwrotne?
Czarnków, Noteckie Jasne (Pasteryzowane)
Collapse
X
-
-
A wiesz, że nie wiem? Ale na 95 procent traktują jako bezzwrotne. Zresztą nie kojarzę, żeby w Lidlu kiedykolwiek cała machina kaucji była kiedykolwiek stosowana.Comment
-
Comment
-
Zastanawiam się, czy takie działanie jest zgodne z prawem. Jeśli producent opisuje opakowanie jako zwrotne to dystrybutor powinien mieć obowiązek zapewnić odbiór opakowań. Do tego jeśli cena wynosi 1,79 wraz z butelką, to jest to cena wręcz śmiesznie niska bo butelki Noteckiego mają dość sporą wartość. To oznacza, że browar interesu na tym nie zrobi...
Ech, marzą mi się zunifikowane butelki zwrotne dla wszystkich browarów i obowiązek przyjmowania przez wszystkich sprzedawców butelek bez paragonu w ilościach detalicznych.Comment
-
Napis, że butelka bezzwrotna to wypukłość na butelce - z tyłu i przodu. Czyli cała akcja z bezzwrotnością to nie praktyka dystrybutora. Taki już był zamysł producenta, być może w porozumieniu z Lidlem przed akcją promocyjną, nie wiem
Sam fakt wprowadzenia browarów z Gontyńca do sprzedaży w Lidlu, a jest to akcja ogólnopolska, na stronie Lidla widać, że to zorganizowana promocja, świadczy o tym, że ten producent liczy na pozyskanie mas. Choć w sumie ciekawe po której stronie była inicjatywa. Czy to Gontyniec (i Fortuna) stara się trafić pod strzechy, czy to bardziej Lidl stara się trafić w niszę, rzucając na pułki piwo z quasilokalnych browarówComment
-
I tego się zawsze najbardziej boję - kiedy producent dobrego towaru chce na siłę zwiększyć sprzedaż poprzez obniżenie ceny, to nie ma siły - musi się to skończyć cięciem kosztów i spadkiem jakości. Wolę, żeby to Noteckie kosztowało ok. 2 zł bez butelki niż żeby browar obniżał ceny i majstrował przy recepturze.Comment
-
Producent dobrego towaru to widać pojęcie względne. Moim zdaniem nie jest nim przedsiębiorstwo Gontyniec. Wisi mi jak kilo kitu czy to piwo będzie kosztowało 1,75 czy 2 zł. W typ przedziale i tak nie ma co "majstrować".
Jedyne spostrzeżenie - oto nastąpiła epokowa chwila - synonimem dla określenia piwo regionalne stało się piwo dyskontowe
Bezzwrotne bączki z tego co wiem są już od dłuższego czasu i w związku z tym nie są związane z procesem "dyskontyzacji" "prawdziwych piw regionalnych".Comment
-
Mam wrażenie, że Noteckie produkują równolegle dwa różne browary. Prawdziwe ma normalną, czerwoną etykietkę a taka ciemno czerwona - prawie brązowa - oznacza że nie mamy do czynienia z właściwym Noteckim.Comment
-
Skoro Gontyńca o tych samych parametrach robi Witnica, to co za problem dla nich nakleić etykietę Noteckiego.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Comment
-
Jak widać Noteckie w Lidlach bardzo dobrze się przyjęło, bo w Krakowie (przynajmniej na południu) już wszystko wyprzedane. A Fortuna sobie stoi.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.Comment
-
-
Piłem z Lidla zarówno Gniewosza jasnego i Noteckie. Gniewosz to ewidentnie Witnica, Noteckie było oryginalne. Inny smak, inny kolor.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
Comment