Zabrze, Full Beer

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dziku
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.12
    • 1992

Po raz kolejny przyznaję się do picia piw z Zabrza. W sumie z przyjemnością się przyznaję.
    Ocena;
    Kolor (4) - złocisty z aspiracjami w kierunku bursztynowego. Ładny.
    Nasycenie (2,5) - za słabe. Drobne pęcherzyki gazu leniwie pracują w schłodzonym piwie.
    Smak (4) - sympatyczny, esencjonalny smak słodowy z delikatną goryczką. Nie jest słodki, nie wali spirytem. Esencjonalność tego trunku jest tak zbalansowana, że nie sprawia wrażenia ciężkiego, ulepowatego - przeciwnie, pije się je aż za łatwo Dominacja nut słodowych w smaku dała w sumie produkt łagodny. Osobiście wolę piwa bardziej wytrawne, ale i to jest zapamiętywalne, a w deszczowy, jesienny wieczór jak najbardziej odpowiednie.
    Piana (3) - pochodna słabego gazu. Chociaż początkowo była zadziwiająco obfita, szybko opadła do zera.
    Zapach (3) - podobna historia jak w przypadku piwa Górnośląskiego Najpierw zapach słodowy z jakimś takim kwaskowym nalotem (nieobecnym w smaku), potem pachnie słodowo, a pod koniec konsumpcji już prawie wcale nie pachnie...
    Opakowanie (4) - nieźle. Dość czytelna etykieta, druk staranny, farba metalizowana.

W sumie - chętnie bym wrócił do tego piwa, tylko jak? W Łodzi jest nie do dostania
    Może SK zechce się jeszcze na jakiejś giełdzie wymienić na "Łódzkiego Portera"...

Moja ocena: [3.475]
    Dziku

Comment

• grzes_ch
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.10
      • 612

ostatnio pijam tzw tanie piwka w celu uzupełnienia kolekcji etykiet , natknąłem się na full z zabrza coś niestety mnie od niego odpychało - zabrze to nie był dobry browar , był natomiast życzliwy dla mnie jako zbieracza i zawsze miałem świerze etykiety no ale to się skończyło.
      chcąc nie chcąc kupiłem i... o dziwo niezłe zupełnie nie przypomina dawnych produkcji
      barwa złotawo jasna , piana wysoka niestety dość szybko znika , smak lekki z goryczką dla mnie 3,5 w porównaniu z tym co ostatnio pijałem to jedno z najlepszych z tych tańszych

Comment

• iommi
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.07
        • 1522

No to ja pecha miałem niestety. Wiedziony wspomnieniami smacznego fulla sprzed kilku lat, kupiłem jedną flaszeczkę z nową etykietą (0,5 l, 1,60 zł). I klops - trafiłem chyba na egzemplarz z jakiejś felernej warki.
        Aromat piwa przypomniał mi bowiem czasy studenckie, kiedy żywiłem się śledziami w oleju... Cała zawartość trafiła do ścieku niestety. Odczekam kilka miesięcy i znów spróbuję...

Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

Comment

• Aldach
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.07
          • 1269

kolor jasny słomkowy ale nie najgorszy, piana też fajna, gęsta choć szybko opada i zostaje tylko cieniuteńka warstwa. Gazu malutko, zapach mało zachęcający. Z oceną smaku mam problem - z jednej strony wyraźna goryczka a z drugiej leciutki kwaskowy posmak. Opakowanie mieści się w standardzie ale nic poza tym. W sumie da się wypić bez przykrości ale piłem lepsze wyroby z Zabrza

Moja ocena: [3.375]

Comment

• kiszot
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2001.08
            • 8114

[QUOTE]Aldach napisał(a)
            [B] W sumie da się wypić bez przykrości ale piłem lepsze wyroby z Zabrza

Lepszego wyrobu z Zabrza już chyba nie ma.To jest najlepsze zabrzańskie piwo
            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
            So von Natur, Natur in alter Weise,
            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• breslauer
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 2690

Miałem okazję skosztować tego piwa, jak również innych produktów z browaru w Zabrzu dzięki Staremu Kocurowi. Akurat przy okazji "Fulla" ciężko jest mi cokolwiek napisać, bo moim zdaniem to piwo niczym się nie wyróżnia. No bo co tu pisać: ładny, żółtawy kolor, mało CO2, przez co nie szczypie w podniebienie, piana, która nieco za szybko znika, słodowy zapach, lekka goryczka ... Nie jest złe, naprawdę przyjemnie się je popija, ale nie zapada w pamięć jakoś tak szczególnie.

Moja ocena: [3.9]

Comment

• Borysko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.02
                • 1144

Kolejne z trofeów pozlotowych.
                Kolorek w porządku, sugeruje esencjonalną 12-kę. Niestety pod światło widać, że w klarownym piwie unoszą się jakieś drobinki. Dlatego (3,5)
                Pianka niezła, dosyć wysoka, średniotrwała. Zostawia ślady na ściankach naczynia. (4)
                Nasycenie w granicach normy (4)
                Zapach nieciekawy. Dominuje metaliczność, do tego zapach drożdży, ale niezbyt przyjemny (te same 2 zapachy wyczuła moja małżonka, nie ma mowy o błędzie) (2,5)
                Smak nietypowy dla pilsa. Zaskakująco ciężki i słodki. Po przełknięciu gorzki, ale nie goryczkowy. W sumie niezbyt przyjemny (3,5).
                Opakowanie bez polotu, plus za zwrotną butelkę. (3)
                Reasumując piwo jest pijalne, ale raczej w grupie tych gorszych. Za słodkie, do tego coś nie tak z chmieleniem: zamiast goryczki jest nieprzyjemnie gorzkie. Zapach nie ratuje sytuacji.

Moja ocena: [3.2]
                Last edited by Borysko; 2004-10-19, 21:11.

Comment

• woosaa
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2005.07
                  • 1554

Ocena z ARTomatu

Kolor: ładny,ale jak na 12.5 to trochę jasnawy. [4]
                  Piana: śnieżnobiała,szybko znikła [4]
                  Zapach: akuratny [4]
                  Smak: prawie idealny.trzeba lubieć te zabrzańskie beery.nie jest kwaśne jak ostatnio "markowe"polskie piwa! [4.5]
                  Wysycenie: w sam raz [4]
                  Opakowanie: zwykły kapsel (-)szkoda [3.5]
                  Uwagi: cena z butelką bezzwrotną !!! niestety kończył się termin!

Moja ocena: [4.175]
                  ---------------
                  Ocena usunieta z rankingu.
                  Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu. Tu: znowu brakuje choćby próby opisu zapachu. Brakuje też konkretów w opisie smaku. Kolor ładny - to troche nieprecyzyjne
                  Art, Admin

---------------
                  mb WOS

Comment

Przetwarzanie...
                  X