Sulimar, Cornelius Weizen Bier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piwosz306
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.10
    • 214

    #46
    Kolego, Polacy nie maja tradycji picia piwa pszenicznego, ale to sie zmienia i pija go coraz wiecej. Obolony i Baltasy ida lepiej niz Franziskaner czy Paulaner. Pijemy piwa gorsze od tego co oferuje nam Kiper. Zauważ, że Obolon jakos nie zmienił swojej eksportowej szaty graficznej tylko napisy zostawił cyrylicą. Więc nie widzę powodu dlaczego piwo Cornelius jest "złotem bawarskich piwowarów" bo chyba w Piotrkowie Trybunalskim za dużo Bawarczyków w fabryce piwa nie pracuje Chyba, że w Kiperze płacą lepiej niż w Monachium.
    Nie wiem czy jeden Cornelius wiosny nie czyni: jest to jakiś początek dobrego Polskiego piwa pszenicznego, który zdecydowanie podniósł poprzeczkę. O Ciechanie Pszenicznym nie wspominam bo to był jakiś niewypał (cena też jest niewypałem). Frater też jest jakimś piwem pszenicznopodobnym.
    Wiem, że małe i średnie polskie firmy są mało ogarnięte,wygląda to gorzej niż w przypadku ukraińskiego Obolona, więc z eksportem będzie ciężko skoro już z samą dystrybucją w Polsce jest problem. Gdybam po prostu na temat zniemczonej etykiety Corneliusa. Nie rozumiem tego. I nie sądzę żeby przeciętny polski konsument wolał piwa zagraniczne. Tyskie jest jak narazie nr.1

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwosz306 Wyświetlenie odpowiedzi
      Więc nie widzę powodu dlaczego piwo Cornelius jest "złotem bawarskich piwowarów" bo chyba w Piotrkowie Trybunalskim za dużo Bawarczyków w fabryce piwa nie pracuje Chyba, że w Kiperze płacą lepiej niż w Monachium.
      Ale styl jest bawarski, więc odniesienie nie jest tak do końca od czapy. Wyobrażam sobie, że gdyby uwarzyli stout, to mogliby napisać "Kunszt irlandzkich piwowarów". IMO jest to odwołanie do tradycji stylu i nie ma co rozdzierać szat z tego powodu.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwosz306 Wyświetlenie odpowiedzi
      I nie sądzę żeby przeciętny polski konsument wolał piwa zagraniczne. Tyskie jest jak narazie nr.1
      No i co z tego, ale zobacz jak się sprzedaje Pilsner Urquell, Carlsberg czy Heineken.
      A Cornelius wcale nie jest adresowany do "przeciętnego polskiego konsumenta".
      blog.kopyra.com

      Comment

      • Piwosz306
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.10
        • 214

        #48
        No dobrze, ale w czym styl jest bawarski? Skoro jest to hefe-weizen to znaczy że może być tylko bawarskie? -nie, tak samo jak obolon. Mogloby byc "wg. bawarskiej tradycji", mogliby na tej etykiecie napisac "Polskie piwo pszeniczne niefiltrowane".
        Ale patrząc na to piwo z daleka od razu myślisz, że jest to piwo niemieckie..
        Zdrowie

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwosz306 Wyświetlenie odpowiedzi
          No dobrze, ale w czym styl jest bawarski?
          No w tym, że wywodzi się z Bawarii.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwosz306 Wyświetlenie odpowiedzi
          Mogloby byc "wg. bawarskiej tradycji",
          Tu się zgadzam, ale można browar tłumaczyć w ten sposób, że chcieli, żeby zgrabniej, bardziej poetycko brzmiało Rozumiesz licentia poetica

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwosz306 Wyświetlenie odpowiedzi
          Ale patrząc na to piwo z daleka od razu myślisz, że jest to piwo niemieckie..
          Pewnie o to chodziło temu, kto projektował etykietę. Ale jak pojedziesz bliżej to zobaczysz napis "Złoto bawarskich piwowarów", a nie "Das Gold der bayerischer Braumeister", także myślę, ze w tym momencie zakumasz, że to nie zostało hergestelt in Deutschland.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Piwosz306
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.10
            • 214

            #50
            Rozumiem, piwo jest robione wg receptury bawarskiej, ale dlaczego Obolon na etykiecie ma napisane: пиво пшеничное нефильтрованое ? Nie odcinają się ani trochę od pochodzenia tego piwa i w tym tkwi jego popularność. Sorry, że się uwziąłem Albo po prostu szef Kipera jest Niemcem

            Comment

            • rotmistrz
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.06
              • 469

              #51
              Ocena z ARTomatu

              Kolor: zółty, mętnawe [3.5]
              Piana: wysoka, biała,drobnoziarnista, trwała, pozostawiała ślad na szkle po opadnięciu pełny kożuszek na licu piwa [4.5]
              Zapach: intensywny, pszeniczno-chmielowy z lekką nutą owocową [3.5]
              Smak: delikatnie drożdżowy z nutą owoców, lagodnia goryczka w końcowej fazie spożywania [3.5]
              Wysycenie: początkowo intensywne w miarę ubywania trunku w szkle spadało proporcjonalnie do ilości piwa [3]
              Opakowanie: informacje o piwie pełne, kolorystyka etykiet inna niż pozostałych piw KIPERA, kapsel sygnowany nazwą piwa [3.5]
              Uwagi:

              Moja ocena: [3.575]

              Comment

              • becik
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍼🍼
                • 2002.07
                • 14999

                #52
                Ocena z ARTomatu

                Kolor: brudnożółty, metne [5]
                Piana: biała, kremowej konsystencji opada bardzo wolno, trzyma sie zwarta, nie osadza się na szkle [4.5]
                Zapach: przyjemny, charakterystyczny zapach drożdżowy + oczywiście banany [4.5]
                Smak: pełne w smaku choć dla mnie jest zbyt ostre (może temp. za wysoka?) doskonale wyczuwalne bananowe nuty, pod koniec każdego łyka dośc mocno kwaśny posmak pozostający w tylnej części języka [4]
                Wysycenie: odrobinę za duże, nawet jak na pszeniczniaka [4.5]
                Opakowanie: styl ładny ale minus za brak wyraźnych polskich opisów [4.5]
                Uwagi: ogólnie przyzwoity pszeniczniak, polecam

                Moja ocena: [4.325]
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  Trzeba też pochwalić kartony zbiorcze, bo są wielkiej urody, gdyby jeszcze wzorem koncernów można było przerobić je na kartony ekspozycyjne to już by była bajka. Najlepiej tylko z niewielkim oderwaniem górnej części tak jak jest w Okocimiu Palonym lub Carlsbergu.
                  Ja nie wiem, gdzie miałem oczy, jak oglądałem ten karton ale oczywiście wszystko jest w porządku, karton da się łatwo otworzyć wzdłuż specjalnej perforacji. Także brawo za opakowanie zbiorcze dla Corneliusa jak najbardziej zasłużone.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • jerzy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.10
                    • 4707

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                    i pytanie co robi znaczek ® obok napisu "Weizen Bier", to chyba jakaś pomyłka.
                    ® jest obok napisu Cornelius - być może ją zastrzegli? Fajnie by było gdyby rzeczywiscie mieli dalsze plany rozwoju tej marki w segmencie piw niszowych, np. niepasteryzowaych i niefiltrowanych...
                    browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                    Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy Wyświetlenie odpowiedzi
                      ® jest obok napisu Cornelius - być może ją zastrzegli? Fajnie by było gdyby rzeczywiscie mieli dalsze plany rozwoju tej marki w segmencie piw niszowych, np. niepasteryzowaych i niefiltrowanych...
                      Na etykiecie tak i to mnie nie dziwi, ale mi chodziło o kapsel. Tam ® jest obok napisu Weizen Bier. No i jeśli oni to zastrzegli, to świadczy to o ignorancji naszych urzędników.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • wedge7
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2007.01
                        • 217

                        #56
                        Ocena z ARTomatu

                        Kolor: mętny; ciemno pomarańczowy [4]
                        Piana: niezbyt okazała, ale długo gościła w szklance [4]
                        Zapach: bardzo kwaskowy, wręcz nachalny; praktycznie tylko ta nuta była wyczuwalna [3]
                        Smak: silna kwaskowość; pijąc je miałem wrażenie że to nie piwo tylko kiepskiej jakości wino [2]
                        Wysycenie: idealne; nic dodać nic uąć [5]
                        Opakowanie: prostota i estetyka; jednym słowem bardzo ładnie [4.5]
                        Uwagi: Egzemplarz testowy miał ważność do marca przyszłego roku. Swoim smakiem piwo to było bardzo zbliżone do pierwszej warki ciechana tylko że gorsze

                        Moja ocena: [2.925]

                        Comment

                        • piowen
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2007.09
                          • 207

                          #57
                          Nigdy nie przepadałem za pszenicą, ale skoro cały lud rzucił się na Corneliusa - w nadziei, że może my też w końcu będziemy mieli swojego, polskiego pszeniczniaka na najwyższym poziomie - to i ja zdegustować kiperowski produkt postanowiłem. Długo z tym zwlekałem, ponieważ… nie miałem odpowiedniego szkła do tak wiekopomnej chwili, aż w końcu natrafiłem na promocję Franziskanera z pięknym, wysokim pokalikiem w gratisie.

                          Nalewam… Piana piękna… Reszta niebawem.
                          "Nie każde piwo to Żywiec "- całe szczęście.

                          Comment

                          • piowen
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2007.09
                            • 207

                            #58
                            Ocena z ARTomatu

                            Kolor: po przelaniu drożdżyków ciemny, mętny, przypominający apetyczne toffi, bardzo zachęcający. [4.5]
                            Piana: gęsta, biała, wysoka, utrzymała się, aż po same dno, a na dodatek zostawiała po każdym łyku piękne otoczki na szkle - co wręcz uwielbiam 6+! [5]
                            Zapach: nigdy wcześniej nie potrafiłem zdefiniować tego zapachu, teraz już wiem, że to goździki. Goździki zdecydowanie na pierwszym planie z wyraźną nutką drożdżową i kwaskowym akcentem. [4]
                            Smak: piękna harmonia wszelakich dobrodziejstw. Nic nachalnego, wyraźny cytrusek, goździki, wszystko ubrane w delikatną powłokę drożdżową i zakończone bardzo lekkim, goryczkowym posmakiem. Pycha! [5]
                            Wysycenie: do ideału nieco brakuje, ciut za mało, szczególnie pod sam koniec. [4.5]
                            Opakowanie: wszystko skrojone jak należy. Od razu rzuca się w oczy piękna, zgrabna i elegancka etykieta z dobrze dobranymi kolorami. Ma się wrażenie, że dostajemy coś extra, produkt z najwyższej półki, do tego masa szczegółowych informacji i gustowna przywieszka dodająca całości odpowiedniego szyku. [5]
                            Uwagi: Chyba się w końcu przekonałem do tych pszeniczniaków, przyklejone drożdżyki na dnie palce lizać!

                            Moja ocena: [4.6]
                            "Nie każde piwo to Żywiec "- całe szczęście.

                            Comment

                            • banita12
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2007.10
                              • 65

                              #59
                              Cornelius Weizen Bier

                              Właśnie piję to piwko jest bardzo dobre chyba najlepsze z polskich piw.

                              Comment

                              • woosaa
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2005.07
                                • 1553

                                #60
                                Ocena z ARTomatu

                                Kolor: z początku jasny bursztyn,po końcowym napełnieniujuz duzo ciemniejsze,oczywiscie bardzo mętne [5]
                                Piana: bardzo gęsta czapa i trwała,dywanik utrzymał sie do końca [5]
                                Zapach: intensywny i świeży,kompozycja wieloowocowa ładnie pachnie ,szczególnie zapach bananowo-cytrusow-gożdzikowy [4.5]
                                Smak: dobry i orzeżwiający,lekka goryczka i silne owocowo-kwiatowe akcenty(może nawet trochę za mocne) tworzą dobra jakość pszeniczniaka [4.5]
                                Wysycenie: bardzo mocne w szklanie,z pierwszym łykiem i póżniej idealne [4.5]
                                Opakowanie: bardzo fajna etykietka+kapsel+krawatka+kontra+powieszona na szyjce butelki instrukcja zawierająca sposób podawania(nalewania) i ogólne info o piwie [5]
                                Uwagi: Naprawdę dobry krajowy pszeniczniak! Polecam.PZDR

                                Moja ocena: [4.6]
                                mb WOS

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X