Racibórz, Twierdzowe

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasne złoto. Nie za jasny, taki "w sam raz". [4.5]
    Piana: Przy zamaszystym nalewaniu wyszła spora, ale szybko zaczęła opadać. Długo się jednak utrzymała w postaci całkiem grubego kożuszka. [4]
    Zapach: Świeży, słodowy, czysty. Nie zmienił się przez cały czas konsumpcji i nie zaszkodziło mu lekkie ogrzanie. [4.5]
    Smak: Goryczka niezbyt mocna, ale wyrazista, początkowo długo pozostaje w przełyku, ale po chwili jakoś to odczucie zanika. Oprócz tego nienachalna słodowość, jednak z pewną dozą słodkości, odczuwalnej raczej na wargach niż na języku. [4.5]
    Wysycenie: Odpowiednie. Nie drapie, bąbelki nie pękają na języku, ładnie pracują w szkle. [4.5]
    Opakowanie: Niestety, standard - brak informacji o ekstrakcie. Krawatka krzywo naklejona. Obowiązkowa porcja bełkotu. [3.5]
    Uwagi: Solidne i przyjemne piwo. Może ciut za słodkie, ale bez przesady.

Moja ocena: [4.4]
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• VanPurRz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2008.09
      • 4229

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny bursztyn. [4]
      Piana: Tworzy się delikatnym okręgiem i takim pozostaje - nie ma nawet "na dwa palce". [2.5]
      Zapach: Przyjemny delikatnie słodowy. [4]
      Smak: Bardzo fajne pijalne piwo z delikatną chlebowością i słodyczą. Niestety zero goryczki. [4]
      Wysycenie: OK [5]
      Opakowanie: Nic ciekawego ale i porażki nie ma. [3]
      Uwagi: Niezłe "sesyjne" piwo. Szkoda, ze nie ma obiecanej goryczki chmielowej.

Moja ocena: [3.85]
      "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

Partia z datą 22.03.2011 beznadziejna. Piany nie ma, goryczki również, wysycenia nie ma, reszta w miarę, tylko za bardzo przypomina Raciborskie. Odradzam, mam nadzieję, że to wypadek przy pracy. A ja im dałem 1. miejsce w Plebiscycie.
        blog.kopyra.com

Comment

• Other
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.12
          • 12

Kupiłem dziś Zielone do spróbowania plus omawiane Twierdzowe ( piłem tylko kilka butelek zaraz po premierze).
          Partia z datą 17.03- wysycenie bliskie zeru, goryczki zero, słodyczy pod dostatkiem. Odradzam...

Comment

• dipeone
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.05
            • 741

Kolor był ładny złoty.
            Piany po chwili już nie było.
            W smaku słodycz i niewiele więcej.
            Wysycenie również niemal zerowe. Bardzo słabe piwo. Jak je piłem z pół roku temu to było dużo smaczniejsze.

Comment

• celtyk87
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.11
              • 208

Wczoraj postanowiłem spróbować tego piwa i mam z nim przykre doświadczenie, szyjka butelki wewnątrz była ubrudzona jakimś dziadostwem gips wapno coś w tym stylu,świadczy to o warunkach sanitarnych panujących w browarze, wygląda że nawet nie chce im się myć butelek, nigdy już po nie nie sięgnę. Dla porównania z Raciborskim które piłem tydz. temu nie było żadnych problemów i niespodzianek.

Comment

• ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23928

Ciekawe wnioski po jednej trefnej butli.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Czapayew
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.10
                  • 1966

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemna słomka, ładny, klasyczny [4]
                  Piana: Dość obfita i gęsta. Gdyby się jeszcze dłużej utrzymała [4]
                  Zapach: Trochy zbyt rozwodniony, słodowy. [3.5]
                  Smak: Dominuje goryczka, potem na pierwszym planie jest słód. Jak dla mnie goryczki mogłoby być mniej... [4.5]
                  Wysycenie: Dość długo bąbelkuje, ale nieco za anemicznie. [3.5]
                  Opakowanie: Oryginalne, tylko ten goły kapsel [4]
                  Uwagi: Kupione w "Whisky & Spirit". Niezłe piwko, do powtórzenia, choć nie rzuciło na kolana.

Moja ocena: [4]
                  "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
                  www.piwnekapsle.net

Comment

• Breakdancer69
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.01
                    • 54

Piwo niepasteryzowane
                    Zawartość alkoholu: 4,5%
                    Pojemność: 0,5 l
                    Kolor: jasno-złoty
                    Kraj pochodzenia: Polska
                    Cena: 3,50 zł

Brak klasycznej goryczki, natomiast smak jest słodki i nieco przypalany. Piwo jest delikatne zarówno w konsystencji jak i smaku. Pozostawia posmak minimalnej goryczki. Zapach chmielowy, przypalany. Piwko OK, ale szału nie robi.
                    mój blog o piwach
                    http://browary.blogspot.com/

Comment

• lzkamil
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.01
                      • 3611

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnozłoty [5]
                      Piana: wysoka, drobnobąbelkowa, sztywna i dosyć trwała [4]
                      Zapach: słodowy i lekko owocowy, umiarkowanie intensywny, przyjemny, chociaż chyba chmielu brakuje [3.5]
                      Smak: z przewagą słodu, goryczka tylko na początku prosto z lodówki, po lekkim ogrzaniu zupełnie znika, zostaje sam słodkawy słód z leciutkim smaczkiem owocowym, chyba minimalnie chlebowy, przyjemnie się pije ale goryczki mi brakuje [3.5]
                      Wysycenie: umiarkowane, całkiem sporo drobniutkich bąbelków [5]
                      Opakowanie: graficznie trochę bohomazowate, niepodany ekstrakt [2.5]
                      Uwagi: Ocena wygrzebana z notatek sprzed paru miesięcy, z czasów kiedy miało 5.7% alk.

Moja ocena: [3.65]
                      Lepszy jabol pod okapem
                      niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• TraczJanusz
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.04
                        • 74

Ocena z ARTomatu

Kolor: Spoko, lekko zmętnione. [4]
                        Piana: Trochę za bardzo się pieni. [3.5]
                        Zapach: Przyjemny chlebowy. [4]
                        Smak: Jak dla mnie to jedno z najlepszych jasnych piw. Lekko słodkawe, bardzo przyjemny posmak ma. [4.5]
                        Wysycenie: Idealne, wypiłem bez kłopotu i czułem że mogę zmieścić jeszcze jakieś [5]
                        Opakowanie: Fajne klasyczne. [4]
                        Uwagi:

Moja ocena: [4.2]

Comment

• Fala
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2004.07
                          • 671

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny, jasno złoty lub jak kto woli ... ciemno słomkowy, klarowny. [4.5]
                          Piana: Cieniutka, powstaje ... jak się leje piwo z pewnej wysokości, szybko znika do niewielkiej obrączki, na szkle pozostaje w niewielkiej ilości. [3]
                          Zapach: Piwny, ale w tle jakby wodnisty [4]
                          Smak: Smaczne, może to dziwnie zabrzmi na tle poprzednich wypowiedzi, ale jest goryczkowe [4]
                          Wysycenie: Odpowiednie, bąbelki unoszą się przez cały czas picia [4.5]
                          Opakowanie: Najlepiej spożyć przed: 10.05.2011. Podany skład i zaw. alkoholu ... tylko. Jest nazwa piwa i browar. Krzywo naklejone etykiety [4]
                          Uwagi:

Moja ocena: [3.95]
                          Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
                          Admin ma zawsze rację

PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ

Comment

• leona
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.07
                            • 5853

Oj, dobre!
                            Zapach prawdziwego piwa, słodowo-chmielowy. W smaku mięsiste, może ciut przysłodkawe ale puszczam to w niepamięć bo goryczka sporo rekompensuje.
                            Modelowy przykład jak odfermentować jedenastkę aby jej picie nie było katorgą.

Butelka z warki 31.05 wychylona w przerwie obiadowej

EDYTA: widzę, że jeszcze go nie zARTomaciłem. Ta warka wyszła by mi na jakieś [4,35]
                            Last edited by leona; 2011-04-27, 15:19.

Comment

• Javox
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2009.11
                              • 6414

Przyłączam się do grupy piszącej o słodkim nie goryczkowym płynie, o zapachu jakimś owocowym.... raczej rozwodnionym w konsystencji.
                              Przypadkiem piłem harnasia kilka dni temu i zauważyłem przy Twierdzowym dziwne podobieństwo... jakbym pił słabszego harnasia... z 6 na 4,5% to by się zgadzało...
                              I to nieprzyjemne obciążenie po wymęczonym spożyciu było bardzo podobne ale trochę mniejsze...

Raczej nie często wyciągnę rękę po Twierdzowe... chyba że faktycznie będzie goryczkowe...

Comment

• Feti
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2010.10
                                • 801

Piłem dzisiaj i mam dobre zdanie o tym piwie. Goryczka wyraźna, piwo treściwe. Piana obfita.

Comment

Przetwarzanie...
                                X