Racibórz, Twierdzowe

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kjaros
    Porucznik Browarny Tester
    🍼
    • 2007.03
    • 378

Bardzo mi "podeszło" - najpierw świeża i orzeźwiająca chmielowa goryczka, potem przez krótką chwilę słód a na koniec długi i wyraźny chlebek. Doczekałem się takiego smaku
    Pianę też muszę pochwalić. Tylko centymetrowa ale drobna i wytrwała do końca szklanki.

Jeszcze Schwarzbier z Raciborza i jestem w niebie...
    Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

Rewelacyjne piwo, klasa Europejska. Na ocenę przyjdzie jeszcze czas.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• lisiewski
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.12
        • 459

Jak z dostępnością tegoż trunku w Warszawie?

Comment

• Rzeszowiak
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2009.04
          • 1597

O ile raciborskie jest bardzo słabe, to twierdzowe wyjątkowo mi posmakowało. Wreszcie polskie dobrze nachmielone piwo (jak brackie) a przy tym bardzo treściwe ( nie jak brackie).

Jak utrzyma formę- dla mnie debiut roku.

Comment

• Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lisiewski Wyświetlenie odpowiedzi
            Na pewno jest na Rudnickiego. Kosztuje bodajże 3,30 zł.

Comment

• purc
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2009.02
              • 650

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lisiewski Wyświetlenie odpowiedzi
              Jest na Pejzażowej.

Comment

• YouPeter
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.05
                • 2379

Ocena z ARTomatu

Kolor: Słomkowy, lekko mętne. [4.5]
                Piana: Biała, średniej gęstości, niestety opada już po kilku minutach. Na plus to, że dość intensywnie maluje ścianki kufla. [3]
                Zapach: Średnio intensywny, świeży, przyjemny. Chmielowo słodowy z przewagą tego pierwszego. [4.5]
                Smak: Przy pierwszych kilku łykach uderza intensywna chlebowość, która przykrywa wszystkie inne doznania, a przede wszystkim goryczkę. Po chwili inne smaki dochodzą do głosu ze słodem i chmielem na czele, przy czym tutaj w odróżnieniu od zapachu słód dominuje. Wszystko zakańcza pojawiająca się po chwili dość intensywna i pasująca do całości goryczka. Twierdzowe pomimo, że jest piwem lekkim, jest stosunkowo pełne w smaku. [4.5]
                Wysycenie: Dość intensywne i utrzymujące się do końca spożycia. Dodatkowo bardzo drobne pęcherzyki CO2 po wzburzeniu delikatnie podnoszą cienki dywanik piany. [5]
                Opakowanie: Przeciętne. Nazwa piwa i wszystkie informacje słabo widoczne na etykiecie ponieważ zlewają się z tłem. Kapsel goły, brak informacji o ekstrakcie. [3.5]
                Uwagi:

Moja ocena: [4.325]
                Last edited by YouPeter; 2010-10-23, 21:18.
                Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• żąleną
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.01
                  • 13239

Też mi smakowało. Takie chlebowe, ale w inny sposób od Gościszewa, bardziej wytrawny. Goryczka niby w tle, ale od pewnego momentu osadza się na podniebieniu i trzyma. Trochę zbyt duże nagazowanie, choć lałem po czesku.

Po każdym łyku ochota na następny, całość bardzo przyjemnie podkreśla wspomniana chlebowość w wydychanym powietrzu. Jakoś tak mam, że mój nas lepiej działa od drugiej strony.
                  Last edited by żąleną; 2010-10-23, 22:18.

Comment

• domin81
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.03
                    • 122

W moim przypaku (wypite 2 buteleczki) nieco zbyt mało chlebowe wzgędem Raciborskiego. Za to chmiel i goryczka w sam raz. IMO gdyby tak połączyć te dwa piwka w całość, byłby idealny polski lager.

Comment

• becik
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍼🍼
                      • 2002.07
                      • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasnozłocista, klarowne, jak dla mnie za jasny [4]
                      Piana: średnio obfita po nalaniu, szybciutko opada, na piwie zostaje nierównomierny kożuszek, osadza się na szkle pierścieniami [3]
                      Zapach: słabo wyczuwalny, słodowo-myszowaty [2.5]
                      Smak: w smaku dominuje ten sam slodowo-myszowaty posmak, dopiero na końcu języka czuć miłą chmielową goryczkę, która w swoim smaku nie do końca mi podchodzi, choć da się pić bez problemów [3]
                      Wysycenie: dość dobre, choć bąbelki nie muszą aż tak mocno kłuć w ustach [4]
                      Opakowanie: zmieniona etykieta, ciekawa, ale jakaś taka rozmazana w forie, brak firmowego kapsla [4]
                      Uwagi: Ogólnie niezłe ale zdecydowanie rezygnuję na rzecz innych "niepasterów"

Moja ocena: [2.975]
                      Attached Files
                      Last edited by becik; 2010-10-24, 17:27.
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Pendragon
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

Zgadzam się z becikiem - nadal dominuje słodkość, tyle że tym razem trochę chmielu dodali, ale nie równoważy aż tak bardzo tej okropnej słodkości. Powariowali w tym Raciborzu... Zawiodłem się

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• jacer
                          • 2006.03
                          • 9875

Nie wiem gdzie wy czujecie w tym piwie słodkość? Wypiłem dwie flasze w piątek i żadnej słodkości nie było. Może opisujecie inne piwo?
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• Pendragon
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            Może opisujecie inne piwo?
                            Ta, jasne...
                            Last edited by Pendragon; 2010-10-24, 21:13.

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• jacer
                              • 2006.03
                              • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ta, jasne...

No to w tym piwie nie dominuje żadna słodkość. Pierwsze co czuć to ładny zapach chmielu a po pierwszym łyku uderza goryczka a nie żadna słodkość.

To drugie piwo z Raciborza jest ohydnie ulepkowe ale nie to!!!
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• Pendragon
                                🥛🥛🥛
                                • 2006.03
                                • 13952

Nie twierdzę przecież że jest takie samo jak Raciborskie, tylko że słodkość jest przykryta goryczką i to ratuje to piwo. Ale nadal czuję tę nieprzyjemną słodkość. I co na to poradzę? Jedyne co mogę zrobić to kolejny raz sięgnąć po to piwo jako pierwsze w kolejności.
                                Przecież nie musimy pić piw z tej samej warki, mimo że ta sama data (23 listopad). Przykład - ostatnio w Cieszynie, o ile dobrze pamiętam, w ciągu 3 dni uwarzono 5 warek Belgian Ale. Przecież będą one miały wspólną datę przydatności, a nie 3 różne. Tu może być podobnie.
                                Last edited by Pendragon; 2010-10-24, 22:11.

Comment

Przetwarzanie...
                                X