EDI, Ciemne Niepasteryzowane
Collapse
X
-
No to ja potwierdzę ostatnie wpisy. Piwo eksplodowało po otwarciu. Piwo nalewałem do kufla ok. 25 minut i udało mi się uzyskać ok. 350 ml pojemności.
W smaku rzeczywiście bardzo kwaśne, mętne i w dodatku pływało w nim "coś" białego. Wydaje się po prostu zepsute. Nie wiem jaka data przydatności, bo etykieta była w złym stanie.
Piwo kupione w Będzinie na Jarmarku Rzemiosła i Rękodzieła (silvian serdeczne dzięki).
Wczoraj piłem jasne z tego browaru i było ok., ale jak czytam o innych piwach Ediego (czekoladowe, miodowe) to widzę, że ten browar ma problemy ze swoimi granatami.
Ciemne niepasteryzowane kiedyś powtórzę, może będę miał więcej szczęścia.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemny brąz, pod światło na całej powierzchni prześwituje na rubinowo [4]
Piana: brak, nawet przy kaskadowym nalewaniu [1]
Zapach: coś jakby kompot wiśniowy. Jedynym aromatem,który można kojarzyć z ciemnym piwem to dalekie echo sherry [2]
Smak: w pierwszej chwili lekka słodycz, trochę colowatości, ponownie wracają wiśnie. Zaskoczeniem jest duża goryczka, taka wręcz bitterowa. I ona w zasadzie ratuje smak [2.5]
Wysycenie: przy otwieraniu ledwo ćwierćsekundowe "psyk" i tyle gazu w tym piwie. W szklance nic nie pracowało [2]
Opakowanie: butelka 0,5 l. Etykieta pstrokata w typie meksykańskim. Niby są wszystkie informacje ale dwie różne wartości ekstraktu (12 i 16) wprowadzają niemałe zamieszanie [3]
Uwagi: Zadziwiające piwo. W zasadzie smak i aromat nie wskazują, że mamy do czynienia z piwem i jako napój piwny można by je uznać za smaczne. Niestety jeśli za pewnik przyjąć informację z etykiety, że to piwo - włos jeży się na głowie
Moja ocena: [2.25]Comment
-
A ja się przyglądam tej etykiecie powyżej i widzę napis....dobre bo polskie....uważam, że jest to nadużycie !!! Piłem jedynie Mętne niefiltrowane i do dziś nie zapomnę tego wstrząsu jaki wtedy przeżyłemMyślałem, że tylko to piwo jest nieudane, ale jak czytam wpisy pod różnymi warkami tego browaru, to widzę, że wszystkie mają złą opinię. Coraz częściej mam wrażenie, że właściciel tegoż browaru robi sobie po prostu z Nas jaja
Chciałbym się mylić w swojej opinii, ale rzeczywistość na to nie pozwala.
pozdComment
Related Topics
Collapse
-
Oatmeal stout, 13 ekstr. 5,2.
No dobra. Po wielu próbach piwotekowych miałem obiekcje do tego tworu. Ale niepotrzebnie. Piwo całkiem stylowe, może trochę za bardzo alkoholowe i za mało palone jeśli człek miałby się czepiać. Ale jest dobrze smakowo. Wizualnie bardzo dobrze....-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-02-16, 20:08 -
-
Czy piwo niepasteryzowane i niefiltrowane może być przechowywane poza lodówką?
Nie mam na myśli długiego leżakowania a powiedzmy tydzień przetrzymywania w szafie.-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.
Są jeszcze parametry i skład:
Ekstr. 15%
Alk.6,2%
w składzie...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Nikt jeszcze nie opisał, zima, może faktycznie Rysy trza odpuścić...
.
Cóż, piwo w stylu Imperialnego Stouta, a jak kto woli - Polskiego Imperalnego Stouta (uwaga - skrót słabo się kojarzy).
Parametry to 9% alko i 24*Blg - to zdecydowanie widać, słychać i czuć. Widać...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-17, 21:23 -
-
czyli koźlak z syropem klonowym.
Ekstr. 16%
Alk. 7%
Aromat - no czuć, że jest ten syrop, Tak wyraźny, że już na starcie jest obawa, że to będzie ulepek. W tle jakaś taka trudna do określenia mniej przyjemna nuta (po przelaniu łodygowo-ziemista), która wraz...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment