Tego nie wiem. Nie byłem w Gościszewie i nie mam pojęcia, jak wygląda ich technologia. Ale każdy domowy piwowar potwierdzi, że do skażenia octowego dochodzi na etapie fermentacji lub rozlewu, a nie leżakowania w butelkach.
Gościszewo, Naturalne Niefiltrowane
Collapse
X
-
Barwa: ciemnozłota, bardzo zmętnione
Piania: tuż po nalaniu fantastyczna, gruba, zwarta, biała, drobno pęcherzykowa, wytrzymała dosyć długo, w końcu opadła do małej firanki. Praktycznie nie krążkowała.
Aromat: słodowy, lekkie nuty karmelowe, poza tym nic nie wyczułem
smak: tu znów słód z akcentami chmielowymi w tle (trawiastymi)
Goryczka: jak na lagera solidna, długo utrzymująca się, ale nie sciągająca, byłem zaskoczony
Uwagi: Pite w wersji butelkowej, data przydatności 5.10.2013, kupiona w leclercu na Bielanach za nieco poniżej 5zł. Piwo nie powala, ale jest zaskakująco orzeźwiające i całkiem smaczne. Jedyne co mi przeszkadzało to bardzo duże zmętnienie, no ale można się było tego spodziewać przy niefiltrowanym piwie.Comment
-
Kolor miodowy, mocno opalizujący. Piana niewysoka, biała, drobna, utrzymuje się bardzo długo.
Aromat słodowy, zbożowy, lekko biszkoptowy. Smak rześki, kwaskowaty i bardzo delikatnie karmelowy. Goryczka niska.
Solidne piwo, które wypiłem ze smakiem. Proste, niemal bez goryczki ale smaczne. Gdybym miał szukać szufladki, wrzuciłbym je do tej z napisem keller.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasne złoto. Wyraźne zmętnienie, czyli tak jak ma być. [4.5]
Piana: Spora, grube pęcherzyki. Kożuszek na finiszu trzyma się długo. Na minus jednak fatalny osad na szkle (szkło wymyłem ) [3]
Zapach: Baaardzo dawno nie piłem tego piwa, ale pachnie ono jak Świeże i Rześkie z Kormorana.
Zboże i słód ( no i lekka kapusta). [3.5]
Smak: Smakuje znów jak znane mi piwa z Kormorana.
Jest jednak zdecydowanie za dużo kwasku.
Moje piwo nie jest zepsute, ale poziom kwasu je dyskwalifikuje. Jest też jednak trochę chmielu i to takiego, przypominającego z piw olsztyńskich. [2]
Wysycenie: Średnie. Da się przeżyć. [4]
Opakowanie: Jak na zdjęciu TTOP. Nie podoba mi się. [2]
Uwagi: Moje piwo jest z datą do 10.07.
Przypomina mi piwa z Kormorana, ale to jednak nie jest ten sam poziom.
Można jednak wypić. W miarę smaczne, ale nie jest to wybitny niepasteryzowany lager. Wolę te z Olsztyna.
Moja ocena: [2.85]Comment
-
Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złocista wchodząca powoli w miedzianą, lekko opalizująca. [4.5]
Piana: Obfita, średnie pęcherzyki, dość trwała, ładnie zdobi szkło [4]
Zapach: Średnio intensywny, chmielowy z delikatną nutą gościszewską. [4]
Smak: Pełny, słodowy z delikatną, szlachetną ale wyczuwalną goryczką. [4]
Wysycenie: Dość wysokie. [4]
Opakowanie: Jakaś niespecjalna etykieta, w szczególności do nowych etykiet Gościszewa. [3]
Uwagi: Warka z datą do 10.09.2014. Całkiem przyjemny lager (jak zakładam).
Moja ocena: [3.975]Comment
Related Topics
Collapse
-
Czy piwo niepasteryzowane i niefiltrowane może być przechowywane poza lodówką?
Nie mam na myśli długiego leżakowania a powiedzmy tydzień przetrzymywania w szafie.-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Dzień Dobry, przy okazji podróży nad Bałtyk wstąpiłem do wspaniałej Piwiarni Bumerang i uwierzyłem ich filmikowi https://m.facebook.com/1000247900828...1851821296454/ i żałuję.
Lubiłem...-
Channel: Piwo - konkretnie
2023-08-01, 17:25 -
-
Wahałem się długo, nie wiedząc, gdzie umieścić opis, bo Lechista ma dokładnie takie same parametry jak ich Szewc. (E: 11, 6. A: 4,5). Lechista, bo piwo uwarzone dla kibiców Lechii Gdańsk, więc tym bardziej wygląda to na klon istniejącej już marki. Jako że nie pamiętałem już swoich wrażeń...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-08-02, 17:26 -
-
Pils o ekstrakcie 11.6*, alko 4.5%
Chmiele: Hallertauer Mittelfrūh i Hersbrucker.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
Aromat - cytrusy i zbożowość....-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-07-15, 13:56 -
-
Piwo białe z tymiankiem cytrynowym.
Ekstrakt 12*, alko 4.6%
Chmiel: Hallertau Blanc
W składzie między innymi: tymianek cytrynowy, kolendra, skórka gorzkiej pomarańczowy Curacao.
Piana - więcej na początku potem pełna grubsza warstewka.
Lacing - nie za dużo....-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-07-12, 18:17 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment