Konstancin, Dawne Niepasteryzowane

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zAjkA
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.12
    • 1089

Chyba trafiłem na jakąś kiepską partię bo pite wczoraj w niczym nie przypomina tego sprzed 2 tygodni. Zatraciło gdzieś harmonię smaku. Dominuje niemiła gorycz. Mam nadzieję że to tylko wypadek przy pracy.
    Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

Comment

• mluk
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.01
      • 778

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zAjkA
      Chyba trafiłem na jakąś kiepską partię bo pite wczoraj w niczym nie przypomina tego sprzed 2 tygodni. Zatraciło gdzieś harmonię smaku. Dominuje niemiła gorycz. Mam nadzieję że to tylko wypadek przy pracy.
      Też mam wrażenie, że jest inne, niż na początku.
      Inne - w tym wypadku - oznacza mniej smaczne, ale cały czas dobre.
      "Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin

Comment

• zAjkA
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.12
        • 1089

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mluk
        Też mam wrażenie, że jest inne, niż na początku.
        Inne - w tym wypadku - oznacza mniej smaczne, ale cały czas dobre.
        Owszem jest dobre ale to nie to samo. Początkowo zdawało mi się poniekąd delikatne a teraz jest jakby nieco cięższe.
        Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

Comment

• mluk
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.01
          • 778

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zAjkA
          Owszem jest dobre ale to nie to samo. Początkowo zdawało mi się poniekąd delikatne a teraz jest jakby nieco cięższe.
          Też mi się tak wydaje.
          Last edited by mluk; 2008-02-04, 21:59.
          "Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin

Comment

• kibi
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.07
            • 1875

Ja tam się na tym nie znam, więc zazwyczaj nie oceniam piw na forum , ale też odnotowałem pewną zmianę, a nawet dwie.
            Jestem zwolennikiem piw słabszych i w pierwszych próbowanych przeze mnie egzemplarzach Dawnego jego moc zupełnie mnie nie raziła. Teraz wydaje mi się mocniejsze, odczuwam posmak alkoholowy, przez co w mojej opinii traci.
            Natomiast patrząc od strony kolekcjonerskiej, ostatnio jest krawatka, której na początku nie było.

Comment

• grzech
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.04
              • 4592

Ocena z ARTomatu

Kolor: Kolor złoty, głęboki. [4.5]
              Piana: Była, ale się zbyła. Czyli, ładna i nawet wysoka, lecz nietrwała. Zostaje cienki kożuszek. [3.5]
              Zapach: Czysty, zdecydowany. Chmiel wysuwa się na plan pierwszy. [4.5]
              Smak: Gładko wchodzące, bez nieprzyjemnych ubocznych posmaków. Niestety, przyjemny chmiel, podobnie jak w zapachu dominuje w tym piwie. Wolałbym więcej słodu. A tak piwo jest zbyt wytrawne, szczególnie pod koniec łyka. [4]
              Wysycenie: Wystarczające do spokojnego popijania. [5]
              Opakowanie: Ciekawa, ascetyczna szata. Minus za goły kapsel. [4.5]
              Uwagi:

Moja ocena: [4.225]

Comment

• bury_wilk
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.01
                • 2655

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mnie się podoba. Takie "ruskie złoto", ładne. [4.5]
                Piana: Po nalaniu imponująca i bardzo ładna, biała, gęsta, wysoka; opadła mi dość szybko, ale nie całkiem, a to, co zostało trzymało się do finału. [4.5]
                Zapach: Ciężka sprawa, bo ciągle zakatarzony jestem ale trochę słodu czuję i nutę, jakby kwiatową. [3.5]
                Smak: Głęboki, czuć, że nie jest szczynowate, ale nie jest cieżkie. Wyraźnie wyczuwalny słód, posmak chmielowy nienazbyt mocny. Przyjemny i trwały posmak zostaje na podniebieniu długo, nawet po tym, jak zeżarłem parówkę z musztardą [4.5]
                Wysycenie: Niewielkie, pęcherzyki dość powolne i malutkie, ale za to równo pracują i nie obijają sie nawet przed finiszem. [3.5]
                Opakowanie: Zupełnie zgrabne. Może nie jakoś szczególnie wystrzałowe, ale estetyczne i z pomysłem. Klimatem pasuje do nazwy. [5]
                Uwagi: Szczęśliwie wylosowane na Warszawskiej Giełdzie. Następną butelkę sam sobie chętnie kupię, bo dobre

Moja ocena: [4.125]
                Lubię kiedy się zieleni
                Lubię jak się piwo pieni...

...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

Comment

• becik
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍼🍼
                  • 2002.07
                  • 14999

Dawne ma nadal 7% zaw. alkoholu?
                  Ostatnio piłem niepasteryzowany Konstancin z Joli z zaw. alk 6,2%.
                  Poprzednie z Joli z zaw. 7% był nie do odróżnienia z Dawnym. Ten o niższej zawartosci ma o wiele gorszą pianę, która szybko opada no i w smaku daje się odczuć różnicę, niestety na gorszą.
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                    Dawne ma nadal 7% zaw. alkoholu?
                    Ostatnio piłem niepasteryzowany Konstancin z Joli z zaw. alk 6,2%.
                    Poprzednie z Joli z zaw. 7% był nie do odróżnienia z Dawnym. Ten o niższej zawartosci ma o wiele gorszą pianę, która szybko opada no i w smaku daje się odczuć różnicę, niestety na gorszą.
                    No podobnoż to miało być inne piwo (Szef Joli poleca) - lżejsza wersja.
                    blog.kopyra.com

Comment

• szefunio
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.01
                      • 481

Na giełdzie w Warszawie właściciel sklepu Jola zapewniał, że to są dwa różne piwa. I to jest prawda.
                      Robię to co lubię - produkuję piwo.

Comment

• Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio
                        Na giełdzie w Warszawie właściciel sklepu Jola zapewniał, że to są dwa różne piwa. I to jest prawda.
                        Potwierdzam. W smaku odmienne, piłam oba na giełdzie.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• kibi
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.07
                          • 1875

Mówiło się, że sprzedaż niepasteryzowanego Konstancina w Joli, to forma sondażu, przed oficjalnym wprowadzeniem go na rynek, co znalazło potwierdzenie w postaci Dawnego. Teraz zapewne testowana jest lżejsza wersja.

Comment

• dri
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2007.06
                            • 17

Ocena z ARTomatu

Kolor: nieznany - spozywane w butelce [4.5]
                            Piana: dla mnie drugorzedna [4.5]
                            Zapach: nie przeszkadzal [4.5]
                            Smak: glownie to sie liczy i dlatego taka wysoka ocena, polecam [4.5]
                            Wysycenie: jak dla mnie idealne, bez przesady [4.5]
                            Opakowanie: na poziomie [4.5]
                            Uwagi:

Moja ocena: [4.5]
                            ---------------
                            Ocena usunieta z rankingu.
                            Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
                            Art, Admin

---------------
                            Last edited by ART; 2008-02-29, 22:48.
                            Dzieki, PzD

Comment

• anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10764

Ocena z ARTomatu

Kolor: bardzo ładny ciemno słomkowy [5]
                              Piana: ogromna po nalaniu , powoli opadająca utrzymująca się do samego końca degustacji [5]
                              Zapach: super chmielowo-słodowy ,poprostu zapach piwa [4.5]
                              Smak: jedno z najlepszych piw jakie piłem , delikatna goryczka ( mogła by by troszeczkę większa ) [4.5]
                              Wysycenie: idealne cały czas unoszące się pęcherzyki aż do samego końca [5]
                              Opakowanie: bardzo ciekawa , przyciągająca wzrok , wszystkie informacje na etykiecie ,szkoda tylko że goły kapsel [5]
                              Uwagi: SUPER piwo szkodza że trudno dostępne a i cena powalająca 4,60

Moja ocena: [4.625]
                              Mniej książków więcej piwa

Comment

• dadek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍺🍺
                                • 2005.09
                                • 4684

He, he, chyba trafiłeś Dawne w jakimś pseudo "ekologicznym" sklepie i te 4,60 zapłaciłeś za świeży oddech pani sprzedawczyni. Normalna cena to w granicach 2,50 zł. Że wymienię tylko 3 sklepy: Al. Niepodległości 92/98, Kobielska (Fizz), Grójecka przy przystanku Daleka (za bankiem, po prawej stronie w kierunku Pl. Narutowicza).

Comment

Przetwarzanie...