Chyba trafiłem na jakąś kiepską partię bo pite wczoraj w niczym nie przypomina tego sprzed 2 tygodni. Zatraciło gdzieś harmonię smaku. Dominuje niemiła gorycz. Mam nadzieję że to tylko wypadek przy pracy.
Konstancin, Dawne Niepasteryzowane
Collapse
X
-
Inne - w tym wypadku - oznacza mniej smaczne, ale cały czas dobre."Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin FranklinComment
-
Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzuComment
-
Last edited by mluk; 2008-02-04, 21:59."Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin FranklinComment
-
Ja tam się na tym nie znam, więc zazwyczaj nie oceniam piw na forum , ale też odnotowałem pewną zmianę, a nawet dwie.
Jestem zwolennikiem piw słabszych i w pierwszych próbowanych przeze mnie egzemplarzach Dawnego jego moc zupełnie mnie nie raziła. Teraz wydaje mi się mocniejsze, odczuwam posmak alkoholowy, przez co w mojej opinii traci.
Natomiast patrząc od strony kolekcjonerskiej, ostatnio jest krawatka, której na początku nie było.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Kolor złoty, głęboki. [4.5]
Piana: Była, ale się zbyła. Czyli, ładna i nawet wysoka, lecz nietrwała. Zostaje cienki kożuszek. [3.5]
Zapach: Czysty, zdecydowany. Chmiel wysuwa się na plan pierwszy. [4.5]
Smak: Gładko wchodzące, bez nieprzyjemnych ubocznych posmaków. Niestety, przyjemny chmiel, podobnie jak w zapachu dominuje w tym piwie. Wolałbym więcej słodu. A tak piwo jest zbyt wytrawne, szczególnie pod koniec łyka. [4]
Wysycenie: Wystarczające do spokojnego popijania. [5]
Opakowanie: Ciekawa, ascetyczna szata. Minus za goły kapsel. [4.5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.225]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Mnie się podoba. Takie "ruskie złoto", ładne. [4.5]
Piana: Po nalaniu imponująca i bardzo ładna, biała, gęsta, wysoka; opadła mi dość szybko, ale nie całkiem, a to, co zostało trzymało się do finału. [4.5]
Zapach: Ciężka sprawa, bo ciągle zakatarzony jestem ale trochę słodu czuję i nutę, jakby kwiatową. [3.5]
Smak: Głęboki, czuć, że nie jest szczynowate, ale nie jest cieżkie. Wyraźnie wyczuwalny słód, posmak chmielowy nienazbyt mocny. Przyjemny i trwały posmak zostaje na podniebieniu długo, nawet po tym, jak zeżarłem parówkę z musztardą [4.5]
Wysycenie: Niewielkie, pęcherzyki dość powolne i malutkie, ale za to równo pracują i nie obijają sie nawet przed finiszem. [3.5]
Opakowanie: Zupełnie zgrabne. Może nie jakoś szczególnie wystrzałowe, ale estetyczne i z pomysłem. Klimatem pasuje do nazwy. [5]
Uwagi: Szczęśliwie wylosowane na Warszawskiej Giełdzie. Następną butelkę sam sobie chętnie kupię, bo dobre
Moja ocena: [4.125]Lubię kiedy się zieleni
Lubię jak się piwo pieni...
...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!Comment
-
Dawne ma nadal 7% zaw. alkoholu?
Ostatnio piłem niepasteryzowany Konstancin z Joli z zaw. alk 6,2%.
Poprzednie z Joli z zaw. 7% był nie do odróżnienia z Dawnym. Ten o niższej zawartosci ma o wiele gorszą pianę, która szybko opada no i w smaku daje się odczuć różnicę, niestety na gorszą.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Dawne ma nadal 7% zaw. alkoholu?
Ostatnio piłem niepasteryzowany Konstancin z Joli z zaw. alk 6,2%.
Poprzednie z Joli z zaw. 7% był nie do odróżnienia z Dawnym. Ten o niższej zawartosci ma o wiele gorszą pianę, która szybko opada no i w smaku daje się odczuć różnicę, niestety na gorszą.Comment
-
Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: nieznany - spozywane w butelce [4.5]
Piana: dla mnie drugorzedna [4.5]
Zapach: nie przeszkadzal [4.5]
Smak: glownie to sie liczy i dlatego taka wysoka ocena, polecam [4.5]
Wysycenie: jak dla mnie idealne, bez przesady [4.5]
Opakowanie: na poziomie [4.5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.5]
---------------
Ocena usunieta z rankingu.
Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
Art, Admin
---------------Last edited by ART; 2008-02-29, 22:48.Dzieki, PzDComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bardzo ładny ciemno słomkowy [5]
Piana: ogromna po nalaniu , powoli opadająca utrzymująca się do samego końca degustacji [5]
Zapach: super chmielowo-słodowy ,poprostu zapach piwa [4.5]
Smak: jedno z najlepszych piw jakie piłem , delikatna goryczka ( mogła by by troszeczkę większa ) [4.5]
Wysycenie: idealne cały czas unoszące się pęcherzyki aż do samego końca [5]
Opakowanie: bardzo ciekawa , przyciągająca wzrok , wszystkie informacje na etykiecie ,szkoda tylko że goły kapsel [5]
Uwagi: SUPER piwo szkodza że trudno dostępne a i cena powalająca 4,60
Moja ocena: [4.625]Mniej książków więcej piwaComment
-
He, he, chyba trafiłeś Dawne w jakimś pseudo "ekologicznym" sklepie i te 4,60 zapłaciłeś za świeży oddech pani sprzedawczyni. Normalna cena to w granicach 2,50 zł. Że wymienię tylko 3 sklepy: Al. Niepodległości 92/98, Kobielska (Fizz), Grójecka przy przystanku Daleka (za bankiem, po prawej stronie w kierunku Pl. Narutowicza).Comment
Comment