2,50 to może kosztowało, jak sklep miał promocję. Teraz poniżej 3 zł nie znajdziesz.
Konstancin, Dawne Niepasteryzowane
Collapse
X
-
He, he, chyba trafiłeś Dawne w jakimś pseudo "ekologicznym" sklepie i te 4,60 zapłaciłeś za świeży oddech pani sprzedawczyni. Normalna cena to w granicach 2,50 zł. Że wymienię tylko 3 sklepy: Al. Niepodległości 92/98, Kobielska (Fizz), Grójecka przy przystanku Daleka (za bankiem, po prawej stronie w kierunku Pl. Narutowicza).Mniej książków więcej piwaComment
-
w warszawskiej Galerii Mokotów- w sklepie ekologicznym Dawne jest po 3,60, Ciechan Wyborny po 3,50 (+but.);
w normalnym spożywczym kupisz przeciętnie Dawne po ok. 3,10, Ciechana 2,40 (+but.)- tak to się mniej więcej obecnie kształtujeComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnozłoty, klarowny. Taki trochę bez wyrazu...Brakuje mi w nim głębi, jakiegoś połysku. [4.5]
Piana: To zazwyczaj była słaba strona butelkowych Konstancinów i tak jest i w tym przypadku. Po nalaniu średniobfita choć dość drobna. Szybciuteńko zanika. [3.5]
Zapach: Wyczuwalne zarówno akcenty chlebowe, charakterystyczne dla piw niepasteryzowanych jak i aromaty specyficzne dla instalacji/środowiska browaru. Coś jak z leżakowni(?). Raczej mało atrakcyjne, na szczęscie niezbyt intensywne i dość szybko się ulatnia. Przy końcu szklanki wyczułem przyjemne nutki kwiatowe... [4]
Smak: Od razu czuć specyfikę niepastera. Chlebowość i swieżość wyczuwalne bez problemu. Słodowość i goryczka są tu dobrze zrównoważone. Piwo jest pełne w smaku i po prostu smaczne. Alkohol niewyczuwalny na języku. Pijąc Dawne mam wrażenie jakbym pił dobre piwo beczkowe szmat czasu temu...nazwa więc jak najbardziej adekwatna. [5]
Wysycenie: Mam wrażenie że jest odrobinę za niskie ale piwo pije się tak szybko ze nie zauważa się ewentualnego wygazowywania. [5]
Opakowanie: Konstancin zawsze miał siermiężne etykiety ale Dawne prezentuje się jak produkt z innego browaru. Wyróżnia się z ich 'portfela marek' i bardzo dobrze bo to na pewno wyjątkowe piwo. Dziś zakupiłem egzemplarz z czarnym kapslem 'Polskie Piwo' i już wolę gdy kapsel był goły i złoty, pasował przynajmniej do kolorystyki etykiet. [4.5]
Uwagi: Właściwie każda warka Dawnego smakuje inaczej ale taki już urok piw niepasteryzowanych. Cieszy mnie, że po kilku warkach trochę mniej udanych, piwo wróciło do jakości którą miało zaraz po premierze. Martwi natomiast podwyżka z 2,5 na 3 pln. Inne piwa Konstancina cenowo bez zmian więc ani chybi pozycjonowanie cenowe wkroczyło do akcji. Mam wątpliwości czy to dobry krok. Pisano już na forum o przeterminowanych partiach Dawnego...
Moja ocena: [4.45]Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: złoty,klarowny [4.5]
Piana: solidna śnieżnobiała,dość gęsta,powoli znika tworząc ładny dywanik na koniec [4.5]
Zapach: świeży,trochę za bardzo owocowy z delikatnym aromacie chmielowym [4.5]
Smak: po pierwszym łyku uderza "mocny" alkoholowy smak,pózniej już owocowo-goryczkowy z lekkim w oddali akcentem słodowym i o dobrej treści [4]
Wysycenie: prawie dobrze,mogło by być ciut większe [4]
Opakowanie: nawet,nawet,tak jakby w "dawnym"stylu,podane zaw.alkoholu i ekstraktu na kontrze,szkoda ze czarny kapsel [4]
Uwagi: Piwo zdobyte dzięki wymianie z Ahumbą(DZIĘKI WIELKIE) na katowickiej giełdzie.Napewno do powtórki.PZDR
Moja ocena: [4.25]mb WOSComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemnozłoty [5]
Piana: bardzo wysoka, wolno opada, bardzo trwała, dość sztywna, jak już opadnie to zostaje dywanik który się długo trzyma [4.5]
Zapach: głównie chmielowy, lekko słodowy, pod koniec z owocowymi nutami, niezbyt intensywny [3.5]
Smak: czuć że mocno chmielone goryczkowym chmielem bardziej niż aromatycznym - spora goryczka, jest treściwe pomimo moim zdaniem za słabego smaku słodowego, brakuje mi silniejszego chlebowego słodowego posmaku niepasteryzowanych piw, wyczuwam posmaczki drożdżowe, ogólnie niezłe ale po 14-tce spodziewałem się większej głębi smaku [3.5]
Wysycenie: umiarkowane [5]
Opakowanie: charakterystyczna surowa konstancińska stylistyka graficzna, wszystkie informacje podane [4.5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.8]Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Comment
-
Moje pierwsze podejście do tego piwa i wypadło blado. Piana (mimo, że specjalnie umyłem szkło) opadła w okamgnieniu. W smaku nutka, której nie toleruje, a którą trudno mi rozszyfrować. Ostatnio obecna w Gab-ach. Spróbuję innym razem z innego źródła, z innej warki.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny, głęboki złoty kolor [5]
Piana: Z początku obfita, potem zostaje cienka warstwa ale praktycznie do samego końca [3.5]
Zapach: Bardzo mało wyrazisty, ja tam praktycznie nic nie czuje, może trochę chmielowy (?) w każdym razie nie jest nieprzyjemny więc OK [4]
Smak: Nie jest bardzo wyrazisty jak na ten ekstrakt. Czuć dosyć intensywną, przyjemną goryczkę. Nie czuć praktycznie w ogóle mocy tego piwa, a jest dosyć spora (7%) [4.5]
Wysycenie: Idealne, nie przeszkadza w piciu, delikatnie szczypie język i utrzymuje kożuszek piany do końca [5]
Opakowanie: Stonowane, brązowe barwy. Grafika na etykiecie przedstawia mur z basztami. Generalnie opakowanie nawiązuje do nazwy i tworzy to spójną całość [4.5]
Uwagi: Generalnie wrażenia pozytywne, chętnie spróbuję ponownie. Szkoda tylko, że w Małopolsce dostępne tylko w dosyć wygórowanej cenie (4.6 zł.)
Moja ocena: [4.275]Comment
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: złoty [4.5]
Piana: dość długo trzymająca się biała czapa, po której pozostaje cienki kożuszek do końca picia [4]
Zapach: w przeciwieństwie do smaku słaby - raczej słodowy [3.5]
Smak: piwo pełne w smaku - silna słodowość zakończona lekką, ale długą zalegającą goryczką; brak jest akcentów chlebowych znanych chociażby z Ciechana ale za to mamy trochę goryczki rzadko spotykanej w polskich mocnych piwach; plus za to, że zupełnie niesłodkie mimo dodatku cukru [4.5]
Wysycenie: niezbyt duże, ale mi pasowało [4.5]
Opakowanie: etykieta wyraźnie inspirowana Żywym, niemniej jednak oryginalna [4.5]
Uwagi: dobre! szkoda, że mocne
Moja ocena: [4.1]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, średnio ciemny. Ładnie wygląda, w miarę pasuje, chociaż ciemniejszy byłby na miejscu. Piwo minimalnie opalizuje. [4]
Piana: Widząc jak wygląda nie spodziewałem się, że będzie tak trwała. Początkowo jest dużo grubych bąbli, piana jest strzępiasta, to jedyna jej wada. Jest bardzo obfita i trzyma się bardzo długo. Kolor biały. [4.5]
Zapach: Mocny słodowy z typowymi dla niepasteryzowanych piw nutami, kwiatowy. Naturalny, bez dodatkowych nut. [4.5]
Smak: Silny słodowy smak z posmakami Konstancińskimi. Silna bardzo dobra goryczka. Posmak długi, goryczkowy. Cały czas czuć, że piwo jest niepasteryzowane. Bardzo dobry pełny smak z nutkami charakterystycznymi dla Konstancina. Zazwyczaj mi one przeszkadzały, tu dodają indywidualnego charakteru. [4.5]
Wysycenie: Jak na piwo o tej mocy (7%) to mocne. Troszkę przeszkadza w smakowaniu, za to może być przyjemne w piciu na upale. [4]
Opakowanie: Ładne opakowanie. Tło kojarzy się ze starymi fotografiami w brązowej kolorystyce. Całość może nie jest jakimś dziełem grafiki, ale na pewno wyróżnia się na naszym rynku. Dobrym pomysłem było umieszczenie logo browaru na etykiecie. Parametry podane. Jedynie goły kapsel odstaje od poziomu. [4.5]
Uwagi: Spodziewałem się, że to piwo może być dobre, bo piłem Szef Joli Poleca. Nie zawiodłem się. Jak dla mnie razem z Mazurem to dwa najlepsze piwa w swojej klasie. Bardzo mi podeszło Dawne.
Moja ocena: [4.45]To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, CiechanówComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnobursztynowy, ze złotymi akcentami, czyli wszystko jak powinno być. [4.5]
Piana: Biała, dość wysoka, opada w umiarkowanie szybkim tempie, tu i tam przyklejając się do szkła. Redukuje się do cienkeij firanki, ale powierzchnia piwa wciąż jest przykryta. [4]
Zapach: Umiarkowanie wyraźny. Dominuje lekki kwasek, przyjemna piwniczna nutka oraz, niestety, zapach spirytusowy. [3.5]
Smak: Dużo agresywnej, wytrawnej, zbyt wytrawnej goryczki. Daleko w tle przyjemny słodowo-zbożowy posmaczek, typowy dla dobrych, mocnych piw, jest on jednak niemal całkowicie przytłoczony ową tępą goryczą. Alkohol też jest wyczuwalny, chyba nawet trochę za bardzo. [3.5]
Wysycenie: Średnio duże, bombelki w szkalnce są drobniutkie, choć przydało by się, żeby musowało w ustach nieco żywiej. [4]
Opakowanie: Utrzymane w jasnobrązowej kolorystyce, nazwa "Dawne" jest wyraźna, podkreślone jest także, iż jest to piwo niepasteryzowane. Jak, dla mnie, nie jest to zbyt przekonujące opakowanie, ale przy zakupach nie kieruję się wyglądem piwa lecz Forum Browar.biz [3.5]
Uwagi: Kupione w Zofmarze, ważne do 28 VII.
Spodziewałem się czegoś w stylu lepszego Łódzkiego Mocnego, to piwo ma wszak identyczne parametry, ale jest niepasteryzowane. Pod tym względem niestety się zawiodłem. Jak dla mnie, smak jest za bardzo zdominowany przez tępą, niezbyt przyjemną, podejrzaną goryczkę.
Moja ocena: [3.625]Comment
Comment