Piwo gotowe do oceny
EDI, Wschowskie Musujące Wytrawne Ciemne
Collapse
X
-
EDI, Wschowskie Musujące Wytrawne Ciemne
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny to nie jest, raczej ciemnobrązowy. Co ciekawe drożdże powodują "matowienie". Czy mogą być białe drożdże w ciemnym piwie? [3.5]
Piana: Dość mocna na początku, trzymająca się na powierzchni.Jednak w miarę opróżniania kufla, gdzieś w jego połowie już prawie jej nie było. Niejednorodna, z nierównymi bąblami. [2.5]
Zapach: Kwaśnych drożdży. Ale to piwo wytrawne to chyba tak powinno być. Nie widząc, że to ciemne piwo nie poznał bym go po zapachu. [3.5]
Smak: Trochę się rozczarowałem pomny niesamowitych wrażeń z degustacji jasnego odpowiednika. Tu smak nie jest już tak wyrazisty. Jest kwaskowatość (wytrawność) ale jakby po chwili tłumiona jakąś lekką słodową słodyczą spłaszczającą doznania. Może powodują to ciemne słody "kłócące" się swą naturą z wytrawnością? Brak też goryczki i owocowego posmaku. [3]
Wysycenie: Dość duże, bo to przecież piwo musujące. Nie powoduje jednak nadmiernej "wybuchowości" przy normalnym otwieraniu butelki. Gaz pracuje w kuflu przez prawie cały czas picia. [4]
Opakowanie: Taka sama zielona szampanówka 0,75 l jak dla jasnego "brata", zatkana odrutowanym korkiem, zakrytym folią do połowy szyjki butelki. Nalepka prosta, zawierająca 100% potrzebnych informacji. [4]
Uwagi: Piwo ciekawe, z pewnością jedyne w swoim rodzaju w Polsce, lecz jednak nie dostarczające tak niesamowitych doznań jak Musujące jasne. Warto jednak i w tym przypadku docenić starania szefa browaru EDI w dążeniu do uzyskania nowego smaku i gatunku piwa.
Moja ocena: [3.25]
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedziKolor: Czarny to nie jest, raczej ciemnobrązowy. Co ciekawe drożdże powodują "matowienie". Czy mogą być białe drożdże w ciemnym piwie? [3.5]
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedziZapach: Kwaśnych drożdży. Ale to piwo wytrawne to chyba tak powinno być. Nie widząc, że to ciemne piwo nie poznał bym go po zapachu. [3.5]
Smak: Trochę się rozczarowałem pomny niesamowitych wrażeń z degustacji jasnego odpowiednika. Tu smak nie jest już tak wyrazisty. Jest kwaskowatość (wytrawność) ale jakby po chwili tłumiona jakąś lekką słodową słodyczą spłaszczającą doznania. Może powodują to ciemne słody "kłócące" się swą naturą z wytrawnością? Brak też goryczki i owocowego posmaku. [3]
Comment
-
-
Dzięki za wyjaśnienie. Nie kształciłem się niestety w kierunku technologii fermentacji i mało też wiem o drożdżach. Ale jednak mogą być brązowe! A w tym piwie były jasne! Istotnie, po raz pierwszy spotkałem się z takim rodzajem piwa (już teraz wiem że nie "gatunkiem").
Comment
-
Comment