Piwo gotowe do oceny
Amber, Grand Imperial Porter
Collapse
X
-
Amber, Grand Imperial Porter
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Tagi: brak -
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny brąz z jakby lekką czerwienią czy wiśnią, pod światło słabo prześwituje. Do tego ekstraktu chyba prawie idealny. [4.5]
Piana: "Gruboziarnista", gęsta, po nalaniu utrzymuje się bardzo długo, mocno osiada na ściankach. Lekko zabarwiona na brązowo. [5]
Zapach: Już 3 dni myśle i nie mogę sobie przypomnieć z jakim dobrym pitym kiedyś piwem kojarzy mi się ten bardzo charakterystyczny zapach. Nie jest to chmiel, może jakaś kombinacja drożdżowo-słodowa-nie wiem ale był światny i spowodował że nie pamiętam innych zapachów. [5]
Smak: Brak w smaku alkoholu. Bardzo łagodny jak na portera, oczywiście smak palonych słodów i wywarzona goryczka tworzą niezbyt goryczkowy smak, nie wyczułem kwaskowości występującej w piwie z zadużą ilością słodów ciemnych i palonych. Moze lekko słodkawe było. Ogólnie bardzo trafiony, jak "wchodzi" to aż się miło robi :] [5]
Wysycenie: Szybko zostało wypite więc nie wiem jak będzie po 10-15 min, ale było na tyle dobre żeby podtrzymać pianę i nie utrudniać szybkiego picia. [4.5]
Opakowanie: Komplet bardzo ładnych etykiet, według mnie świetnie zaprojektowane, ze wszystkimi informacjani, kapsel również z nadrukiem, aż miło popatrzeć [5]
Uwagi: Miałem ten zaszczyt żeby je wypić pare chwil po zabutelkowaniu i zrobiło na mnie wielkie wrażenie. Mam nadzieję że nie podupadnie na jakoście po dłuższym czasie po zabutelkowaniu. Niedługo będzie w sklepach więc już się szykuje na 1 kartonik. I nie tylko ja.
Ocena pisana bez wazeliniarstwa.
Moja ocena: [4.95] -
Jeszcze w Gdańsku w sklepie nie widzialem, ciekawe jak będzie dostępne, jeżeli tak jak np. Żywe czy Koźlak, to ok. No i jaka cena ????Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
już można kupić
Właśnie Dyrektor napisał, że ma amberowską porterową nowość u siebie w sklepie (SMAK, Gdańsk Przymorze, Czerwony Dwór 17A)Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
-
Jutro idę do 2 sklepów molestować obsługę o ściągnięcie amberowskiego portera jak tylko się pojawi w miejscowym kanale dystrybucji. Jeżeli jest tak dobry jak koźlak, to biedny portfel.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Teraz pije butelkowe już ze sklepu. Kosztuje 3.99 w Sieci 34. Co się zmieniło. Zapach się niestety zmienił. Z tego bardzo przyjemnego na trochę gorszy. Mi przypomina zapach ziemi kompostowej, zboczenie zawodowe . Ale to zdaje sie jakaś kombinacja zapachów słodowych.Większa kwasowość ze słodów. Reszta narazie bez zmian.Comment
-
Teraz pije butelkowe już ze sklepu. Kosztuje 3.99 w Sieci 34. Co się zmieniło. Zapach się niestety zmienił. Z tego bardzo przyjemnego na trochę gorszy. Mi przypomina zapach ziemi kompostowej, zboczenie zawodowe . Ale to zdaje sie jakaś kombinacja zapachów słodowych.Większa kwasowość ze słodów. Reszta narazie bez zmian.
Przecież to piwo z tej samej warki, co się stało, że zmieniasz zdanie?Comment
-
Wczoraj zakupiłem kilka flaszek u dyrektora...
Chcą porównać tego świetnego portera do innych dostępnych powiem, że smakowo plasuje się gdzieś między porterem cieszyńskim a Komesem.
Nie posiada tej momentami ciężko przyswajalnej goryczki i ciężkości jak porter z Cieszyna ale i nie jest słodkawy jak Komes. Świetnie się go pije, świetnie wygląda i nie kosztuje tyle co np. Komes.
Smakowo znajduję pewne elementy zbieżne z Koźlakiem, więc stawiam na te same drożdże.
Szczerze polecam
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Wczoraj zakupiłem kilka flaszek u dyrektora...
Chcą porównać tego świetnego portera do innych dostępnych powiem, że smakowo plasuje się gdzieś między porterem cieszyńskim a Komesem.
Nie posiada tej momentami ciężko przyswajalnej goryczki i ciężkości jak porter z Cieszyna ale i nie jest słodkawy jak Komes. Świetnie się go pije, świetnie wygląda i nie kosztuje tyle co np. Komes.
Smakowo znajduję pewne elementy zbieżne z Koźlakiem, więc stawiam na te same drożdże.
Szczerze polecam
PS: a tym bardziej z białymi porterami :PZapraszam do Browaru Sielanka.Comment
-
Dzęki OD zachowuję się prawie jak typowy (?) internauta: siedzę przy kompie i degustuję Granda.
Ponieważ mnie bardziej smakują "18"-tki niż "22"-ki jestem bardzo zadowolony
Bardzo odpowiada mi ten smak. Trochę przypomina mi BOSS-owkiego portera, lecz ma wg mnie większy bukiet smakowy niż ten witnicki.
Gdy będę miał stały dostęp do tego piwa, będę jego stałym odbiorcą.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Jak ktoś go zauważy w Wawie to będę wdzięczny za informacjęSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
grand
Jak znajdziesz jutro chwilę czasu na odbiór, to buteleczka może być TwojaWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Comment