Amber, Grand Imperial Porter

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Koninck
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2009.03
    • 180

Radek wszystko trafiłeś "gorzka czekolada"...i oto w tym piwie chodzi (moim zdaniem)... _ http://pl.wikipedia.org/wiki/Grand_Imperial_Porter _
    Piwo jest tylko dobre i bardzo dobre.

Comment

• Latarnik
      Premium Lamplighter
      🥛🥛🥛🥛
      • 2004.06
      • 5027

Smaczne piwo, ale jedno co ciśnie mi się na usta po degustacji to stwierdzenie, ze jest to jeden z nielicznych porterów bałtyckich,
      którego leżakowanie już nic nie poprawi w jego smaku. Nie posiada cech, które dawałyby nadzieje na rozwój jego smaku.
      Zapach pumpernikla bardzo mi odpowiada.
      5450 kapsli z wypitych piw
      874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
      "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
      https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
      Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
      https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• Relik
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.07
        • 11

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny kolor. pod światło ciemnorubinowe [5]
        Piana: gęsta o beżowym kolorze, ale nie trwała [3]
        Zapach: raczej słaby, słodkawo - czekoladowy [3.5]
        Smak: Intensywny smak, na początku lekko słodkawe, następnie pozostawia goryczkę, wyczuwalne kawowe posmaki [4.5]
        Wysycenie: jest odpowiednie, nie dominuje smaku, ale też nie go nie brakuje [4]
        Opakowanie: Eleganckie, zapowiadające ciekawe wnętrze [4.5]
        Uwagi: Moim zdaniem naprawdę warto spróbować.

Moja ocena: [4]

Comment

• skitof
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2007.11
          • 2481

Nomen omen gorzka krytyka GIPa. Artykuł sprzed paru dni. Według autora za dużo słodyczy, za mało goryczy, zbyt agresywny alkohol

Haefer: Grand Imperial falls short of grand
          Todd Haefer
          "The Beer Man"

Grand Imperial Porter, a Baltic porter, is made in Poland. The style is brewed with
          lager yeast and differs in numerous small ways from the English porters.

In a way, Baltic porters are sort of a cross between English porters and German
          doppelbocks. They have the dark, nearly black color of English porters, but have the
          alcohol strength of a doppelbock.

It's a nice style when done well, such as the D. Carnegie Stark Porter from Sweden.
          However, Grand Imperial has two major strikes against it.

The sweetness in the Grand is overpowering to the point where my
          stomach felt queasy after drinking the 16.9-ounce bottle. The weak carbonation
          didn't help matters.

The bottle's label states that the beer has a "bittersweet" flavor, but I didn't catch any
          bitterness, which would have helped counteract the sugar.

The second strike against the beer is the unpleasant vodka-like alcohol flavor that
          permeates it and becomes even worse in the aftertaste. I've had beers as strong as
          12 percent that did not have these off-flavor alcohol notes.

There appears to be a good beer hiding out behind the sugar. Chocolate malt and
          dark fruit dominate the flavor, with the malt tasting more like cocoa. Hops were not a
          factor at all in the taste or aroma.

Browar Amber beers are imported into the U.S. by Arko LLC of New Britain, Conn.
          Many beers are available only regionally. Check the brewer's website, which often
          contains information on product availability by mail.

Comment

• chromi
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.05
            • 33

Brak mi bliższej wiedzy na temat autora powyższej krytyki, ale wydaje się, że chyba żaden z naszych typowych porterów nie podpasowałby autorowi. Tak bywa z nowymi doznaniami smakami "jak może mi się podobać piosenka, którą słychę pierwszy raz?". Cechą charakterystyczną naszych porterów jest delikatnie większa słodkość oraz raczej słabe nachmielenie.

Comment

• VanPurRz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2008.09
              • 4229

Akurat w tym, że za dużo słodyczy a za mało wytrwawności i goryczy to autor ma pełną rację. Zresztą to ból wszystkich polskich porterów które idą w tym kierunku a przynajmniej w kierunku wytracania wyrazistej paloności/goryczki i wytrawności (od jakiegoś czasu Żywiecki a niedawno Łódzki - oatstnie portery jeszcze broniące się przed słodkościami porterowymi).
              "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• Tschabe
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2011.08
                • 105

Ocena z ARTomatu

Kolor: Prawie czarny, pod światłem rubinowe przebłyski. [5]
                Piana: Wysoka, kremowa i puszysta. Bardzo trwała i ładna. Pozostawia gęsty osad na ściankach. Kolor lekko brązowy. [5]
                Zapach: Z początku słodowo-kawowy. Wyraźny, choć nienachalny. Bardzo przyjemny. Przy końcu już mocno kawowy z akcentami czekoladowymi. [5]
                Smak: Jak na Portera to dość łagodny. Zrównoważona gorycz z łatwo wyczuwalnym smakiem palonego słodu i kawowo-czekoladowym wykończeniem. Początek wydawał się trochę rozwodniony, ale z czasem smak robi się treściwy aż zlepia gębę. Całość niestety trochę zepsuły pojawiające się sporadycznie metaliczne posmaki. [4.5]
                Wysycenie: Nie obraziłbym się, gdyby było odrobinę mocniejsze, ale i tak jest bardzo dobrze. [4.5]
                Opakowanie: Bardzo elegancka ciemna etykieta ze stylowymi, złotymi napisami. Kapsel dedykowany. Na kontrze informacji aż za dużo - woda w składzie wymieniona dwa razy. [4.5]
                Uwagi: Taka interpretacja stylu Porter jak najbardziej mi odpowiada. Grand Imperial Porter jest ze wszech miar znakomity.

Moja ocena: [4.75]

Comment

• Nesca
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.11
                  • 38

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnobrunatny, prawie czarny, głęboki, pod światło można zauważyć jaśniejsze - ciemno - rubinowe przebłyski [5]
                  Piana: początkowo dość wysoka, średnia, beżowa, dość szybko opadająca, pozostaje bardzo niewielki kożuszek na piwie i trochę na szkle [4]
                  Zapach: początkowo słaby z czasem intensywny, karmelowo - słodowy [4.5]
                  Smak: wytrawny lecz z wyczuwalnym karmelem i posmakami czekoladowo (ale czekolada gorzka) - kawowymi [4.5]
                  Wysycenie: średnie, wydaje się zbyt wysokie dla tego typu piwa [4]
                  Opakowanie: niezbyt ciekawa, trochę przegadana, etykieta, ale kolorystycznie odpowiednia do rodzaju piwa [4]
                  Uwagi: Dla mnie jest to jedno z lepszych piw produkowanych w Polsce, niestety ze względu na moc i cenę trzeba uważać na spożycie.

Moja ocena: [4.425]

Comment

• Promil03
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2007.10
                    • 2833

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Nesca
                    Kolor:....
                    Uwagi: Dla mnie jest to jedno z lepszych piw produkowanych w Polsce, niestety ze względu na moc i cenę trzeba uważać na spożycie.
                    ....
                    Kolego, w kilku wątkach poruszasz problem j/w. Portery mają to do siebie, że mają dużą zawartość ekstraktu i alkoholu. Dlatego ich cena musi byś po prostu wyższa niż innych lżejszych piw.
                    Poza tym 4,40-4,79 za dobry porter to nie jest wygórowana cena.

Comment

• Mason
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2010.02
                      • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03
                      Poza tym 4,40-4,79 za dobry porter to nie jest wygórowana cena.
                      To jak w promocji . Ostatnio widywałem Portera Warmińskiego za 8 złotych z kawałkiem.

W Norwegii też mają Grand Imperial Portera. Za jedyne 31 złotych za butelkę
                      JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• pioterb4
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 4322

Niecałe 5 zł za porter bałtycki to nie jest duża suma. Kilka cienkich pszenic z reichu kosztuje więcej (np Erdinger około 7 zł) a Pilsener Urquell w Polo markecie to obecnie 6 zł z groszami. Wię portery wcale do najdroższych nie należą.

Comment

• Latarnik
                          Premium Lamplighter
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2004.06
                          • 5027

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                          W Norwegii też mają Grand Imperial Portera. Za jedyne 31 złotych za butelkę
                          To w Norwegii mozna placic zlotowkami?

Na Brooklynie kosztuje, jak jest, $2.50
                          Last edited by Latarnik; 2011-11-12, 20:41.
                          5450 kapsli z wypitych piw
                          874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                          "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                          https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                          Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                          https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• Mason
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2010.02
                            • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik
                            To w Norwegii mozna placic zlotowkami?
                            Można, pośrednio
                            JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• TraczJanusz
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2011.04
                              • 74

Ocena z ARTomatu

Kolor: Fajny ciemny kawowy kolorek [4.5]
                              Piana: Badzo się pieni, aż za bardzo [3]
                              Zapach: Subtelny, przyjemny [3.5]
                              Smak: Dobre jest! Nie czuć nawet tych 8% w smaku i tak powinno być. Słodkawe, bardzo przyjemne. [4.5]
                              Wysycenie: Idealne, mój bebech się nie napompował. [5]
                              Opakowanie: W porządku aczkolwiek mogłoby być ciut lepsze. [4]
                              Uwagi: Dobry porter, Polecam na wieczór z dziewczyną )

Moja ocena: [4]

Comment

• skitof
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2007.11
                                • 2481

Z tą słodyczą rzeczywiście coś jest na rzeczy. Kiedyś bardziej przypominał gorzką czekoladę. Teraz niewiele zostało z czekolady i z gorzkości też.

Comment

Przetwarzanie...