Sam taki sobie, nic specjalnego. Na pewno ciekawa rzecz do spróbowania ale raczej już po nie nie sięgnę.
Pivovaria, Pszeniczne
Collapse
X
-
Pszenica z Pivovarii jest przeciętna. W smaku dominuje owocowość i posmaki bananowe, natomiast nie wyczułem ani goździków, ani kwaskowości, przez co piwo jest zbyt mdłe. Barmanka lała piwo "po czesku" ale piana i tak błyskawicznie opadła.
Pite w "Kuźni" w Rzeszowie w wersji beczkowej.
Moja ocena: 3.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ładnie wpada w pomarańcz, odpowiednio mętny. [5]
Piana: Z początku tworzy dość ładną acz niezbyt gęstą czapę, potem opada do szczelnej warstwy i nie chce zbytnio osiadać na ściankach. [3.5]
Zapach: Silny, przeważają banany i guma balonowa, goździki nieznaczne. Przyjemny i w stylu, bez niepożądanych nut, zachęcający. [4.5]
Smak: Nie wydaje się szczególnie treściwe, a po przełknięciu nawet ta niewielka pełnia smaku szybko zanika, choć na szczęście pojawia się wtedy genialny i silny chlebowy posmak. Banany są, goryczki nie ma, kwasku też nie, ogólnie jest nieźle i poprawnie, choć nie wybitnie. [4]
Wysycenie: Potężne. Może nawet ciut za wysokie. [4.5]
Opakowanie: Podobnie jak w Koźlaku, a w przeciwieństwie do Pilsa i Bursztynowego, tu na etykiecie nie ma jakichś rażących bzdur. Owszem, opis jest dość infantylny, ale ujdzie. Proste wzornictwo też ujdzie. Nie ujdzie błąd ortograficzny w nazwie browaru (minibrowar pisze się łącznie). Goły kapsel. [3]
Uwagi: Kupione w Zofmarze za 4,30 zł.
Poprawny weizen.
Moja ocena: [4.15]
Comment
-
-
Pszeniczne, które dotarło do Kuźni jest wyjątkowo dobre. Jedynym mankamentem tej warki jest przeciętna piana. Dalej już same pozytywy. Zapach to głównie banany i drożdże. W smaku dominują goździki, ale wyczuwalne również drożdże oraz przyjemna kwaskowatość. Wysycenie idealne dla tego gatunku piwa.
Moja ocena: +4.
Piwo nie gorsze od weizena z Bierhalle, którego degustowałem kilka dni temu, przy okazji wizyty w Warszawie.
Comment
-
-
Kolor lekki bursztynek, dość ciemny jak na pszenicę, podoba się.
W smaku nuty banana, goździki i delikatnie goryczkowe cytrusy. Wydaje mi się być bardziej kwaśno-gorzkie niż słodkawe jak czasem się udaje innym pszenicom. Akuratnie mi pasuje goryczka,więc mi ta pszenica posmakowała. W butelce w regionalnych chyba kosztowała 4,5 lub 4,99zł
polecam, choć mogła by być ciutkę tańsza, żebym częściej ją kupował
Comment
-
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
o nowa etykieta ale czy lepsza to nie wiem
Comment
-
-
Dziś zakupiłem dwie butelki pszenicy z Pivovarii. Każda o innym smaku. Jedna silnie drożdzowa, druga po prostu wodnita. W drugiej butelce znacznie mniej wyczuwalny posmak cytrynowy ( w pierwszej bardzo silny). Wysoka kwasowość w obydwu.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Typowy dla hefe-weizena, żółto-rudy, bardzo mętny [5]
Piana: Jak na pszenicę to marna, ale te niewielkie ilości trwałe [3]
Zapach: Super. Bardzo intensywny. Głównie banany, do tego fajnie świeże banany [4.5]
Smak: Całkiem smaczna pszenica. W smaku - tak jak w zapachu - dominują banany, ale - co w pszenicach cenię - te banany nie wpadają w słodką ulepkowatość. Oprócz bananów ciekawa kwaskowatość. Goździków nie wyczuwam. Goryczka lekka, taka jak być powinna. Minusem jest lekka wodnistość piwa, trochę za mała treściwość. Sma mógłby myć nieco bardziej wyrazisty. Jednak ogólnie wrażenia całkie pozytywne. 4 w porywach do 4,5 [4]
Wysycenie: Niestety nieco za niska [3.5]
Opakowanie: Przywieziona z Radomia ciemnobrązowa butelka 0,5 z ładną kolorową etykietą [4]
Uwagi:
Moja ocena: [4.1]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Żółty, intensywnie wpadający w pomarańcz, nieklarowny, jak dla mnie nieco za jasny. [4]
Piana: Gęsta, dość obfita i - co najważniejsze - trwała. [4.5]
Zapach: Delikatne nuty drożdżowe, przyjemne. [4]
Smak: Dość łagodny, ale z właściwie podkreślonymi nutami drożdżowo-goździkowymi. Pod koniec picia pojawia się goryczka. [4]
Wysycenie: Odpowiednie dla weizenów. [4]
Opakowanie: W niemieckich klimatach, ale wpadające w oko. Kapsel goły. [4]
Uwagi: Zakupione na Mariackiej 3 w Katowicach. Jeden z lepszych pszeniczniaków, jaki piłem w tym roku.
Moja ocena: [4.05]"W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.net
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnożółty wchodzący w pomarańcz. [5]
Piana: Średniej gęstości, utrzymująca się, jak na pszenicę, stosunkowo krótko. Przez pewien czas pozostaje jeszcze w postaci cienkiego dywanika. Praktycznie nie oblepia ścianek szkła. [3]
Zapach: Na pierwszym planie goździki, w oddali delikatne cytrusy (cytryna, pomarańcz) i żywiczny aromat, jak mi się wydaje pochodzący od chmielu. [3.5]
Smak: Idealne lekkie piwo na lato. Nie jest może zbyt pełne w smaku, można rzec, że nawet trochę wodniste, jednak to wszystko sprawia, że jest niesamowicie pijalne. W smaku dominują goździki i delikatna cytrusowa nuta. Goryczka dość wysoka jak na pszenicę. [4]
Wysycenie: Odpowiednie. [4.5]
Opakowanie: Takie jak w innych piwach z tego browaru. Nic specjalnego ale też nie najgorsze. [3]
Uwagi:
Moja ocena: [3.75]Last edited by YouPeter; 2012-12-01, 22:58.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnożółty, mętny. [4.5]
Piana: Słaba, szybko opada. Nalałem jeszcze raz z góry i piana była tylko trochę lepsza. Tragedia jak na weizena. [2]
Zapach: Głównie banany, goździków nie ma. Jest natomiast masełko niestety. Suma sumarum jest OK. [4]
Smak: Piwo jest wodniste i zbyt kwaśne. Brakuje mi tej bananowej słodyczy i posmaku drożdży, czyli tego za co kochamy pszenicę z Ciechanowa. [3]
Wysycenie: Za duże. [2]
Opakowanie: Ładna etykieta. Zachęca do kupna jako piwo niepasteryzowane i niefiltrowane. Jeszcze jakieś dwa medale z konkursów. [4]
Uwagi: Słaba pszenica, kwaśna a nie bananowa.
Przez długi czas nie powrócę.
Na zbliżające się lato mam innych faworytów.
Moja ocena: [3.325]
Comment
-
Comment