Kormoran, Świeże / Mazur(y) Niepasteryzowane

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • granat862
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.12
    • 945

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasne złoto [4]
    Piana: Średniowysoka, szybko znika. [3]
    Zapach: Przeciętny słodowy [3]
    Smak: Dominuje słodowa słodycz, ostatnio jak piłem smakowało mi bardziej teraz nie zachwyca [2.5]
    Wysycenie: Średniowysokie [3.5]
    Opakowanie: Etykieta ani nie zachęca ani nie odstrasza, tylko jak juz nie jedna osoba zauważyła te różne kapselki trochę psuja note [3.5]
    Uwagi:

Moja ocena: [2.9]
    Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• Javox
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2009.11
      • 6534

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasno złoto-żółty [3.5]
      Piana: Po nalaniu była 2-3 cm, na dłużej zostało 0,5 cm, potem całkiem zanikła. [3]
      Zapach: Jakby lekko chmielowy ale nie mocny. [3.5]
      Smak: Słodowo-chmielowy, dobra nie za mocna goryczka - współgra z całością, wyraźne pozytywne akcenty chlebowo-zbożowe, "dobra" walka słodu i goryczki. [4.5]
      Wysycenie: Od początku raczej średnie potem minimalne. [3.5]
      Opakowanie: Etykietka uboga w stylistyce wiejsko-browarniczej, zawiera za mało danych tylko nazwę i dwie inne dane/ że z Mazur i że niepaster./ coś więcej dopiero na kontrze. Kabzel... mnie się trafił koń w galopie... lepszy chyba czarny. [3.5]
      Uwagi: Jeżeli się nie pogorszy można zalecić do wielokrotnego użycia.

Moja ocena: [3.85]

Comment

• Tapir
        • 2009.10
        • 730

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasne złoto. Klarowny. [4]
        Piana: Gęsta i wysoka, trzyma się całkiem dobrze, zostawia ślady na kuflu. [4]
        Zapach: Mało intensywny, słodowy ze słabą chmielową nutą. [3]
        Smak: Słodowy z wyczuwalną chmielową goryczką i bardzo wyraźną nutą alkoholową, która pozostawia po sobie trwały posmak w ustach. Prawie nie czuć w nim niepasteryzowanych nut. [3]
        Wysycenie: Za niskie. [3.5]
        Opakowanie: Nieskomplikowane, do wad mogę dopisać marny kapsel i kretyński sposób umieszczenia daty. [2.5]
        Uwagi: Kupione za 3zł w Rodzince Bis

Warka 15.12.09/A16
        Rozczarowanie. Nie spodziewałem się nie wiadomo jakich fajerwerków, ale przynajmniej jakiejś alternatywy dla "Dawnego" a dostałem produkt przeciętny. Piwo smakuje trochę lepiej niż jakieś koncernowe mocne i tyle.

Moja ocena: [3.15]
        Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

• Lacriferno
          • 2005.07
          • 783

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasno-złoty, klarowny, odpowiedni, choć mógłby być odrobinkę ciemniejszy. [4]
          Piana: Gęsta i drobnoziarnista tylko na początku. W ciągu kilku minut znika całkowicie. [3.5]
          Zapach: Wyraźnie chmielowy, orzeźwiający i świeży. Średnio intensywny. [4]
          Smak: Początkowo wyraźny słód, zbożowe posmaki, ale z czasem zbyt wyraźnie do przodu wysuwa się posmak spirytusowy, przez co pod koniec piwo stało się nieprzyjemnie gorzkie i alkoholowe. [3.5]
          Wysycenie: Nieco za słabe, pod koniec prawie niewyczuwalne. [3.5]
          Opakowanie: Etykieta w brązowo-beżowej kolorystyce, czytelna z podstawowymi informacjami. Różne kapsle na każdej butelce, ale nie gołe. Butelka ŻGB. [4]
          Uwagi:

Moja ocena: [3.725]

Comment

• Rzeszowiak
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2009.04
            • 1597

Również rozczarowało mnie to piwo z uwagi na wyczuwalny alkohol, przez który słabo wyczuwalny jest posmak słodu.

Ogólnie piwo przeciętne, w swojej kategorii wyraźnie przegrywa z pobliską konkurencją.

Comment

• iggy_j
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.06
              • 25

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ładny żółto-pomarańczowy [4.5]
              Piana: Po przelaniu do szklanki ładna biała czapa ok 2cm, która jedna bardzo szybko zniknęła [3.5]
              Zapach: Delikatny, chmielowy. Raczej mało wyrazisty bez żadnej dominanty [3]
              Smak: Przeciętny. Niewielka goryczka. Pozostawia lekko słodkawy 'ogon'. [3]
              Wysycenie: W sam raz [4]
              Opakowanie: Opakowanie nie powala, ale zachęciło mnie do zakupu i wypróbowania [3]
              Uwagi: Piwo przeciętne. Kupiłem w celach degustacyjnych, ale jako że fanem mocnych piw nie jestem, więc eksperymentu raczej nie powtórzę - nie powaliło mnie.

Moja ocena: [3.175]

Comment

• jacer
                • 2006.03
                • 9875

Napiszę tylko, że niewiele się różni od Warnijskiego. Smak ten sam, moc inna.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

Comment

• kopyr
                  • 2004.06
                  • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                  No właśnie i to jest ciekawe. Skoro ekstrakt jest taki sam 12,5%, a zawartość alkoholu różni się drastycznie i nie przekłada się to na różnicę w smaku, to coś tu jest nie tak. Powtarzam nie wierzę, w te 5,1% alkoholu w Warnijskim.
                  blog.kopyra.com

Comment

• jedrek122
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2008.12
                    • 43

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                    Jeżeli kolega nie wyczuwa róznicy w piwie ,to mże za dużo degustacji ?..
                    jedrek122

Comment

• Rycho_128
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2007.03
                      • 1054

Ekstrakt 12% wag.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                      Gdyby kogoś to interesowało piwo ma 12,5Blg.
                      Potwierdzam, browar zaczął drukować tę dotychczas tajną informację na kontretykiecie. Wczoraj na własne oczy widziałem. Ekstrakt 12,5% wag. Fakt, że trochę mało przy 7% alk.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2010-01-07, 10:37. Powód: Bo sie pomyliłem, nie 12 tylko 12,5%
                      Gdański Browar WaRy
                      Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                      Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Comment

• YouPeter
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.05
                        • 2379

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasno złoty, idealny jak na piwo o tej zawartości ekstraktu. [5]
                        Piana: Biała, gruboziarnista. Znika praktycznie do zera już po około 2 minutach nie pozostawiając po sobie większych śladów, ani w postaci dywanika, ani na kuflu. [2]
                        Zapach: Bardzo słabo wyczuwalny, jednak przyjemny chmielowo-słodowy, zharmonizowany. [3]
                        Smak: Średnio pełne w smaku, przez co jednak można powiedzieć, że jest orzeźwiające. Dobre połączenie smaków chmielowo-słodowych, jednak najbardziej charakteru temu piwu dodaje bardzo sympatyczny chlebowy smak po kilku sekundach po przełknięciu. Goryczka bardzo delikatna, alkohol pomimo wysokiej zawartości nie jest wyczuwalny. [4]
                        Wysycenie: Idealne. [5]
                        Opakowanie: Średnie, jakby zrobione w jakimś słabym programie graficznym albo w generatorze etykiet. Na plus jest to, że podano zawartość ekstraktu oraz kapsel, który pomimo, że jest identyczny dla wszystkich piw z Kormorana jest na prawdę ładny. [3]
                        Uwagi:

Moja ocena: [3.5]
                        Ostatnia zmiana dokonana przez YouPeter; 2010-01-10, 21:56.
                        Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• kopyr
                          • 2004.06
                          • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter
                          kapsel, który pomimo, że jest identyczny dla wszystkich piw z Kormorana jest na prawdę ładny.
                          To paradoks, w sobie sprzeczność sama. Piwa z Kormorana właśnie nie mają takich samych kapsli, no chyba, że coś się zmieniło.
                          blog.kopyra.com

Comment

• Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128
                            Ekstrakt 12,5% wag. Fakt, że trochę mało przy 7% alk.
                            Trochę - to chyba nie możliwe!
                            Wg Promasha piwo odfermentowane do zera z 12,5 blg miałby 6,63% obj. Ujemny balling złapali, czy to kwestia zaokrąglanie?

Comment

• kibi
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.07
                              • 1875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                              To paradoks, w sobie sprzeczność sama. Piwa z Kormorana właśnie nie mają takich samych kapsli, no chyba, że coś się zmieniło.
                              Coś się zmieniło: http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=42554

Comment

• kopyr
                                • 2004.06
                                • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi
                                No to brawo!!!
                                blog.kopyra.com

Comment