Fortuna, Piwo klasztorne przeora

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23928

    Fortuna, Piwo klasztorne przeora

    Piwo gotowe do oceny
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • grzech
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.04
    • 4592

    #2
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Porządnie ciemne to ciemne. Kolor prawie porterowy - ciemnobrunatny, pod światło ciemny rubin. [5]
    Piana: Przeciętnie dobra. nawet wysoka, ale o mocno umiarkowanej trwałości. [4]
    Zapach: Fajnie się to piwo wącha: karmelowo-piernikowo-ulepkowaty zapach. [5]
    Smak: Ocena wysoka za... odwagę. Piwo wstepnie ocenione przez Żoneczkę jako "babskie". Jednak okazuje się "po wszystkim" zbyt ciężkie, słodkie, przy braku czegoś bardziej "piwnego". Za dużo słodyczy, za mało palonego karmelu. [4]
    Wysycenie: Ciut za niskie. [3.5]
    Opakowanie: Ciekawe, zwracające uwagę. Można sie przyczepić do gołego, czarnego kapsla. Przynajmniej zakryli go karteczką. [5]
    Uwagi: Ciekawy wynalazek, choć raczej do okazjonalnego popijania. Zbyt drogie - 5, 50 zł. Nabyte w sklepie z produktami benedyktyńskimi w Białymstoku na Malmeda.

    Moja ocena: [4.425]

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23928

      #3
      jakies parametry ma ten przeor?
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • grzech
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.04
        • 4592

        #4
        Już zapodaję - 12,7 ekstraktu, 6,0% alkoholu. I jest ciemny.

        Comment

        • Totus
          Porucznik Browarny Tester
          • 2007.11
          • 326

          #5
          To piwo jest na bazie tej samej receptur co piwo: Fortuna, Czarne . Identyczne słodkawe posmaki. Co do samego piwa to bez rewelacji... Nie sądziłem że jakieś piwo może mi się wydać za słodkie a tu proszę... to jest. Lepiej pić oryginał za 2 razy niższą cenę ;-). Albo kupić sobie Coca-Cole ... ten sam efekt smakowy tyle że bez alkoholu.
          Zapraszam do Browaru Sielanka.

          Comment

          • kloss
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.03
            • 2526

            #6
            Wprawdzie nie miałem okazji porównać "twarzą w twarz" ale smakuje jak Czarne.
            Attached Files

            Comment

            • zAjkA
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.12
              • 1089

              #7
              Pierwsze co mnie pozytywnie zaskoczyło to aromat którego nijak nie moge określić. Zapachy są mi znajome ale nie wiem do czego je przyrównac. Jedyne co nasówa mi się na myśl to coś podobnego do coca coli z dodatkiem karmelu. W smaku czuć karmelowe nuty mieszające się z delikatną krzepkością oraz lekką goryczką. Piana podczas nalewania beżowa. SZybko jednak opada. Ogólnie bardzo przyjemne piwo na jesienne wieczory. Idealne na pokrzepienie smaku po letnich lagerach.
              Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

              Comment

              • Upiorek
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2007.03
                • 141

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zAjkA Wyświetlenie odpowiedzi
                Pierwsze co mnie pozytywnie zaskoczyło to aromat którego nijak nie moge określić. Zapachy są mi znajome ale nie wiem do czego je przyrównac. Jedyne co nasówa mi się na myśl to coś podobnego do coca coli z dodatkiem karmelu. W smaku czuć karmelowe nuty mieszające się z delikatną krzepkością oraz lekką goryczką. Piana podczas nalewania beżowa. SZybko jednak opada. Ogólnie bardzo przyjemne piwo na jesienne wieczory. Idealne na pokrzepienie smaku po letnich lagerach.
                Zdegustowaliśmy przed chwilą kolejną butelkę czyli Piwo klaszorne przeora. Wrażenia smakowe podobne jak u przedmówcy, choć męska część Upiorka podejrzewa, że gdzieś w głębi za Coca-colą kryją się śladowe ilości kropelek żołądkowych
                Oryginalny smak, ale jedno wystarczy. Szafarz z tego samego browaru, choć trudno porównywać, bo to zupełnie inny smak, to jednak o niebo lepszy.
                P.S. Nasze piwo (zakupione dzisiaj) miało 12,2 % ekstraktu i 5,8% obj. alkoholu

                Comment

                • skitof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2007.11
                  • 2484

                  #9
                  Ocena z ARTomatu

                  Kolor: Kolor Przeora nie jest czarny, jest ciemnorubinowy [4.5]
                  Piana: Piana koloru przypalonego karmelu. Obfita, gęsta, trwała, długo się utrzymuje. Można by ją jeść łyżkami. [5]
                  Zapach: Ani słodu, ani chmielu wyczuć nie sposób. Aromat jest karmelowo-landrynkowy [2.5]
                  Smak: Gdyby w tym piwie więcej było przypraw korzennych to mogłoby nadawać się jako piwo świąteczne. Słodycz landrynek, karmel, lekka kofeina plasuje to piwo w kategorii deserowych i... kobiecych. Przeor nie jest bardzo mocny (5,8%), ekstrakt stosunkowo niewysoki (12,2%), ale piwo dzięki słodyczy jest treściwe i likierowe. Jedno wystarczy. Za dużo słodyczy, za mało przypraw. [2]
                  Wysycenie: Nasycenie jest wyczuwalne, ale stonowane. [3.5]
                  Opakowanie: Banderola Produkty Benedyktyńskie zakrywa czarny kapsel i zastępuje krawatkę. Kontretykiety brak Podany jest skład: słody jęczmienne (pilzneński, karmelowy, prażony), chmiel, cukier, karmel. Wymieniony producent: Browar Fortuna i data przydatności do spożycia napisana ręcznie. [3.5]
                  Uwagi: Warka z datą przydatności do spożycia: 01.2010

                  Moja ocena: [2.75]

                  Comment

                  • becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

                    #10
                    Ocena z ARTomatu

                    Kolor: rubinowo-mahoniowy, przejrzysty pod światło [5]
                    Piana: z początku obfita, drobna, bezowa, szybko opada jednak utrzymuje się ok 1-2cm kożuszek [3]
                    Zapach: zapach bardzo ładny, na pewno kojarzy mi się z porterem poprzez dominujący palony zapach, w tle leka owocowa słodkawość [5]
                    Smak: pełne, dość treściwe jednak smak nie mój, dominuje słodki posmak przełamany alkoholowo-winnym wrażeniem na języku i w ustach, gdzieś w tle pestkowa gorycz [2.5]
                    Wysycenie: bez zarzutu [5]
                    Opakowanie: seria dla benedyktynów podoba mi się 0- choć dla większego bajeru mogliby kapsel zalać lakiem [5]
                    Uwagi: Jak rozumiem klasztorna wersja klasycznego produktu, ładnie wygląda, a smakuje jak....mi nie smakuje

                    Moja ocena: [3.8]
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X