Ciechanów, Stout ciechanowski
Collapse
X
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith) -
A ja właśnie skonsumowałem butelkę ważną do 1.X i kompletnie nie rozumiem powyższych wypowiedzi. Jeśli to nie jest stout to stout z GAB-a, który kompletnie mi Stout-a nie przypomina, powinien nazywać się "jasne pełne".
W tym piwie absolutnie żadnej kwaskowatości nie wyczuwam. Typowy dla stout-a w miarę płaski smak, typowe odejście, jak również wodnistość, która przecież też występuje w niektórych irlandzkich stout-ach.
Jako, że w temacie Stout-ów chętnie się dokształcę proszę o podanie nazw piw będących ideałem stout-a, skoro to piwo tak bardzo stout-ów nie przypomina...Comment
-
A ja właśnie skonsumowałem butelkę ważną do 1.X i kompletnie nie rozumiem powyższych wypowiedzi. Jeśli to nie jest stout to stout z GAB-a, który kompletnie mi Stout-a nie przypomina, powinien nazywać się "jasne pełne".
W tym piwie absolutnie żadnej kwaskowatości nie wyczuwam. Typowy dla stout-a w miarę płaski smak, typowe odejście, jak również wodnistość, która przecież też występuje w niektórych irlandzkich stout-ach.
Jako, że w temacie Stout-ów chętnie się dokształcę proszę o podanie nazw piw będących ideałem stout-a, skoro to piwo tak bardzo stout-ów nie przypomina...
Dla mnie, póki co, rozczarowanie.Comment
-
A i owszem. "Piłem" do tego, że nie ma co liczyć na to, że piwo z tej samej partii będzie się dramatycznie różniłoOstatnia zmiana dokonana przez delvish; 2008-07-23, 22:22."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Nie wiem z której partii był ten mój stoutale geopolitycznie lokuje się daleko od wysp brytyjskich... wydaje mi się, że oscyluje wokół klimatów ludowych, przyzwyczajonych do kwaśnych żurów
Czy nie lepiej byłoby gdyby w Ciechanowie warzono ciemne niepasteryzowane piwo?
Bo tak bardziej serio, to kolejne tego typu nieporozumienie i absurdalnie nieudana próba podrabiania obcego gatunku. Niestety, które to już potknięcie z tymi "brytyjsko - irlandzkimi"
nowinkami polskich browarów... ?Comment
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
No ta warka kompletnie nie wyszla, ale przyznasz, że takie eksperymenty są w stanie przetrzymać browarbizowi testerzyRynek na to może jednak reagować fatalnie.
Wyobraźmy sobie, że podobnie mogłyby funkcjonować inne małe zakłady,
związane np. z medycyną... Ja traktuje dobre piwo jako produkt leczniczy, stąd
to porównanie
Czy ten stout nie przypomina Wam nieco swoją kwasowością farskiego?Comment
-
No ta warka kompletnie nie wyszla, ale przyznasz, że takie eksperymenty są w stanie przetrzymać browarbizowi testerzyRynek na to może jednak reagować fatalnie.
Wyobraźmy sobie, że podobnie mogłyby funkcjonować inne małe zakłady,
związane np. z medycyną... Ja traktuje dobre piwo jako produkt leczniczy, stąd
to porównanie
Czy ten stout nie przypomina Wam nieco swoją kwasowością farskiego?
Comment
-
Stout z GABa praktycznie we wszystkich odsłonach, które miałem okazje pić, bije na głowę ten wyrób z Ciechana. Niestety, ale smakuje Ciechan Stout jak średnie piwo ciemne. Mam już ocenę, ale dam temu piwu jeszcze jedną szansę, zdegustuję w innych okolicznościach przyrody, ale... za wiele sobie nie obiecuję. Jedyne czym się łudzę, to, że smak Stouta z warki na warkę, będzie ewoluował podobnie, jak smak Pszenicznego.
Dla mnie, póki co, rozczarowanie.
Piana: skąpa, beżowa, drobna, ale krótka. Może to i częste w tym stylu, ale równie często piłem stouta z bardzo bujną i trwałą pianą.
Kolor: ciemnobrunatny, przejrzysty. Za jasny, ale nie ma tragedii.
Zapach: troszkę palonych słodów.
Wysycenie: bardzo słabe. Niby częste w stoutach, ale jak na polskie warunki to po prostu ekstremum.
Smak: goryczka średnio intensywna, dla mnie mogłaby być większa. Lekka kwaskowość, spokojnie mieści się w stylu. Lekki metaliczny lub żelazisty (nie zrobiłem testu na skórze) posmak.
Opakowanie: niestety klapa. Zupełnie brak polotu. Etykieta od porteru, w której wyraz porter zamieniono na stout. Osoby, która nie będzie szukała tego piwa na pewno nie zachęci do zakupu.
Co bym poprawił? Choć trochę wyższe wysycenie. Piana do poprawy - może trochę owsa. Trochę więcej palonego jęczmienia (poprawi goryczkę i kolor). Ciutkę więcej treściwości, bo w polskich warunkach piwo będzie uznane za wodniste. Tak 1jak pisał delvish bliżej temu stoutowi do ideału niż pszenicy było do hefe-weizena.
Brawo!Tylko zmieńcie etykietę, bo zarżniecie to piwo marketingowo.
Comment
-
po pierwszym podejściu wstrzymałem się od głosu. jeśli to jest jedna i ta sama warka, to dzisiaj to piwo miało lepszy dzień. spragniony sięgnąłem do lodówki i napełniłem szklankę dobrze schłodzonym napojem. od pierwszego łyka wchodził doskonale. tym razem nie brakowało mi esencjonalności, a kwaskowość była dobrze zrównoważona posmakami palonymi i kawowymi. fajny, zupełnie niesłodki ciemniak. chciałbym spróbować tego piwa wysyconego NO2, jak irlandzkie stouty, bo wtedy miałbym ułatwione zadanie porównawcze. na razie wiem, że jeszcze sięgnę po to piwo ponownie. a etykieta jest owszem toporna, jednak mnie się podoba, bo to jest konkret, a nie to, co na piwach z łasku...veni, emi, bibiComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemnobrązowy [5]
Piana: po nalaniu z góry wygląda nawet sensownie ale dosyć szybko opada [3]
Zapach: średnio intensywny, na zimno wyczuwam głównie colę, po lekkim ogrzaniu dochodzi ciekawsza ciemna, palonosłodowa nutka [3.5]
Smak: lekki ale dosyć treściwy, mocna palona goryczka, w posmaku palona słodowość, w bardzo późnym posmaku jakiś ślad bardzo gorzkiej czekolady, ogólnie mocno palone, można się doszukać podobieństw z angielskimi korzeniami gatunku [4.5]
Wysycenie: znikome, nawet jak na ten gatunek [4]
Opakowanie: ciekawe graficznie, wszystko co trzeba podane, gołego kapsla się specjalnie nie czepiam bom nie kolekcjoner[4.5]
Uwagi: wielki szacun dla ciechanowskiego browaru za uwarzenie prawdziwego stouta (górnej fermentacji); kupiłem w niezawodnym łódzkim Zofmarze
Moja ocena: [4]Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Comment
-
Zaszkodziłoby Ci i to mocno, chociaż może by się wtedy obserwowało efektowny brązowy śmierdzący dym unoszący się znad piwa
Guinness i parę innych piw bywają nasycane co najwyżej N2 (azotem) a nie dwutlenkiem azotu...Ostatnia zmiana dokonana przez lzkamil; 2008-07-31, 23:25.Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemnobrązowy, pod światło rubinowy [4.5]
Piana: gęsta; bardzo niska; szybko zniknęła z kufla [4]
Zapach: przyjemnie słodkawy; owocowy; dość wyrażny [4]
Smak: sporo nut palonych; lekka goryczka; bardzo przyjemne piwko [4.5]
Wysycenie: ok - nic dodać nic ująć [5]
Opakowanie: bardzo ładnie wykonana etykieta; szkoda że kapsel taki goły[5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.325]Comment
Related Topics
Collapse
-
Albert Michler Akciový Pivovar powstał we wsi Buková koło Bernartic w Jesenicach. Pomysł otwarcia browaru narodził się w 2021 roku, a pierwsza warka była gotowa w czerwcu tego roku. Generalnie nazwa Albert Michler kojarzona jest z mocniejszymi trunkami, takimi jak likiery, oraz rumy klasy premium....
-
Channel: Czechy
-
-
Višňové, to malownicza wioska położona jakieś 20 km na północ od Znojma. Na skraju tejże wioski w jednym z prywatnych domów powstał rodzinny -Zmolský pivovar.
Na początku działali jako kontraktowiec, a od kwietnia 2023 roku warzą na swoim sprzęcie.
Na szczęście ulica przy...-
Channel: Czechy
-
-
Na terenie dawnej fabryki sody we wsi Káraný w tym roku otwarto drugi browar pod szyldem Vinohradský. Zdolności produkcyjne praskiego browaru stały się niewystarczające i dlatego postanowili rozszerzyć produkcję . Właściciele zainwestowali w projekt ponad 100 milionów koron i będą mogli...
-
Channel: Czechy
-
-
Małe, przygraniczne miasteczko Krnov może poszczycić się drugim browarem. Arogant, taka nazwę dla browaru wymyślił właściciel i mieści się on w pięknym, starym budynku dawnego lodowiska. Jak na początku rozmowy podkreślił Petr, browarek jest mały, ale mój, a na dodatek powstał bez...
-
Channel: Czechy
-
-
Bohdaneč, to kolejna wioska w której otwarty został browar. Działają krótko, bo dopiero od marca tego roku. Browar, oraz mała sala mieści się w starej, wyremontowanej hospodzie.
Warzelnia to 800 litrowe garnki, są 2 otwarte kadzie i 6 tanków. Sprzęt został zakupiony w Szwajcarii, oraz Austrii....5 Photos-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment