Ciechanów, Stout ciechanowski

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #76
    Piwa z Anglii docierały juz do nas za czasów Napoleona. Blokada Anglii przez Cesarza przyczyniła się do powstania portera bałtyckiego. Więc tym bardziej przed wojną mogły być znane ichnie style.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
      Piwa z Anglii docierały juz do nas za czasów Napoleona. Blokada Anglii przez Cesarza przyczyniła się do powstania portera bałtyckiego. Więc tym bardziej przed wojną mogły być znane ichnie style.
      Dobra ja wiem, że przed wojną były sklepy kolonialne z przyprawami, co teraz jest ciężko znaleźć. A pociąg pod parą z Breslau do Berlina, jechał krócej niż obecnie elektryczny.
      Mnie chodziło o to, skąd mogli wiedzieć co Machlejd lubił. Skoro był Szkotem, to dalej nie wiemy co lubił, ale ten stout jako ulubiony styl, jest bardziej prawdopodobny niż wcześniej.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #78
        A na jakiej podstawie twierdzisz, że nie zachowały się tego typu informacje? Nie upieram się, że tak było, bo nie wiem, ale takie założenie z góry, że to ściema, też jest trochę nietenteges.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          A na jakiej podstawie twierdzisz, że nie zachowały się tego typu informacje? Nie upieram się, że tak było, bo nie wiem, ale takie założenie z góry, że to ściema, też jest trochę nietenteges.
          No wiesz trochę już żyję na tym świecie i nauczyłem się nie wierzyć we wszystko co przeczytam na etykiecie (nie tylko piwa) czy usłyszę w reklamie.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • behegrzmot
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.01
            • 276

            #80
            Praktyka kaze domniemywac, ze jednak jest to sciema. W koncu za to im placa, zeby na etykiecie znalazly sie bzdury ktore ladnie brzmia. Mam podobne zdanie do Kopyra, ciezko mi uwierzyc, ze ponad wszelka watpliwosc znane sa nam dzisiaj preferencje piwne czlowieka ktory zmarl przeszlo wiek temu.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
              No wiesz trochę już żyję na tym świecie i nauczyłem się nie wierzyć we wszystko co przeczytam na etykiecie (nie tylko piwa) czy usłyszę w reklamie.
              Nie wierzyć we wszystko, co piszą, a nie wierzyć z założenia w nic, co piszą, to jest dla mnie zasadnicza różnica. A żyję trochę dłużej niż Ty
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                Nie wierzyć we wszystko, co piszą, a nie wierzyć z założenia w nic, co piszą, to jest dla mnie zasadnicza różnica. A żyję trochę dłużej niż Ty
                Dobra mamy z jednej strony historię o piwowarach, którzy spotykają się tylko w jedną noc i każdy zna część receptury, a z drugiej strony recepturę utworzoną przez Andrzeja Sadownika. W to pierwsze nie wierzę, w to drugie i owszem. Historia o ulubionym piwie Karola Machlejda jest IMO bliżej tej pierwszej, ale... w momencie kiedy weźmie się pod uwagę jego pochodzenie i to, że jako Szkot mógł gustować bardziej w górniakach niż lagerach, to powiedzmy, że to zdanie przesuwa się gdzieś na środek skali.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • Cannabee776i99
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2009.08
                  • 658

                  #83
                  Może moja wypowiedź nie jest do końca wartościowa, jako że nie wiem jak powinien smakować prawdziwy Stout, niemniej ponieważ udało mi się dzisiaj wypić butelkę tego piwa, chciałbym odnotować kilka swoich spostrzeżeń:

                  Kolor: Czarne jak zło
                  Piana: Piwo mocno pieniące się, piana w ciemnopiaskowym kolorze utrzymuje się do końca picia piwa, duży plus z tej strony.
                  Zapach: Zapomniałem powochać, od razu przelałem do kufla.
                  Smak: W smaku przypomina mi ciemne czeskie piwa (Cerny Kozel fe), nie za mocne, słod karmelu miło się miesza z łagodną goyczką, lekki posmak kawowy.

                  Dla mnie bardzo dobre piwo i na pewno będę do niego wracać, zwłaszcza iż lżejsze ciemne piwo było tym, czego brakowało mi na naszym rynku.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cannabee776i99
                    Zapach: Zapomniałem powochać, od razu przelałem do kufla.

                    zapach piwa oceniamy po przelaniu do kufla.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • Kamień
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2007.07
                      • 361

                      #85
                      Piłem kilka dni temu. Niestety, tym razem się rozczarowałem. Piwo było smaczne ale zupełnie niepodobne do stouta. Sporo smaczków owocowych, nieco karmelu, bardzo łagodna goryczka. Już myślałem, że smak tego piwa się ustabilizuje. Kilka miesięcy temu to piwo już miało wszytko czego należy oczekiwać po stoucie: paloną kawowość, wytrawność i jednocześnie aksamitny charakter. Szkoda, bo bardzo kibicuję Ciechanowi, ale wygląda na to, że odpuszczę sobie ciechanowskiego Stouta na rzecz Primatora .

                      Comment

                      • chemmobile
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2009.03
                        • 2168

                        #86
                        Za ostatnie klepaki z zakupów kupiłem tego "stouta" drugi raz w życiu. Nie jestem specem od "ciemniaków", ale wiem czego powinienem oczekiwać w smaku po tym gatunku piwa. I nic praktycznie nie znalazłem. Gdybym miał zasłonięte oczy i pił je w ciemno, to uznałbym go za lagera z dziwnym posmakiem (z niewielkim dodatkiem karmelowego/palonego słodu). To, co strasznie rzuca się mocno na język, to wyraźna kwaskowatość, typowa raczej dla polskich "pilsów".
                        Data przydatności do spożycia to połowa października 2009.
                        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                        Comment

                        • Rycho_128
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2007.03
                          • 1054

                          #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                          Też mnie to śmieszyło, do momentu gdy wyczytałem, że Machlejd w poprzednim pokoleniu nazywał się MacLeod.
                          Taka późna odpowiedź po kilku tygodniach Jakoś umknęło mi wyspiarskie (szkockie) pochodzenie założyciela browaru w Ciechanowie, ale rodowitym Szkotem to był chyba jego dziadek, Karol natomiast urodził się już w Polsce (pod zaborami, ale zawsze).
                          Gdański Browar WaRy
                          Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                          Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #88
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128
                            Taka późna odpowiedź po kilku tygodniach Jakoś umknęło mi wyspiarskie (szkockie) pochodzenie założyciela browaru w Ciechanowie, ale rodowitym Szkotem to był chyba jego dziadek, Karol natomiast urodził się już w Polsce (pod zaborami, ale zawsze).
                            No to napisałem w poprzednim pokoleniu.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • docent
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2002.10
                              • 5205

                              #89
                              Miałem nadzieję, że z czasem to piwo zacznie przypominać rasowego stouta (tak jak to było w przypadku pszenicznego Ciechana). Niestety tak się nie stało, piwo smakuje jak zwykły ciemny lager, o tyle niezły, że pozbawiony słodkości. Ale nazywanie tego piwa stoutem i żądanie za niego takiej, a nie innej ceny, to grube nieporozumienie. W tej formie zdecydowanie odradzam.
                              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                              Comment

                              • YouPeter
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.05
                                • 2379

                                #90
                                Ocena z ARTomatu

                                Kolor: Może nie czarny ale zbliżony. Lekkie brunatno wiśniowe prześwity. [4]
                                Piana: Jasno beżowa, rzadka, uzyskiwana dopiero przy intensywnym nalewaniu i opadająca bardzo szybko. [2.5]
                                Zapach: Średnio intensywny palony słód z lekko czekoladowymi zapachami. [4]
                                Smak: Pierwsze dochodzą smaki owocowe, dopiero po chwili czuć palony słód, który jednak jest ukryty i zdecydowanie za mało intensywny. Goryczka średniej intensywności, jak dla mnie odpowiednia. Piwu temu zdecydowanie brakuje charakteru i wyrazistości smaku. [3.5]
                                Wysycenie: Delikatne, jednak wyczuwalne na języku. [4.5]
                                Opakowanie: Klasyczne ciechanowskie. Jak dla mnie pierwsza liga. [4.5]
                                Uwagi:

                                Moja ocena: [3.7]
                                Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • heckler
                                  Bernartice- Buková, Buková 110, Akciový Pivovar Albert Michler
                                  heckler
                                  Albert Michler Akciový Pivovar powstał we wsi Buková koło Bernartic w Jesenicach. Pomysł otwarcia browaru narodził się w 2021 roku, a pierwsza warka była gotowa w czerwcu tego roku. Generalnie nazwa Albert Michler kojarzona jest z mocniejszymi trunkami, takimi jak likiery, oraz rumy klasy premium....
                                  2023-09-13, 08:39
                                • heckler
                                  Višňové, Višňové 148, Zmolský pivovar
                                  heckler
                                  Višňové, to malownicza wioska położona jakieś 20 km na północ od Znojma. Na skraju tejże wioski w jednym z prywatnych domów powstał rodzinny -Zmolský pivovar.
                                  Na początku działali jako kontraktowiec, a od kwietnia 2023 roku warzą na swoim sprzęcie.
                                  Na szczęście ulica przy...
                                  2024-06-25, 09:09
                                • heckler
                                  Káraný, U Vodárny 193, Vinohradský minipivovar Káraný
                                  heckler
                                  Na terenie dawnej fabryki sody we wsi Káraný w tym roku otwarto drugi browar pod szyldem Vinohradský. Zdolności produkcyjne praskiego browaru stały się niewystarczające i dlatego postanowili rozszerzyć produkcję . Właściciele zainwestowali w projekt ponad 100 milionów koron i będą mogli...
                                  2023-07-31, 13:11
                                • heckler
                                  Krnov, Říční okruh 123/10, Minibrowar Arogant [zamknięte]
                                  heckler
                                  Małe, przygraniczne miasteczko Krnov może poszczycić się drugim browarem. Arogant, taka nazwę dla browaru wymyślił właściciel i mieści się on w pięknym, starym budynku dawnego lodowiska. Jak na początku rozmowy podkreślił Petr, browarek jest mały, ale mój, a na dodatek powstał bez...
                                  2023-09-12, 08:52
                                • heckler
                                  Bohdaneč, Bohdaneč 3, Pivovar Bohdaneč
                                  heckler
                                  Bohdaneč, to kolejna wioska w której otwarty został browar. Działają krótko, bo dopiero od marca tego roku. Browar, oraz mała sala mieści się w starej, wyremontowanej hospodzie.
                                  Warzelnia to 800 litrowe garnki, są 2 otwarte kadzie i 6 tanków. Sprzęt został zakupiony w Szwajcarii, oraz Austrii.
                                  ...
                                  2022-06-22, 07:50
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...