Ciechanów, Stout ciechanowski

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • CyboRKg
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2010.04
    • 594

    #121
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    Oczywiście nie piłeś Stouta z GABa albo Czekoladowego z Zawiercia, ale możesz spokojnie wyrokować, że Stout Ciechanowski nie miał konkurencji.
    Oczywiscie Ty wiesz lepiej ode mnie co pilem, a co nie...
    Zaczynam rozumiec skad u niektorych wzielo sie po kilka tysiecy postow...
    "Jedno pivo ne vadi!"
    "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

    Comment

    • żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

      #122
      Tak się ładnie podłożyłeś w innym temacie, że grzech nie skorzystać.

      Comment

      • grochal122
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2009.03
        • 102

        #123
        Nie czytalem wszystkich postow,ale wydaje mi sie ze nikt nie zauwazyl lub nie ma zielonego pojecia,jakim stoutem byl Ciechan.Byl to stout owsiany,i niech mi ktos wskaze "owsiaka" z calkiem odmiennymi cechami smakowo-zapachowymi.Pomijajac nieudane warki(szczegolnie te pierwsze)Ciechanowski Stout niczym nie odbiegal od innych "owsiakow".

        Comment

        • pioterb4
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 4322

          #124
          Nie czytalem wszystkich postow,ale wydaje mi sie ze nikt nie zauwazyl lub nie ma zielonego pojecia,jakim stoutem byl Ciechan
          No z tego co pamiętam to w ogóle nie był to żaden stout. Tylko bardzo poprawny ciemniak.

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12919

            #125
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
            No z tego co pamiętam to w ogóle nie był to żaden stout. Tylko bardzo poprawny ciemniak.
            Stout to chyba jednak był, ale chyba nie zawsze poprawny. Ja go zapamiętałem z pierwszej, nieudanej warki

            Comment

            • pioterb4
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.05
              • 4322

              #126
              No faktycznie za mocno się zapędziłem...Sporo czasu już go nie piłem ale zapamiętałem że był taki nieortodoksyjny, dość mocno nagazowany, lekko karmelowy, trochę kwaskowy ale z niezłą goryczką. W każdym razie cięzko było go przyporządkować do jakiejś konkretnej kategorii bo ani to nie był dry stout ani sweet stout. A o zastosowaniu owsa w ogóle nie słyszałem i szczerze mówiąc nie pamiętam bym go wyczuwał.
              Ostatnia zmiana dokonana przez pioterb4; 2011-03-19, 23:48.

              Comment

              • grochal122
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2009.03
                • 102

                #127
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                No z tego co pamiętam to w ogóle nie był to żaden stout. Tylko bardzo poprawny ciemniak.
                Ciekawy jestem,ilu z oceniajacych moze powiedziec o sobie,ze jest w jakims stopniu fachurka od Stoutow.Czasami trzeba poznac zamiary artysty,zeby moc ocenic jego prace.

                Comment

                • pioterb4
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.05
                  • 4322

                  #128
                  No ja o sobie tego na pewno nie mogę powiedzieć. Piłem jednak stouta Primatora i smak oatmeala zapamiętałem zupełnie inaczej. A co do zamiarów artysty...czy browar gdziekolwiek wspominał o hipotetycznym udziale owsa?

                  Comment

                  • grochal122
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2009.03
                    • 102

                    #129
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                    ...czy browar gdziekolwiek wspominał o hipotetycznym udziale owsa?
                    Wychodzi na to,ze oceniasz smak piwa na podstawie tego,co przeczytasz na ecie

                    Comment

                    • pioterb4
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 4322

                      #130
                      Czasami trzeba poznac zamiary artysty,zeby moc ocenic jego prace.
                      Sam napisałeś o "zamiarach artysty" więc zapytałem gdzie tenże artysta te zamiary wyartykułował. Moje pytanie było tym bardziej zasadne gdyż smak tego piwa zupełnie nie wskazywał na zawartość w zasypie zboża, którego Ty się doszukałeś.

                      Comment

                      • Mason
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2010.02
                        • 3281

                        #131
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grochal122
                        Wychodzi na to,ze oceniasz smak piwa na podstawie tego,co przeczytasz na ecie
                        A co w tym dziwnego? Jeśli producent pisze na etykiecie, że piwo to weizen to nie oczekuję po nim stouta i będę go oceniał jako weizena. Producent podaje co stworzył a my to oceniamy na tej właśnie podstawie.
                        JEDNO PIVKO NEVADI!

                        Comment

                        • grochal122
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2009.03
                          • 102

                          #132
                          No ja sie doszukalem w smaku,a nastepnie uzyskalem potwierdzenie z browaru o zasypie maki owsianej.Moze akurat w tych pierwszych warkach nie dalo sie tego wyczuc,przez dominacje innych "nieporzadanych"smakow.Chodzi mi tylko o to,ze na tyle opinii z wielu warek nikomu nie wpadla nuta owsiana.A jesli chodzi o Primatora,to wcale nie musi on byc wzorem Stouta

                          Comment

                          • grochal122
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2009.03
                            • 102

                            #133
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                            A co w tym dziwnego? Jeśli producent pisze na etykiecie, że piwo to weizen to nie oczekuję po nim stouta i będę go oceniał jako weizena. Producent podaje co stworzył a my to oceniamy na tej właśnie podstawie.
                            Przypuszczam,ze w Zywcu tez wyczuwasz ta"krystalicznie czysta,gorska wode"

                            Comment

                            • Mason
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2010.02
                              • 3281

                              #134
                              Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem, ale tym razem spróbuj zrozumieć
                              JEDNO PIVKO NEVADI!

                              Comment

                              • pioterb4
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.05
                                • 4322

                                #135
                                No ja sie doszukalem w smaku,a nastepnie uzyskalem potwierdzenie z browaru o zasypie maki owsianej.
                                Przepraszam za moje pytanie bo może czegoś nie wiem, ale pierwszy raz słyszę o dodawaniu mąki do piwa. ktoś coś moze napisać o tej praktyce więcej?

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • heckler
                                  Bernartice- Buková, Buková 110, Akciový Pivovar Albert Michler
                                  heckler
                                  Albert Michler Akciový Pivovar powstał we wsi Buková koło Bernartic w Jesenicach. Pomysł otwarcia browaru narodził się w 2021 roku, a pierwsza warka była gotowa w czerwcu tego roku. Generalnie nazwa Albert Michler kojarzona jest z mocniejszymi trunkami, takimi jak likiery, oraz rumy klasy premium....
                                  2023-09-13, 08:39
                                • heckler
                                  Višňové, Višňové 148, Zmolský pivovar
                                  heckler
                                  Višňové, to malownicza wioska położona jakieś 20 km na północ od Znojma. Na skraju tejże wioski w jednym z prywatnych domów powstał rodzinny -Zmolský pivovar.
                                  Na początku działali jako kontraktowiec, a od kwietnia 2023 roku warzą na swoim sprzęcie.
                                  Na szczęście ulica przy...
                                  2024-06-25, 09:09
                                • heckler
                                  Káraný, U Vodárny 193, Vinohradský minipivovar Káraný
                                  heckler
                                  Na terenie dawnej fabryki sody we wsi Káraný w tym roku otwarto drugi browar pod szyldem Vinohradský. Zdolności produkcyjne praskiego browaru stały się niewystarczające i dlatego postanowili rozszerzyć produkcję . Właściciele zainwestowali w projekt ponad 100 milionów koron i będą mogli...
                                  2023-07-31, 13:11
                                • heckler
                                  Krnov, Říční okruh 123/10, Minibrowar Arogant [zamknięte]
                                  heckler
                                  Małe, przygraniczne miasteczko Krnov może poszczycić się drugim browarem. Arogant, taka nazwę dla browaru wymyślił właściciel i mieści się on w pięknym, starym budynku dawnego lodowiska. Jak na początku rozmowy podkreślił Petr, browarek jest mały, ale mój, a na dodatek powstał bez...
                                  2023-09-12, 08:52
                                • heckler
                                  Bohdaneč, Bohdaneč 3, Pivovar Bohdaneč
                                  heckler
                                  Bohdaneč, to kolejna wioska w której otwarty został browar. Działają krótko, bo dopiero od marca tego roku. Browar, oraz mała sala mieści się w starej, wyremontowanej hospodzie.
                                  Warzelnia to 800 litrowe garnki, są 2 otwarte kadzie i 6 tanków. Sprzęt został zakupiony w Szwajcarii, oraz Austrii.
                                  ...
                                  2022-06-22, 07:50
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...