Bardzo udany powrót i bardzo stylowy stout. Takiego piwa chętnie napiłbym się wiadomo gdzie "z pompy" Partia z przydatnością do 12.01.2012.
Ciechanów, Stout ciechanowski
Collapse
X
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzibardzo stylowy stout.
Aromat - piwo przypomina w zapachu portera
Piana - drobna, kremowa, nietrwała
Barwa - ciemnowiśniowa
Smak - karmelowa słodowość wpadająca w lekką słodycz. Goryczka chmielowa, nie palona.
IMO to według mnie fantazja powstała na bazie/w związku z warzeniem portera. Świadczą o tym również użyte słody... Czy jest to piwo górnej fermentacji? Czy już może kolejne na naszym rynku piwo w wersji "Baltic Stout". To wszystko jest pijalne, może nawet i ciekawe, ale moim zdaniem z oryginalnym gatunkiem ma coś mało wspólnego.
Chciałbym się dowiedzieć jakiej fermentacji jest to piwo?
Comment
-
-
Czułem w nim nuty górnofermentacyjne, więc nie mam, w przeciwieństwie do kolegów, wątpliwości, że to ("prawdziwy") stout. Przypomnę tylko, że stoutów mamy kilka rodzajów i goryczka chmielowa na średnim poziomie jest w niektórych z nich jak najbardziej dopuszczalna. Moje piwo, bez dwóch zdań było ciemnobrązowe. Wygląda na to, że jakieś diametralnie różne partie piliśmy. Jaką mieliście datę?Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2011-12-16, 13:32."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Nie piłem jeszcze ale teoretycznie można uwarzyć piwo dolnej fermentacji na "dolnych" drożdżach i przeleżakować go w wyższych temperaturach (przed pozbyciem się drożdży), aby uzyskać charakter górniaka. Problem wielu piwowarów domowych z ciepłymi piwnicami...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziNie piłem jeszcze ale teoretycznie można uwarzyć piwo dolnej fermentacji na "dolnych" drożdżach i przeleżakować go w wyższych temperaturach (przed pozbyciem się drożdży), aby uzyskać charakter górniaka. Problem wielu piwowarów domowych z ciepłymi piwnicami...
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Niemal czarny, ciemnorubinowy pod światło. [3.5]
Piana: Jasnobeżowa, drobna, ale niezbyt wysoka. Szybko opada do cienkiej warstwy, chwilę później do pierścienia. [3]
Zapach: Owocowo-karmelowy z lekką palonością w tle. Niby ładny, ale nie kojarzy mi się ze stoutem. [3.5]
Smak: Początkowo smakuje jak mocno rozwodniony koźlak z mocno owocowymi akcentami. Później dociera lekko palona goryczka i lekka kwaskowość, zostawiając słabo palony finisz. Słabe i za mało palone. [3]
Wysycenie: Średnie. [4.5]
Opakowanie: Etykieta jeszcze w starym stylu, parametry podane na kontrze. [4]
Uwagi: Z datą do 12.01.12.
Moja ocena: [3.325]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnobrązowy z rubinowymi przebłyskami. Ładny. Piwo jest klarowne. [4.5]
Piana: Niska i nietrwała. W połowie kufla zostaje już tylko wątła obręcz. [2]
Zapach: Bardzo słaby. Wyczuwalny lekki karmel, słodycz, w tle lekkie palone nutki. [2.5]
Smak: Lekko słodkawa woda! Słabo wyczuwalny karmel, po przełknięciu lekka kwaśność i słaba goryczka. Lubianych i oczekiwanych przeze mnie palonych nut właściwie nie ma. Nijakie. [2.5]
Wysycenie: Nieco za niskie. [4]
Opakowanie: Jak to Ciechan. Solidne, pasujące do całej serii produktów browaru. [4]
Uwagi: Duże rozczarowanie. Wodniste, bez wyrazu, niewiele ma wspólnego ze stoutami z Wysp. Nie polecam.
Warka z datą do 12.01.2012.
Moja ocena: [2.7]
Comment
-
-
Pilem wczoraj pierwszy raz odkad Ciechan wznowil produkcje. Mam wrazenie, ze sie nie zmienil. Przyjemna goryczka, lekki kwasek. Jak na moj gust goryczka mogla by byc nieco wieksza... Z braku Guinnessa w okolicy - bede po tego stouta siegal czesciej"Jedno pivo ne vadi!"
"Kupuje tylko w polskich sklepach!"
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemnobrunatny, pod światło rubinowy, przejrzysty, klarowne. Ciut za jasny. [4]
Piana: Beżowa, drobna, krótka, ale zostawia ślady na szkle. [3.5]
Zapach: Bardzo słaby, słodkawej kawy zbożowej. [2.5]
Smak: To piwo nawet koło stouta nie stało. Smakuje jak czeskie tmave. Bliżej mu do Cernego Kozla, niż jakiegokolwiek stouta. To jest takie proste piwo do uwarzenia i wszystko jak krew w piach. Słodkie, brak nut palonych, kawowych, czekoladowych. [2.5]
Wysycenie: niskie, prawidłowe. [4.5]
Opakowanie: standardowe Ciechana, szału nie robi, ale jakiejś tragedii nie ma. [4]
Uwagi: Nie ma żadnego atrybutu stouta. A wystarczy sypnąć porządnie palonego jęczmienia.
Moja ocena: [2.85]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
Smak: To piwo nawet koło stouta nie stało. Smakuje jak czeskie tmave. Bliżej mu do Cernego Kozla, niż jakiegokolwiek stouta. To jest takie proste piwo do uwarzenia i wszystko jak krew w piach. Słodkie, brak nut palonych, kawowych, czekoladowych. [2.5]
Uwagi: Nie ma żadnego atrybutu stouta. A wystarczy sypnąć porządnie palonego jęczmienia.
Dodatkowo na stronie podają, że uwarzone za "znaczącym udziałem mąki owsianej".
Pytam, bo skoro to nie jest stout, to również nasuwają się inne wątpliwości. Piłem piwa dolnej fermentacji, które stouta bardziej przypominają, na czele z tym z browaru Południe, więc może można zrobić podobną rzecz w drugą stronę?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziZatem czy w ogóle jest to górna fermentacja?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziDodatkowo na stronie podają, że uwarzone za "znaczącym udziałem mąki owsianej".
Pytam, bo skoro to nie jest stout, to również nasuwają się inne wątpliwości. Piłem piwa dolnej fermentacji, które stouta bardziej przypominają, na czele z tym z browaru Południe, więc może można zrobić podobną rzecz w drugą stronę?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
Ale co w drugą stronę? Zrobić górnofermentacyjnego stouta, który nie będzie smakował jak stout?
Comment
-
Comment