Ciechanów, Stout ciechanowski

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

    Bardzo udany powrót i bardzo stylowy stout. Takiego piwa chętnie napiłbym się wiadomo gdzie "z pompy" Partia z przydatnością do 12.01.2012.
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12706

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
      bardzo stylowy stout.
      proszę?

      Aromat - piwo przypomina w zapachu portera
      Piana - drobna, kremowa, nietrwała
      Barwa - ciemnowiśniowa
      Smak - karmelowa słodowość wpadająca w lekką słodycz. Goryczka chmielowa, nie palona.

      IMO to według mnie fantazja powstała na bazie/w związku z warzeniem portera. Świadczą o tym również użyte słody... Czy jest to piwo górnej fermentacji? Czy już może kolejne na naszym rynku piwo w wersji "Baltic Stout". To wszystko jest pijalne, może nawet i ciekawe, ale moim zdaniem z oryginalnym gatunkiem ma coś mało wspólnego.
      Chciałbym się dowiedzieć jakiej fermentacji jest to piwo?

      Comment

      • pioterb4
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.05
        • 4322

        Na facebooku napisali że górnej.

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12706

          Podzielam jednak wątpliwości Cannabee i YouPetera

          Comment

          • delvish
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.11
            • 3508

            Czułem w nim nuty górnofermentacyjne, więc nie mam, w przeciwieństwie do kolegów, wątpliwości, że to ("prawdziwy") stout. Przypomnę tylko, że stoutów mamy kilka rodzajów i goryczka chmielowa na średnim poziomie jest w niektórych z nich jak najbardziej dopuszczalna. Moje piwo, bez dwóch zdań było ciemnobrązowe. Wygląda na to, że jakieś diametralnie różne partie piliśmy. Jaką mieliście datę?
            Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2011-12-16, 13:32.
            "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
            (Frank Zappa)

            "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              Nie piłem jeszcze ale teoretycznie można uwarzyć piwo dolnej fermentacji na "dolnych" drożdżach i przeleżakować go w wyższych temperaturach (przed pozbyciem się drożdży), aby uzyskać charakter górniaka. Problem wielu piwowarów domowych z ciepłymi piwnicami...

              Comment

              • dreads
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2009.09
                • 520

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie piłem jeszcze ale teoretycznie można uwarzyć piwo dolnej fermentacji na "dolnych" drożdżach i przeleżakować go w wyższych temperaturach (przed pozbyciem się drożdży), aby uzyskać charakter górniaka. Problem wielu piwowarów domowych z ciepłymi piwnicami...
                Tylko że mam wrażenie, iż takie nuty zapachowe są zdecydowanie mniej apetyczne niż uzyskane z odpowiednich drożdży. Nie lubię domowych "górnych" pilsów.

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  Masz rację. To "bezstylowce", chociaż często bardziej wypijalne, niż polskie komercyjne "górniaki".

                  Comment

                  • Kwadri
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2009.10
                    • 1216

                    Ocena z ARTomatu

                    Kolor: Niemal czarny, ciemnorubinowy pod światło. [3.5]
                    Piana: Jasnobeżowa, drobna, ale niezbyt wysoka. Szybko opada do cienkiej warstwy, chwilę później do pierścienia. [3]
                    Zapach: Owocowo-karmelowy z lekką palonością w tle. Niby ładny, ale nie kojarzy mi się ze stoutem. [3.5]
                    Smak: Początkowo smakuje jak mocno rozwodniony koźlak z mocno owocowymi akcentami. Później dociera lekko palona goryczka i lekka kwaskowość, zostawiając słabo palony finisz. Słabe i za mało palone. [3]
                    Wysycenie: Średnie. [4.5]
                    Opakowanie: Etykieta jeszcze w starym stylu, parametry podane na kontrze. [4]
                    Uwagi: Z datą do 12.01.12.

                    Moja ocena: [3.325]

                    Comment

                    • Aleksandros
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2011.05
                      • 352

                      Ocena z ARTomatu

                      Kolor: Ciemnobrązowy z rubinowymi przebłyskami. Ładny. Piwo jest klarowne. [4.5]
                      Piana: Niska i nietrwała. W połowie kufla zostaje już tylko wątła obręcz. [2]
                      Zapach: Bardzo słaby. Wyczuwalny lekki karmel, słodycz, w tle lekkie palone nutki. [2.5]
                      Smak: Lekko słodkawa woda! Słabo wyczuwalny karmel, po przełknięciu lekka kwaśność i słaba goryczka. Lubianych i oczekiwanych przeze mnie palonych nut właściwie nie ma. Nijakie. [2.5]
                      Wysycenie: Nieco za niskie. [4]
                      Opakowanie: Jak to Ciechan. Solidne, pasujące do całej serii produktów browaru. [4]
                      Uwagi: Duże rozczarowanie. Wodniste, bez wyrazu, niewiele ma wspólnego ze stoutami z Wysp. Nie polecam.
                      Warka z datą do 12.01.2012.

                      Moja ocena: [2.7]

                      Comment

                      • CyboRKg
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2010.04
                        • 594

                        Pilem wczoraj pierwszy raz odkad Ciechan wznowil produkcje. Mam wrazenie, ze sie nie zmienil. Przyjemna goryczka, lekki kwasek. Jak na moj gust goryczka mogla by byc nieco wieksza... Z braku Guinnessa w okolicy - bede po tego stouta siegal czesciej
                        "Jedno pivo ne vadi!"
                        "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          Ocena z ARTomatu

                          Kolor: ciemnobrunatny, pod światło rubinowy, przejrzysty, klarowne. Ciut za jasny. [4]
                          Piana: Beżowa, drobna, krótka, ale zostawia ślady na szkle. [3.5]
                          Zapach: Bardzo słaby, słodkawej kawy zbożowej. [2.5]
                          Smak: To piwo nawet koło stouta nie stało. Smakuje jak czeskie tmave. Bliżej mu do Cernego Kozla, niż jakiegokolwiek stouta. To jest takie proste piwo do uwarzenia i wszystko jak krew w piach. Słodkie, brak nut palonych, kawowych, czekoladowych. [2.5]
                          Wysycenie: niskie, prawidłowe. [4.5]
                          Opakowanie: standardowe Ciechana, szału nie robi, ale jakiejś tragedii nie ma. [4]
                          Uwagi: Nie ma żadnego atrybutu stouta. A wystarczy sypnąć porządnie palonego jęczmienia.

                          Moja ocena: [2.85]
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • darekd
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍺🍺🍺
                            • 2003.02
                            • 12706

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi

                            Smak: To piwo nawet koło stouta nie stało. Smakuje jak czeskie tmave. Bliżej mu do Cernego Kozla, niż jakiegokolwiek stouta. To jest takie proste piwo do uwarzenia i wszystko jak krew w piach. Słodkie, brak nut palonych, kawowych, czekoladowych. [2.5]
                            Uwagi: Nie ma żadnego atrybutu stouta. A wystarczy sypnąć porządnie palonego jęczmienia.
                            Zatem czy w ogóle jest to górna fermentacja?

                            Dodatkowo na stronie podają, że uwarzone za "znaczącym udziałem mąki owsianej".

                            Pytam, bo skoro to nie jest stout, to również nasuwają się inne wątpliwości. Piłem piwa dolnej fermentacji, które stouta bardziej przypominają, na czele z tym z browaru Południe, więc może można zrobić podobną rzecz w drugą stronę?

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                              Zatem czy w ogóle jest to górna fermentacja?
                              Moim zdaniem pies jest pogrzebany w zasypie, a nie w temperaturze fermentacji.
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                              Dodatkowo na stronie podają, że uwarzone za "znaczącym udziałem mąki owsianej".

                              Pytam, bo skoro to nie jest stout, to również nasuwają się inne wątpliwości. Piłem piwa dolnej fermentacji, które stouta bardziej przypominają, na czele z tym z browaru Południe, więc może można zrobić podobną rzecz w drugą stronę?
                              Ale co w drugą stronę? Zrobić górnofermentacyjnego stouta, który nie będzie smakował jak stout?
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • darekd
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🍺🍺🍺
                                • 2003.02
                                • 12706

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi


                                Ale co w drugą stronę? Zrobić górnofermentacyjnego stouta, który nie będzie smakował jak stout?
                                A dokładniej zrobić górnofermantacyjne piwo, które smakuje jak typowy ciemny lager dolnofermentacyjny

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X