Konstancin, Zdrojowe Niepasteryzowane

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pt47
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.08
    • 39

    #106
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
    Zdrojowe 14,1? Czy aby nie o Dawnym piszesz?
    Racja. To emocje...

    Comment

    • pt47
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.08
      • 39

      #107
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
      Partia do 15 VIII (VII?). Piana mało trwała, choć początkowo bujna. Bardzo delikatnie nachmielone, żeby nie powiedzieć, że słabo. Coś obniżyło to piwo loty, a jeszcze nie dalej niż 1,5 miesiąca temu trudno mu było cokolwiek zarzucić.
      Zdrojowe jest produkowane według stałej receptury, zmianie uległy jedynie surowce.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #108
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pt47
        Zdrojowe jest produkowane według stałej receptury, zmianie uległy jedynie surowce.
        To dobre.
        A co w takim razie pozostało bez zmian?
        Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2009-06-26, 20:59.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • pt47
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2008.08
          • 39

          #109
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
          To dobre.
          A co w takim razie pozostało bez zmian?
          Zacieranie i sposób fermentacji...

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #110
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pt47
            Zacieranie i sposób fermentacji...
            No to chyba ciężko powiedzieć, że receptura się nie zmieniła.
            Można dodać do receptury 3% słodu barwiącego i pisać, że receptura się nie zmieniła, a tymczasem nikt by tego piwa nie rozpoznał, bo będzie ciemne, jak noc.
            Jak już powiedziało się A, to trzeba powiedzieć B, jaki charakter miały te zmiany surowców? No bo skoro zmieniły się surowce, to znaczy, że zmieniło się coś więcej niż proporcje. Swoją drogą uważałem (na swój smak), że w starym zdrojowym za dużo było słodu karmelowego.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Maidenowiec
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.07
              • 2287

              #111
              Surowce w znaczeniu firmy produkującej.
              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

              Thou shallt not spilleth thy beer!

              Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

              Comment

              • pt47
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2008.08
                • 39

                #112
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                No to chyba ciężko powiedzieć, że receptura się nie zmieniła.
                Można dodać do receptury 3% słodu barwiącego i pisać, że receptura się nie zmieniła, a tymczasem nikt by tego piwa nie rozpoznał, bo będzie ciemne, jak noc.
                Jak już powiedziało się A, to trzeba powiedzieć B, jaki charakter miały te zmiany surowców? No bo skoro zmieniły się surowce, to znaczy, że zmieniło się coś więcej niż proporcje. Swoją drogą uważałem (na swój smak), że w starym zdrojowym za dużo było słodu karmelowego.

                Słody specjalne są od stałego dostawcy, zmianie uległ tylko dostawca słodu pilzneńskiego (jest teraz jeden) A na marginesie to zabawne że nie widziałeś wcześniej różnicy kiedy było trzech..

                Comment

                • delvish
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.11
                  • 3508

                  #113
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                  Swoją drogą uważałem (na swój smak), że w starym zdrojowym za dużo było słodu karmelowego.
                  Ten "problem" jednak z tego co kojarzę, od którejś tam warki w bieżącym roku już nie występuje. Owszem smaczki ze słodu karmelowego są wyczuwalne, ale gdzieś tam w tle. Piwo też od jakiegoś czasu wyraźnie pojaśniało. Obie zmiany, moim zdaniem poszły w dobrym kierunku.
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pt47
                  A następne warki są bardziej chmielone...
                  No i o to chodzi
                  Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2009-06-26, 21:47.
                  "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                  (Frank Zappa)

                  "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #114
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pt47
                    Słody specjalne są od stałego dostawcy, zmianie uległ tylko dostawca słodu pilzneńskiego (jest teraz jeden) A na marginesie to zabawne że nie widziałeś wcześniej różnicy kiedy było trzech..
                    Z Czesem została uzgodniona zmiana słodów?
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • Maidenowiec
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.07
                      • 2287

                      #115
                      Jacer, problemem chyba nie jest, jeżeli słód jest lepszy niż był?
                      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                      Thou shallt not spilleth thy beer!

                      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #116
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pt47
                        Słody specjalne są od stałego dostawcy, zmianie uległ tylko dostawca słodu pilzneńskiego (jest teraz jeden)
                        No to pisz, że zmienił się producent surowców, a nie, że zmieniły się surowce. Akurat zmiana producenta pilzneńskiego, to IMO nic strasznego, jeśli pozostałe słody pozostały bez zmian.

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pt47
                        A na marginesie to zabawne że nie widziałeś wcześniej różnicy kiedy było trzech..
                        Chłopie ja Zdrojowe piłem ze dwa razy, zaraz jak się pojawiło we Wrocławiu.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • pt47
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2008.08
                          • 39

                          #117
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                          No to pisz, że zmienił się producent surowców, a nie, że zmieniły się surowce. Akurat zmiana producenta pilzneńskiego, to IMO nic strasznego, jeśli pozostałe słody pozostały bez zmian.



                          Chłopie ja Zdrojowe piłem ze dwa razy, zaraz jak się pojawiło we Wrocławiu.
                          Zmienił się producent i tym samym surowiec Rożnica między słodownią klepiskową i jej produktami, a słodownią ze skrzyniami Saladina jest kolosalna..

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #118
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pt47
                            Zmienił się producent i tym samym surowiec Rożnica między słodownią klepiskową i jej produktami, a słodownią ze skrzyniami Saladina jest kolosalna..
                            No dobra, ale receptura jest taka sama. Tak, wiem, że to pisałeś.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #119
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                              Jacer, problemem chyba nie jest, jeżeli słód jest lepszy niż był?
                              Zawsze jest problem gdy sie coś zmienia bez poinformowania.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • delvish
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.11
                                • 3508

                                #120
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pt47
                                Zmienił się producent i tym samym surowiec Rożnica między słodownią klepiskową i jej produktami, a słodownią ze skrzyniami Saladina jest kolosalna..
                                Pytanie brzmi, czy na lepsze? Są takie głosy, że dobrze zrobionemu słodowi z klepiskowej żaden inny nie dorówna

                                P.S. A któż to jeszcze w Polsce na klepisku słód wyrabia?
                                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                                (Frank Zappa)

                                "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...