Konstancin, Zdrojowe Niepasteryzowane

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Candlekeep
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.11
    • 367

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher Wyświetlenie odpowiedzi
    Candlekeep- w moim odczuciu w Zdrojowym Pasteryzowanym jest rzeczywiście nieprzyjemna, taka "niepiwna" goryczka, która sprawiła, że po trzech podejściach dałem sobie spokój z męczeniem kubków smakowych.
    Za to wersja niepasteryzowana to już coś innego- tu dominuje świeżość, delikatne owocowo-kwiatowe akcenty, goryczka jest naturalna i zbilansowana, do tego mętny, jasnożółty kolor- ciężko go porównać do innego polskiego niepastera.
    Na mojej liście "number two" za piwniczno-chlebowym Ciechanem Wybornym.
    A no właśnie miałem to samo odczucie. Po prostu zmęczyłem to piwo.
    No nic - tak czy inaczej choćby z czystej ciekawości spróbuję upolować to niepastryzowane. Tym niemniej nie spodziewam się póki co fajerwerków. Fajnie, gdybym nie miał racji, ale nadziei za wiele nie żywię

    Comment

    • Budvar
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.09
      • 265

      #47
      Ocena z ARTomatu

      Kolor: intensywnie złoty, ciemny jak na te parametry [4.5]
      Piana: drobna, o kremowej konsystencji, nieśpiesznie opadająca [4.5]
      Zapach: rzeczywiście - Konstancin budzi wspomnienia o piwach sprzed lat - zapach jest intensywny, "pospolity" (w sensie w/w wspomnień) i niepospolity jednocześnie, w słodowej tonacji [5]
      Smak: powtórzę za Maidenowcem - nareszcie lekkie polskie piwo, które nie jest wodniste, ma wyrazisty goryczkowy smak, a jednocześnie delikatność, co sprawia, że od razu chciałoby się sięgnąć po kolejne (niestety mam tylko jedno ) [5]
      Wysycenie: bez zarzutu - delikatne, ale odpowiednio akcentujące smak [5]
      Opakowanie: prosta, ale gustowna etykieta, z ładnie skompilowanymi barwami [4.5]
      Uwagi: szacunek dla Pancernika za dostawę piw z Konstancina ! ("zmusiło" mnie to do pierwszej od pół roku oceny ! )

      Moja ocena: [4.9]

      Comment

      • docent
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 5205

        #48
        Ocena z ARTomatu

        Kolor: Ciemnozłoty. Niewiele dwunastek w Polsce może poszczycić się taką barwą, o dziesiątkach nawet nie wspominając. Zapewne zasługa użycia słodów karmelowych. [5]
        Piana: Tradycyjna pięta achillesowa butelkowych Konstancinów. Mimo że drobniutka to niestety zbyt mało okazała i zbyt krótkotrwała. [3.5]
        Zapach: Lekkie nutki piwniczno-leżakowe, lekkie chlebowe. Troszkę zbyt słabo intensywne. Szczerze mówiąc przyjemniejszy i silniejszy zapach unosi się w szkle już po wypiciu Zdrojowego. [4.5]
        Smak: Tak właśnie powinna smakować dobra dziesiątka. Czuć satysfakcjonującą treściwość a zarazem lekkość w smaku. Może troszkę brakuje mi tej głębi, tego bardziej pełnego zakończenia ale to mam w Niespasteryzowanym Mazowieckim. I tak jak w Mazowieckim, tutaj też mam tę wyrazistą, uwielbianą przeze mnie goryczkę. [5]
        Wysycenie: Bez zarzutu, choć piwo nie jest narażone na zbyt długie przebywanie w szkle... [5]
        Opakowanie: Bardzo mi się podoba użycie tej 'oldskulowej' stylistyki. Dzięki temu piwo się wyróżnia i przekazuje komunikat: "Sprawdź jak to kiedyś smakowało". Nazwa "Zdrojowe" jest najbardziej reprezentacyjna spośród piw konstancińskich, kojarzących się w końcu z uzdrowiskiem. Cieszy, że nazwę tę nosi piwo lekkie i niepasteryzowane. Info na etykietach pełne i wyczerpujące z wyróżnieniem Czesa jako autora receptury. Gratulacje! [5]
        Uwagi: Konstancin to obecnie lider na polskim rynku butelkowych piw niepasteryzowanych. Moja klasyfikacja wygląda następująco: 1. Mazowieckie 2. Zdrojowe 3. Dawne. I tylko marzy mi się bym mógł w wawie pójść na lanego Konstancina...

        Moja ocena: [4.675]
        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

        Comment

        • Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9793

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
          Uwagi: Konstancin to obecnie lider na polskim rynku butelkowych piw niepasteryzowanych. Moja klasyfikacja wygląda następująco: 1. Mazowieckie 2. Zdrojowe 3. Dawne. I tylko marzy mi się bym mógł w wawie pójść na lanego Konstancina...
          Docent, z ust mię to wyjęłeś .
          Maidenowiec na Zlocie twierdził, że Konstancina leją w... Konstancinie, nieopodal stacji Orlen (nieco przed, jadąc od W-wy, po lewej stronie...). Jakaś nowa restauracja podobno tam jest.

          Comment

          • Maidenowiec
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.07
            • 2287

            #50
            Owszem, Jacka Wana. Nie pamiętam niestety jak już się nazywa. Lane są Zdrojowe, Mazowieckie i Dawne, niepasteryzowane i niefiltrowane. Restauracja jest praktycznie vis-a-vis stacji paliw Orlen w Konstancinie.
            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

            Thou shallt not spilleth thy beer!

            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

            Comment

            • docent
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 5205

              #51
              W takim razie wywołuję do tablicy Szefunia co by podał dokładne namiary na miejsca gdzie można napić się takich niefiltrowanych rarytasów. Na początek może dokładny adres tej restauracji w Konstancinie?
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

              Comment

              • Maidenowiec
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 2287

                #52
                http://www.zw.com.pl/artykul/287048_...ni_swiata.html google it
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                Thou shallt not spilleth thy beer!

                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                Comment

                • szefunio
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.01
                  • 481

                  #53
                  W Open Ticket polecam... sushi z tuńczyka. oraz Zdrojowe niepasteryzowane.
                  Robię to co lubię - produkuję piwo.

                  Comment

                  • Pancernik
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.09
                    • 9793

                    #54
                    To brzmi jak wyzwanie - niepasteryzowane konstancińskie zakąszane... jadalną chryzantemą...

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #55
                      Ocena z ARTomatu

                      Kolor: Złoty, średnio klarowny. [4]
                      Piana: Gęsta, zwarta, trwała, budząca szkło. Takie kiedyś były czeskie pilsy... [5]
                      Zapach: Lekko słodowy, lekko chmielowy. Będę się upierać, że jest tu możliwość poprawy. Więcej aromatycznego! [4.5]
                      Smak: Czuć słody karmelowe, czuć twardość niepasteryzowanego. Generalnie bardzo treściwe ja na dziesiątkę. Wyraźna goryczka. Takiego piwa nam w Polsce brakowało! [5]
                      Wysycenie: Spore. Jest dobrze. [5]
                      Opakowanie: Tradycyjnie pełne info. Estetycznie bez zarzutu. [4.5]
                      Uwagi: Nie powinienem oceniać, bo jest tydzień po terminie ważności, ale co mi tam... Przywiezione ze zlotu - prezent od współspaczy.

                      Moja ocena: [4.75]

                      Comment

                      • becik
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍼🍼
                        • 2002.07
                        • 14999

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio Wyświetlenie odpowiedzi
                        W Open Ticket polecam... sushi z tuńczyka. oraz Zdrojowe niepasteryzowane.
                        rybka lubi pływać ale na pewno nie w piwie
                        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23960

                          #57
                          proszę skupić się na temacie głównym, dział Piwo-Gdzie czeka na opisy knajp z tym piwem.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #58
                            Piana: rewelacyjna, obfita, drobno i średnio-pęcherzykowa, osadza się na szkle.
                            Kolor: szaleństwo, ciemne złoto. Wygląda na 12tkę, a nawet 13tkę. Myślę, że to zasługa użycia słodu Carahell.
                            Wysycenie: średnie, w kierunku wysokiego.
                            Zapach: jak na polskie warunki, to super chmielowy, do tego spora, czysta słdowość.
                            Smak: bardzo dobre. Solidna goryczka, która długo pozostaje na języku i podniebieniu. Wyraźne akcenty słodowe. Nie jest treściwe, ale solidne chmielenie zupełni przykrywa ten fakt. W ciepły jesienny dzień smakuje wybornie. W upalny dzień byłoby niezastąpione.
                            Opakowanie: kompletna porażka. Najsłabszy element tego piwa. Gdzie mu do wysmakowanego, eleganckiego Dawnego. Jeśli ktoś nigdy nie słyszał o Zdrojowym z Konstancina, to raczej nikła szansa, że sięgnie po nie na półce. Mdłe kolory, smutne i ponure sprawiają wrażenie, jakby oszczędzano na kolorach przy projektowaniu etykiety. Brak jakiegoś żywszego akcentu. To już kontra wygląda lepiej. Co mnie jednak bardzo zaskoczyło, to fakt, że na etykiecie nie ma logo browaru. Dlaczego? Logo, nawet o średnicy 2 cm, trochę by tę etykietę ożywiło. Plus za podanie ekstraktu i użytych słodów.
                            Kapsel z serii geograficznej (trafiłem na Los Angeles ). Niby lepszy od golasa, ale trochę obciachowy. A zapomniałbym - piękna nowiutka butelka NRW, ale to jak mniemam tylko w wersji "eksportowej", na zDolny Śląsk..
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #59
                              piana: drobna, gęsta, mały dywanik,
                              kolor: bardzo ładny, ciemny pilsik,
                              zapach: na początku nie było wiadomo co to, po przeczytaniu kontr etykiet wyszło na jaw, słody karmelowe,
                              smak: fajna goryczka i lekkie nuty karmelowe, z czasem słody karmelowe dochodzą do głosu bardziej niż chmiel, smaczne,
                              wysycenie: Ok


                              Kolejny bardzo udany wyrób Konstancina. Warto wrócić nie raz.

                              Po dokładnym obejrzeniu etykiety wyczytałem, że jest to receptura Czesa, i to wszystko tłumaczy.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • delvish
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.11
                                • 3508

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                                A zapomniałbym - piękna nowiutka butelka NRW
                                Rozumiem, że butelka jest bezzwrotna?
                                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                                (Frank Zappa)

                                "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X