Jagiełło, Nałęczowskie Piwo Ciemne Mocne

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

Ocena z ARTomatu

Kolor: brązowy [5]
    Piana: po nalaniu z góry średnio wysoka, raczej nietrwała [3]
    Zapach: miodu gryczanego i ciemnego słodu, przyjemny, średnio intensywny [4]
    Smak: słodowy, słodki, miodowy, z wyraźnymi ciemnymi nutkami, dalej wchodzi trochę palonej goryczki przechodzącej w dalszy słodki posmak, dosyć rozbudowany (może dzięki użytym kilku słodom), mimo wszystko jak dla mnie za słodkie, pewnie by było lepsze bez dosłodzenia cukrem [3.5]
    Wysycenie: niewielkie ale wyczuwalne i widoczne, odpowiednie do gatunku [5]
    Opakowanie: fajne graficznie, wszystkie informacje podane, poza tym lubię bączki [4.5]
    Uwagi:

Moja ocena: [3.825]
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• VanPurRz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2008.09
      • 4229

Ocena z ARTomatu

Kolor: Piękna ciemno wiśniowa barwa daje ładne refleksy pod światło. [4.5]
      Piana: Gęsta, duża czapa o drobnych pęcherzykach trzyma się przez cały czas picia pozostawiając okręgi na kuflu. [4.5]
      Zapach: Delikatnie słodowy, trochę zbyt mało intensywny [3.5]
      Smak: Dla mnie ekstra piwo. Spodziewałem się alkoholowych posmaków a dostałem słodkiego ciemniaka w stylu już w Polsce zapomnianym czyli piw ciemnych dosładzanych z tą różnicę, że to piwo jest cięższe i bardziej treściwe. Może ciut za delikatny jest ten smak. [4.5]
      Wysycenie: Ładnie się układa w żołądku, po łyku ma się ochotę na nastepny. [5]
      Opakowanie: Mój ulubiony bączek i prosta w starym stylu etykieta. To tygryski lubia najbardziej. [5]
      Uwagi: Ech gdyby to piwo miało tak 5,5 alkoholu byłoby idealne na wiosnę/lato ale i tak to jeden z zacniejszych ciemniaczków.

Moja ocena: [4.2]
      "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• lzkamil
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.01
        • 3611

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
        (...) dostałem słodkiego ciemniaka w stylu już w Polsce zapomnianym czyli piw ciemnych dosładzanych z tą różnicę, że to piwo jest cięższe i bardziej treściwe.
        Tata mi opowiadał że w jego czasach licealnych ciemne słodkawe piwo było często do kupienia na stacjach kolejowych i dlatego często je pijali na szkolnych wycieczkach
        Moi Rodzice w ogóle jeśli piją jakieś piwo to wolą słodsze i dlatego ich ulubionym z naszych jest Fortuna Czarne Miodowe. Tego Jagiełłę też będę musiał im dać do spróbowania.
        Lepszy jabol pod okapem
        niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9802

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamil
          Tata mi opowiadał że w jego czasach licealnych ciemne słodkawe piwo było często do kupienia na stacjach kolejowych i dlatego często je pijali na szkolnych wycieczkach
          Mmm... Karmelowe w obitym i "czystym inaczej" kuflu na stacji w Kłodzku... To była pychota! To se ne vrati..., ale, z drugiej strony, może i dobrze?

Comment

• Wujcio_Shaggy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.01
            • 4628

Ocena z ARTomatu

Kolor: W porządku. Ciemny, mahoniowy. Przyjemny dla oka. [4]
            Piana: Bez rewelacji, ale trzyma poziom. Średniopęcherzykowa, w miarę trwała. Barwy beżowej. [4]
            Zapach: Wyczuwalny głównie słód i karmel. Lekkie nuty przypalane. Gdyby nie taki słodkawo-mdlący akcent, byłoby lepiej. [4]
            Smak: Trudno wyczuć - w pierwszej chwili niby słodowy, może i odrobinę chmielu też czuć, ale zaraz zwala się na kubki smakowe cukrowa słodycz i trwa. Jeszcze chyba lekka nuta alkoholowa... [2]
            Wysycenie: W normie. Albo i nawet ponad. Gdyby nie ten gaz, to ciężko byłoby wypić. [4.5]
            Opakowanie: Ładne i zgrabne - bączek, stylowa etykieta, biel z ciemnym akcentem. Kapsel firmowy browaru - plusik. Wszystkie informacje podane. [4.5]
            Uwagi: Nie dla mnie. O parę długości za słodkie. Dosładzane cukrem - no, dobrze, że nie E951 czy ileś - ale za słodkie. Może, gdyby nie dosładzali...

Moja ocena: [3.25]
            Ostatnia zmiana dokonana przez Wujcio_Shaggy; 2009-05-16, 22:09. Powód: Poprawiłem literówkę. Szkoda, że nie ma opcji podglądu przy ocenie...
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

Ocena z ARTomatu

Kolor: Pod światło ciemna czereśnia. [5]
              Piana: Średnia, beżowa. Szybko opada. [3.5]
              Zapach: Słabiutki. Niby czuć nutki "ciemne" i słodowość, ale za mało. [3]
              Smak: I wrażenie - cola...
              II wrażenie - na szczęście mniej słodkie niż cola. Czuć goryczkę, lecz raczej chmielową niż paloną, czuć "ciemne" nutki smakowe. Ogólne wrażenie niezłe, choć tej coli za dużo... [4]
              Wysycenie: Doskonałe. [5]
              Opakowanie: Sprawdza się o wiele lepiej niż przy jasnym mocnym, bo brązowe tło znacznie lepiej pasuje. [4]
              Uwagi: Zakupione tradycyjnie w Zof-Marze na Pomorskiej w Łodzi.

Moja ocena: [3.7]

Comment

• leona
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 5853

Nadal za słodkie, nadal bliźniak (i to pewnie jednojajowy ) Magnusa.

Marzy mi się aby kiedyś podczas warzenia, piwowar nie znalazł klucza od kłódki w komórce z cukrem...

PS: he, he też zakupione w Zofmarze podczas "wyprawy" po bamberskie wędzonki
                Ostatnia zmiana dokonana przez leona; 2009-11-27, 22:06. Powód: ps

Comment

• YouPeter
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.05
                  • 2379

Ocena z ARTomatu

Kolor: Pomiędzy bardzo mocną herbatą a jasną wiśnią. [3.5]
                  Piana: Kremowa, średniej gęstości i wysokości. Utrzymuje się jednak do końca w postaci kilkumilimetrowego dywanika. Nie pozostawia większych śladów na kuflu. [4]
                  Zapach: Zapach intensywny i bardzo przyjemny. Gorzki zapach paloności, kawy i może trochę czekolady. [4.5]
                  Smak: Smak w odróżnieniu od zapachu niestety wypada bardzo słabo. Słodki ulepek z lekką paloną nutką. Goryczka nie występuje. [2.5]
                  Wysycenie: Nasycenie trochę za słabe. [3]
                  Opakowanie: Etykieta trochę bez wyrazu. Jednak plus za informacje o ekstrakcie i butelkę typu bączek. Minus za goły kapsel. [3]
                  Uwagi:

Moja ocena: [3.45]
                  Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• myha
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2002.10
                    • 8

Bardzo przeciętne choc jako Nałęczowiak powinienem je polecic... Skosztowałem kilka razy, jedyne plusy to barwa, piana i na początku taki przydymiony smak, później czuc tylko słód... Szczerze to porównując opakowanie (wielkośc butelki), jeśli w ogóle tak wypada smakując pivo, to wolę "Lubelskie":P...

Comment

• papkinski
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2009.12
                      • 2

Jakość - niestety

Dot: Namysłowskie ciemne

O gustach sie nie dyskutuje - mnie Namyslowskie smakuje, ale...
                      Już drugi raz mam "przyjemność" trafić na ewidentnie popsute (zapach, smak kwaśny - nie do picia).Ciekawostką jest fakt że są z tej samej partii (daty i oznaczenia IV 2010) zresztą kupione w jednej zgrzewce. Na razie na 10 otwartych dwie byly ewidentnie zle a jak łatwo sie domyślić mam jeszcze pozostale 10.
                      Gdy przydarzyło się to po raz pierwszy (parę miesięcy temu) zwróciłem do sklepu całą zgrzewkę (sklep osiedlowy zaprzyjażniony), a do producenta wyslalem maila (niestety nie zostawilem go w poczcie) - odpowiedzi brak. Były tam zresztą pytania o inne miejsca zaopatrzenia na terenie Warszawy Sródmieście - cisza. Odpuściłem.
                      Ale teraz znowu. Drugie 2,60 do zlewu. A jak będą następne ? Ja mam finansować browar ?
                      Myślę że do trzech razy sztuka. A szkoda bo mi smakuje.
                      pozdrawiam
                      pjk

Comment

• Maggyk
                        Szara Adminiscjencja
                        🍼
                        • 2004.05
                        • 5618

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika papkinski
                        Dot: Namysłowskie ciemne

O gustach sie nie dyskutuje - mnie Namyslowskie smakuje, ale...
                        Piszesz o namysłowskim czy nałęczowskim? Co prawda nie kojarzę w tej chwili żadnego ciemnego namysłowskiego ale kto wie...
                        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                        Piwo domowe -
                        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
                        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• papkinski
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2009.12
                          • 2

to z desperacji i żalu za straconymi pieniędzmi ta oczywista pomyłka - Nałęczowskie oczywiscie, Nałeczowskie

Comment

• Brzuz
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2010.01
                            • 2

Ocena z ARTomatu

Kolor: Przyjemny kolor coli z odcieniami koloru wiśni. Mi się dość podoba [4]
                            Piana: Musiałem się postarać żeby powstała. Szybko opada, nie zostawia śladów na szklanicy ani nie ma nawet tego przyjemnego kożuszka. Lipa [2]
                            Zapach: Zapach jak najbardziej przyjemny, typowy dla słodów karmelkowych. [4]
                            Smak: Słodki smak, typowy dla tego składu słodów, ani się nie wyróżnia ani nie obniża oceny. [3]
                            Wysycenie: Nasycenie CO2 raczej niskie. z piwa przestały się wydobywać bąbelki po ok 3 min. W ustach ledwo wyczuwalne. [3]
                            Opakowanie: Bączki zawsze mi się podobały. Etykieta średnia ale i tak butelka bączek mocno u mnie poprawia ocenę [4]
                            Uwagi: Ciężko jest dostać to piwo w moim mieście, Żyrardów niestety ma mało miejsc gdzie można kupić piwo regionalne. Moja pierwsza ocena piwa.

Moja ocena: [3.35]

Comment

• granat862
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2004.12
                              • 945

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Brzuz
                              Żyrardów niestety ma mało miejsc gdzie można kupić piwo regionalne.
                              Czasem bywam w Żyrardowie, gdzie zakupiłeś Nałęczowskie?
                              Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• dipeone
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2010.05
                                • 741

Piłem wczoraj i po pierwszył łyku skojarzeniem było... Karmi Classic. Może taką partię trafiłem ,ale dużo słodu karmelowego, słodyczy...i w ogóle nie było czuć alkoholu ,a przecież 7% to wcale nie tak mało. Daję 3- ,bo było to ciekawe doświadczenie. Kupione za 2,10 razem z butelką zwrotną (bączek) w Rumi w sklepie przy ul. Piłsudskiego.

Comment