Poniewaz mialem kilka butelek poczęstowalem kilkoma smakoszy piw koncernowych. Posmakowalo im, niektórym nawet bardzo. Ludzie często piją to co jest pod reką, to co inni piją. Reklama dżwignią itd. , itp. .
Janów Lubelski, Janów Jasne Pełne / Premium
Collapse
X
-
Dotarło i na Ziemie Odzyskane . Gdybym pił w zeszłym roku na pewno byłoby na podium.
Piana: bardzo ładna, gęsta, drobna, super. Oblepia szkło.
Kolor: piękny, głębokie złoto, niestety delikatne zmętnienie.
Wysycenie: niskie, ale dopuszczalne.
Zapach: chmielowy, średnio szlachetny, ale z pewnością chmielowy.
Smak: goryczka średnia, może trochę więcej niż średnia, wyraźny smak chmielu, dawno czegoś takiego nie czułem w żadnym polskim piwie. Delikatna kwaskowość. Pełne w smaku, nie czuć koncernowej wodnistości.
Opakowanie: poprawne. W porównaniu do Grybowa, o Korebie nie wspominając mistrzostwo. Co należy zganić, to uświniona (klejem?) butelka, krzywo przyklejona kontra, no i brak info o ekstrakcie.
Ścisła czołówka polskich pilsów. Przypomina mi Brackie, ale ma wyraźniejszy smak chmielu, w Polsce spotykany chyba tylko w niektórych browarach restauracyjnych. Jedno co mnie martwi, to data przydatności do lipca, a piwo już delikatnie opalizuje. Co będzie za 3 miesiące?
Tak powinien smakować Ciechan Wyborne.Comment
-
Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ładna jasno złota barwa, ale trochę za jasna. [4]
Piana: Całkiem spora piana tworzy się po nalaniu, utrzymuję się dość długo i trochę jej zostaję do końca. [4.5]
Zapach: Po otwarciu pojawia się bez wątpienia chmielowy aromat ale coś go zakłóca i jest to średnio przyjemny zapach. [4]
Smak: Smak bardzo przyjemny, wyraźna goryczka z posmakami chmielowymi w tle jakby słód. Smak jest naprawdę bardzo fajny ale jeszcze czegoś mu brakuje jest trochę za plaski. [4.5]
Wysycenie: Chyba trochę za małe. [4.5]
Opakowanie: Mi się nawet podoba podoba, minus za goły kapsel, brak ekstraktu i krzywo naklejoną kontretykiete. [4]
Uwagi: Kupione wczoraj w małym lokalnym sklepie na Kunickiego za 2 zł plus kaucja za butelkę, w sklepie był nawet plakat reklamowy. Obecność tego piwa była dla mnie mega zaskoczeniem.
Moja ocena: [4.275]Comment
-
Byłem pod koniec lutego w Janowie, ale ponieważ pojechałem pociągiem a nie samochodem (wówczas warunki atmosferyczne w zasadzie wykluczały taką wyprawę) zabrałem ze sobą do domu tylko jedną butelkę. Posmakowało znajomemu (nawet bardzo), choć moim zdaniem piwo, które robił Janów w lipcu ub. roku było lepsze. To jest na pewno jaśniejsze i troszeczkę przypomina Perłę w smaku.
Spotkałem się z opinią, że od lata zmienił się właściciel i ponoć w browar Janowski weszła Perła, ale czy to prawda nie wiem."Nigdy nic nie ma nie" (Lech W.)Comment
-
Byłem pod koniec lutego w Janowie, ale ponieważ pojechałem pociągiem a nie samochodem (wówczas warunki atmosferyczne w zasadzie wykluczały taką wyprawę) zabrałem ze sobą do domu tylko jedną butelkę. Posmakowało znajomemu (nawet bardzo), choć moim zdaniem piwo, które robił Janów w lipcu ub. roku było lepsze. To jest na pewno jaśniejsze i troszeczkę przypomina Perłę w smaku.
Spotkałem się z opinią, że od lata zmienił się właściciel i ponoć w browar Janowski weszła Perła, ale czy to prawda nie wiem.Comment
-
Raczej mało prawdopodobne aby Perla miała coś wspólnego z Janowem . Zapytywuję natomiast gdzie go można kupić we Wrocławiu po normalnej cenie gdyż wczoraj spotkałem Janów ku mojemu zaskoczeniu w Czeskim Raju ale za 6 złotych i pewnie dlatego smakował dużo gorzej niż powinien ale kupiłem z ciekawości i piwo ...OK !Comment
-
Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, adekwatny do jasnego pilsa. [4.5]
Piana: Nieduża, ale utrzymująca się do samego końca, na szkle zostają obrączki znacząc kolejne poziomy wypitego piwa. [5]
Zapach: Wyraźnie chmielowy, przyjemny. [4.5]
Smak: Chmielowy, z niewielką goryczką. Głęboki (choć nie udało mi się zidentyfikować "głębszych nut". [5]
Wysycenie: W sam raz - przez cały czas picia drobne bąbelki zasilające warstewkę piany. [5]
Opakowanie: Butelka zwrotna. Ładna etykieta, minus za brak zawartości ekstraktu i czarny zwykły kapsel. [4.5]
Uwagi: Kupione w sklepiku w centrum Janowa Lubelskiego.
Moja ocena: [4.775]Comment
-
Raczej mało prawdopodobne aby Perla miała coś wspólnego z Janowem . Zapytywuję natomiast gdzie go można kupić we Wrocławiu po normalnej cenie gdyż wczoraj spotkałem Janów ku mojemu zaskoczeniu w Czeskim Raju ale za 6 złotych i pewnie dlatego smakował dużo gorzej niż powinien ale kupiłem z ciekawości i piwo ...OK !Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: złoto jak się patrzy [4.5]
Piana: Biała, szybko opadła do ok. 5-milimetrowego kożucha. A potem już tylko malała, pozostawiając swoje szczątki na ściance kufla [4]
Zapach: Niewyraźny, po głębszym wdechu wywąchałem chmiel [3.5]
Smak: jest goryczka i lekka kwaskowatość, po chwili pozostawia chmielowy posmak na języku. Po chuchnięciu w ręce wyczułem słód. [4]
Wysycenie: Nie atakuje języka i podniebienia. Na mój gust mogłoby być ciut większe. [4.5]
Opakowanie: Brak info o ekstrakcie. Mam słabość do zielonego na etykietach, więc daje 4,5 [4.5]
Uwagi: Butelka, cena 2,90 zł w Drink Hala Wrocław. Data przydatności na 5 miesięcy wprzód. Wypite i ocenione na czczo.
Moja ocena: [3.9]Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Piękny, ciemno - żółty, sugeruje piwo ze znaczną ilością ekstraktu. [5]
Piana: Jest dobrze, choć na kolana nie powala. Wyraźna, towarzyszy do końca, choć nie tak obfita jak w piwach czeskich i niezbyt wyraźnie oblepia szkło. [4]
Zapach: Intensywny chmielowy zapach, ale taki jakiś mało szlachetny. [4]
Smak: Wyraźna goryczka, a przy tym bardzo takie "surowe". Próżno doszukiwać się tu jakichś słodkich posmaków, jest gorzkie i "ciężkie". Ale mi to smakuje. [4]
Wysycenie: Niskie, ale jednak mimo wszystko w normie. [3.5]
Opakowanie: Takie standardowe że aż... do bani. Mogliby wymyślić coś bardziej oryginalnego. Jakoś tak od razu widać że browar znajduje się we wschodniej części Polski. [1.5]
Uwagi: Mimo wszystko liczyłem na coś więcej. Były tu opinie że to jedno z najlepszych polskich piw. Według mnie mocno na wyrost. Jest niezłe, ale np. według mnie do Czarnkowa trochę mu brakuje...
Moja ocena: [3.9]MRKS Kuźnia Jawor
WTS Sparta WrocławComment
Comment