Piwo gotowe do oceny Na zlocie pierwsza odsłona, jaką będzie docelowo nazwę to piwo nosiło na razie nie wiem. Ma trafiać do Krakowa do lokali z obecnie relakspolową Smoczą Jamą, chyba że coś się w międzyczasie zmieni(ło).
Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2008-09-23, 17:36.
W Non Ironie jest od piątku (19.09.). Na nalewaku ciągle figuruje Czarny Smok Ciemne Dark, a na kapslochu od beczki była tylko ręcznie napisana nazwa "Dark". Właściciele NI mówili, że nazwa ma zostać ta sama co w Relakspolu. Swoją drogą pyszne piwo, zdecydowanie lepsze od Relakspolowego Darka.
Piwo bardzo poprawne, smaczne, bez żadnych nieprzyjemnych obcych posmaków, tylko ta czekolada jakby trochę czekoladopodobna. Spodziewałem się, że piwo może być trochę za słodkie ale na szczęście moje przypuszczenie się nie sprawdziły, o co zadbała m. in. dość intensywna goryczka. Ze wszystkich piw spod marki Zawiercie, to przypadło mi najmniej do gustu, a i tak z pewnością jeszcze kiedyś po nie sięgnę. Podsumowując, to wiele browarów mogło by się uczyć od Browaru na Jurze jak wypuścić serię kilku piw, z których każde jest na wysokim poziomie, a Jasne Pełne po prostu wyśmienite.
Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Bardzo smaczne piwo, nie spodziewałem się takich rewelacji. Gdyby poprawić wysycenie (jest bardzo niskie) i jeszcze mocniej doprawić je gorzką czekoladą to byłoby na [5]. Ogólnie oceniam na [4]. Na pewno będę powracał do tego piwa.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo-sl
i jeszcze mocniej doprawić je gorzką czekoladą .
to znaczy?
aromat - palony słód
barwa - jak na zdjęiu
piana - kremowa, opada szybko
wysycenie - odpowiednie
Smak - paloność, wyczuwalna przyjemna goryczka, którą podkreśla musujące wysycenie. Treściwość mała, "wytrawność" wysoka. Wydaje mi się, że wykorzystano dużo jednego rodzaju słodu (palony karmelowy) kosztem innych.
Piwo poprawne, jakby zainwestowali i kupili w Niemczech słodu wędzonego to wyszedłby Rauch.
Tu również, jak w przypadku bursztynowego na kontrze myląca informacja o górnej fermentacji i niskiej temperaturze dojrzewania.
Ogólna ocena - ciekawe i niezłe piwo, ale z czekoladowymi nutami nie mającymi wiele wspólnego. Przykład tego, że nawet przez przypadek można stworzyć coś ciekawego
Aby piwo było bardziej czekoladowe niż karmelowe. Nie wiem co powinno się zrobić aby tak było gdyż nie jestem ekspertem w dziedzinie browarnictwa, tak więc nie użyłem fachowego określenia - "doprawić". Brakuje mi trochę czekladowych nut, ale absolutnie nie kosztem słodkości. Piwo mimo wszystko jest wyborne.
No dobra, może nie taki klasyczny, goryczka jednak ciut za niska, siakiś taki gładki(pewnie słód czekoladowy zamiast palonego), ale wiele rzeczy się zgadza - niskie wysycenie, lekka kwaskowatość, górnofermentacyjne nutki. Jestem na tak
Spodziewałem się czegoś w kierunku EDIiego, który eksperymentuje z syntetycznymi dodatkami, a tu taka miła niespodzianka. To mój pierwszy kontakt z tym browarem, zakupiłem pozostałe pozycje butelkowe (miodowe, jasne, bursztynowe) i jak tak dalej pójdzie, to Zawiercie wskoczy na podium moich ulubionych browarów. Na polskiej gatunkowej pustyni takie piwo to skarb
zakupiłem pozostałe pozycje butelkowe (miodowe, jasne, bursztynowe) i jak tak dalej pójdzie, to Zawiercie wskoczy na podium moich ulubionych browarów. Na polskiej gatunkowej pustyni takie piwo to skarb
To próbuj szybko resztę bo jak na mój gust czekoladowe jest najsłabsze z całej czwórki.
Ostatnia zmiana dokonana przez YouPeter; 2010-09-22, 13:12.
Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Jestem studentem architektury, w tym roku będę realizował swój dyplom inżynierski, którego tematem będzie browar restauracyjny na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.
Prowadzę właśnie analizy, które pomogą mi wybrać lokalizację pod projekt, dlatego chciałem prosić...
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
W sobotę tj. 18-09-2021 odbędzie się IX Zagłębiowska Giełda Birofiliów. Bramy otwierają się dla Wszystkich Uczestników punktualnie o godzinie 8:00 rano.
Serdecznie zapraszamy Kolekcjonerów do Browaru na Jurze w Zawierciu przy ulicy Paderewskiego 114. Do zobaczenia już w sobotę
Niemiecka górna fermentacja w wykonaniu sudeckiego browaru.
Aromat - na początku trochę ziołowego chmielu, ale potem już właściwie słodowy (biszkopt, lekko podpiekany, czekoladowe muśnięcie i w tle jakieś warzywa, na szczęście znikome)
Piana - średnia, zwarta, nietrwała,...
Comment