Kowal, Ciemne

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
    W jakim sensie. Jakości czy intensywności?
    Intensywności.
    blog.kopyra.com

Comment

• żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

Ciekawa sprawa z tą wędzonką. Jak widać nie wszyscy ją wyczuwają, choć według mnie jest dość wyraźna. Ostatnio poczęstowałem tym piwem znajomych i jeden nie wyczuł wędzonki w ogóle, a drugi stwierdził, że ma w kuflu płynną kiełbasę.

Cały czas mi smakuje - ostatni egzemplarz jakby bardziej słodkawy. Być może istotnie przydałoby się więcej treści, ale główna nuta tego piwa na tyle mnie satysfakcjonuje, że nie narzekam.
      Ostatnia zmiana dokonana przez żąleną; 2009-11-20, 02:02.

Comment

• tofas
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.11
        • 131

Kolor rubinowo-brązowy, piwo mętne. Piana jasno beżowa, drobna, kremowa w konsystencji. Wysycenie średnie, delikatnie musujące na języku. Pierwszy aromat jaki się pojawia, to bardzo ulotny i niezwykle delikatny cytrusowy zapach świeżego chmielu. W dalszej kolejności pojawiają się: słodka nuta karmelowa, wytrawny aromat palonego ziarna i w tle nieśmiała i delikatna sugestia gorzkiej czekolady. Całość podkreśla intensywny zapach mocno dojrzałych gruszek. W smaku, najpierw wita nas karmelowa słodycz, która nieśpiesznie przechodzi w subtelną, chmielową goryczkę podpartą bardzo mocnym, gorzkim, posmakiem palonego i wędzonego ziarna. Finisz jest wytrawny, niezbyt długi, zdominowany gorzko-kwaskową nutą palonego ziarna z subtelnym karmelowym wykończeniem. Pełnia smaku jest lekka, piwo sprawia wrażenie wodnistego.
        Z całą pewnością jest to piwo godne polecenia. Wspaniale zbalansowane w smaku i zapachu. Wszystko wydaje się być w tym piwie na miejscu i w takim natężeniu jakiego oczekujemy. Pije się je z dużą łatwością i ogromną przyjemnością.

Comment

• anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10795

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemna wiśnia , klarowne [5]
          Piana: Obfita , bardzo gęsta , trochę za szybko opada ale pozostawia spory dywanik . Po każdym łyku pozostawia ślad na szkle [4.5]
          Zapach: palonej kawy [4]
          Smak: goryczkowo -palony , lekko kwaśny [3.5]
          Wysycenie: trochę niskie , mogło by być lepsze [3]
          Opakowanie: Butelka 1l z "porcelanką " Etykieta okolicznościowa dla Dworku Morskiego w Mielnie , posiada wszystkie informacje [4.5]
          Uwagi: Piwo otrzymane od uroczej forumowiczki , jasne było lepsze

Moja ocena: [3.875]
          Mniej książków więcej piwa

Comment

• dreads
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.09
            • 520

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ładny, ciemny brąz, pod światło lekko "zardzewiały" [5]
            Piana: Po nalaniu mięsista, gęsta, drobna, kremowa o niezłej wysokości. Po dwóch minutach i paru łykach opada praktycznie do zera, brak śladów na pokalu. [4]
            Zapach: Nie powala. Zaintrygowała mnie tylko ta leciuteńka wędzoność, specjalnie tu wszedłem zobaczyć, czy inni też to wyczuli. I jest! Poza tym od biedy można wyczuć kawę i po ogrzaniu lekką słodowość i świeżość, typową dla piw z browarów restauracyjnych. [4]
            Smak: Powraca wędzonka, aczkolwiek głównie na początku, potem pojawia się goryczka, czy wręcz lekka paloność. Brakuje słodowości i treściwości. Piwo sprawia wrażenie wodnistego. Szału nie ma, aczkolwiek lepsze od tych wszystkich lukrowanych wynalazków. Na koniec niemiło zaskakuje metaliczność, aczkolwiek wraz z ogrzewaniem piwo ogólnie zyskuje dodatkowe punkty. [3.5]
            Wysycenie: nie mam zastrzeżeń [5]
            Opakowanie: cieszę się, że litr, w ładnej butelce z krachlą. Etykieta przyklejona prosto, żadnych grudek po kleju. Info o ekstrakcie i alkoholu jest. Wzór etykiety jednak taki sobie. [4]
            Uwagi: Zakupione w Zuzie na gdańskiej Orunii Górnej wraz z dwoma innymi wyrobami Kowala. Cena jak na piwo z minibrowaru rewelacyjna. Przyjezdni muszą się liczyć z tym, że może być ciężko z oddaniem butelki i odzyskaniem kaucji 7 zł. Gdyby nie wędzonka, ocena byłaby niższa, bo nie jest to jakiś cud sztuki piwowarskiej. Jak ktoś wędzoności nie lubi wcale, niech sobie odejmie jeden pkt od smaku i zapachu

Moja ocena: [3.9]

Comment

• Cannabee776i99
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2009.08
              • 658

W przeciwieństwie do jasnego, który był po prostu ok, ciemne wydaje mi się nietuzinkowym piwem na polskim rynku. Przede wszystkim wyraźna wędzonka, może nie tak silna jak w Szlankerii, ale mocniejsza niż wkilku innych Rauchbierach, które było mi dane próbować. Delikatna goryczka chmielowa, dobra piana, odpowiednie wysycenie i intensywny ciemny kolor dopełniają dzieła. Do powtórzenia.

Comment

• Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bez światła w zasadzie czarny, pod światło piękna ciemna czerwień. Klarowny. [5]
                Piana: Z początku całkiem ładna, szybko opada do mizernych, dziurawych resztek, ale znośnie osadza się na ściankach. [3]
                Zapach: Karmel, orzechy, kawa, ciemne słody, leciutka paloność. Całkiem sympatyczna kombinacja jak na ciemnego pełnego lagera. [4]
                Smak: Lekki kwasek, lekka cierpkość, sympatyczna paloność, taka kawowa, zgrabnie przechodząca do finiszu, ale to w zasadzie wszystko, bo pomimo ekstraktu 12,5 piwo niemal nie ma słodowej podbudowy, która równoważyłaby paloną goryczkę. Jest smaczne, ale tak mogłaby smakować jedenastka, a nie bardziej ekstraktywne piwo. [3.5]
                Wysycenie: Idealne. [5]
                Opakowanie: Niezwykłe jak na butelkowane piwo z browaru restauracyjnego, bo jest to normalna, kolorowa, pełnoprawna etykieta plus krawatka. Na dodatek całkiem znośnie to wszystko skomponowane. Cienkościenna butelka NRW, goły kapsel. [4.5]
                Uwagi: Kupione w Rodzince-Bis za 7 zł.

Moja ocena: [3.825]

Comment

• szalina
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.01
                  • 42

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnobrązowy [5]
                  Piana: wysoka, długa [5]
                  Zapach: delikatny, słodowy [4.5]
                  Smak: przede wszystkim goryczka! brawo, polskie piwo ciemne a nie jest słodkie ani karmelowe [5]
                  Wysycenie: ok, szcypiące w język [4.5]
                  Opakowanie: prosta, czytelna, podano wszystkie informacje [4.5]
                  Uwagi: bardzo solidne piwo ciemne, o smaku piwa ciemnego a nie podpiwku, piwa karmelowego czy innego smakowego

Moja ocena: [4.775]

Comment

• VanPurRz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2008.09
                    • 4229

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
                    Kolor: Piękny opalizujący rubinowo-wiśnowo [5]
                    Piana: Gęsta, śnieżnobiała, utrzymująca sie zwartym kożuchem do końca picia [4.5]
                    Zapach: Nie wyczułem nic specjalnego ale i nic nie przeszkadzało [3]
                    Smak: Wytrawny trochę karmelowo-goryczkowy ciemniak. NIe wyczułem żadnych nut wędzonych [4]
                    Wysycenie: Po każdym łyku bekniecie a po kilku łykach nagazowany żołądek. Oj nie tak [2]
                    Opakowanie: Krachla, butla [5]
                    Uwagi: Bardzo dobry wytrwany ciemniak. Gdyby nie ta cena piłbym go stale a tak zagości tylko na święta

Moja ocena: [3.7]
                    Piwo jest naprawdę dobre - wyraźny kawowy smak, piękna głęboka czerń (karminowo - wiśniowa pod światło). Polepszyło się nagazowanie. Piwo jest zdecydowanie pijalne. Jedynie trochę za mało treściwe.
                    "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• Komar_Pafnucy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.08
                      • 1114

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny, lekko brązowy. Pod światło rubinowe refleksy. [5]
                      Piana: Niewielka. Cienka warstewka utrzymuje się do końca. [2.5]
                      Zapach: Głównie karmelowy. Do tego chyba bardzo delikatna wędzonka. Może nawet rodzynki. [4]
                      Smak: Palony, wytrawny równoważony lekkim karmelem. Pomimo to, bardzo lekkie - dobre na lato. Ja wolę jednak piwa nieco bardziej treściwe. [4.5]
                      Wysycenie: Niewielkie czyli ok. [5]
                      Opakowanie: Jest wszystko co trzeba. [4.5]
                      Uwagi:

Moja ocena: [4.175]

Multitap Crawl
                      Multitap Crawl na Facebook

"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
                      Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

Comment

• telek
                        Podpułkownik Piwnej Armii
                        🥛🥛🥛
                        • 2011.05
                        • 572

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnoczerwony, rubinowy, krystalicznie klarowne [4]
                        Piana: Zabarwiona, kremowa, umiarkowana, bardzo trwała [4]
                        Zapach: Bardzo słodowy, prażony, palony, kawowy, wędzony, odrobinę kwaskawy (kiszona kapusta) [3]
                        Smak: Wytrawne słody opiekane i palone, delikatnie wyczuwalne wędzone, niestety również kwaskawe (kiszona kapusta) [3]
                        Wysycenie: Umiarkowane [4]
                        Opakowanie: Firmowy kufel 0,5l [5]
                        Uwagi: Degustacja 2 oraz 9 grudnia.

Moja ocena: [3.3]

Comment