Piwo gotowe do oceny
Konstancin, Szef Joli Poleca - niepasteryzowane
Collapse
X
-
Konstancin, Szef Joli Poleca - niepasteryzowane
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnozłoty, adekwatny do zawartości ekstraktu. [5]
Piana: Niestety, prawie żadna. Mimo starań przy nalewaniu nie urosła nawet na kilka milimetrów. Po chwili pozostała jedynie w postaci obwódki przy ściankach kufla. [1.5]
Zapach: Bardzo ładny, intensywny słodowy z nutą miodową i wyraźnym bukietem kwiatowym. [4.5]
Smak: Niestety,w smaku dominuje alkohol co w piwie z Konstancina jest dziwne i w żadnym innym nie występuje (nawet w Bardzo Mocnym). Poza tym występuje wyraźna kwaskowość (wytrawność?) z lekkim posmakiem owocowym. Zaskakujące wrażenie wodnistości, brak chlebowej treściwości i goryczki. Jak na ekstrakt 15,1° i browar Konstancin to duży minus! [2.5]
Wysycenie: Nie ma! Jak woda niegazowana. Wiem dlaczego praktycznie nie było piany. [1]
Opakowanie: Typowa butelka ŻGB. Nalepka firmowa sklepu "Jola".Prosta i szara, mógłby ktoś powiedzieć że zgrzebna i uboga, ale w tym jest właśnie jej urok bo jest wyjątkowa i niepowtarzalna. W tym przypadku to plus. [4.5]
Uwagi: Niestety zawiodłem się na tym piwie. Przypominam sobie pierwsze próby z firmowym piwem niepasteryzowanym warzonym specjalnie dla sklepu "Jola" i był to majstersztyk (choć ekstrakt niższy bo 14°). Potem już regularna produkcja przez Browar Konstancin wyśmienitego piwa "Dawne" i innych bez pasteryzacji (Mazowieckie, Zdrojowe). Ciągle je pijam z wielką przyjemnością, dlatego ostrzyłem sobie zęby na rok leżakowaną 15-kę. A tu otrzymuję piwo jadące alkoholem, kwaskowate, płaskie w smaku, praktycznie bez gazu, którego nie wiedząc że jest z Konstancina, nigdy bym nie zakwalifikował do produktów tego browaru. Nie wiem co jest przyczyną, może leżakowało za długo? Data rozlewu na etykiecie 26.11.2008, jeśli będzie jeszcze z inną to powtórzę próbę.
Moja ocena: [3.25]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złocisty, klarowny, odpowiedni dla 14% wg. [4.5]
Piana: Bardzo okazała, puszysta, biała. Opada dość szybko, ale nie jest źle. Ciężko nalać do szklanki tak ładnie rośnie! [4]
Zapach: Dość ostry, raczej słodowy. Dla niepasteryzowanego trochę mało "drożdżowy". [4]
Smak: Bardzo smaczne, świeżo smakujące piwo. Smak słodowy, czuć bardzo delikatną słodycz. Goryczka nie za silna, ale wyczuwalna. Nieźla zbalansowane piwo o sympatycznym smaku. Ciekaw byłbym wersji niefiltrowanej. To by musiało być bombowe! Jestem mile zaskoczony. [4.5]
Wysycenie: Nie za duże, nie za małe. Właściwie wzorowe! [5]
Opakowanie: Wygląda (i chyba tak miało być) jak etykietka piwa domowego. Nie sposób go nie zauważyć. Pełne info o parametrach. Fajny pomysł! [5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.325]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedziJak na ekstrakt 15,1° i browar Konstancin to duży minus! [2.5]Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Samoglow Wyświetlenie odpowiedziKolor: Złocisty, klarowny, odpowiedni dla 14% wg.
Comment
-
-
Właśnie nabyłem butelkę "Szef Joli poleca" o nieco innych parametrach (ekstr. 14.1 %, alk. 7 %). Smakuje dobrze, ale zastanawia mnie coś innego. Na etykiecie jest napisane: "Data rozlewu 14 05 2009", a dziś jest póki co 6.05!?
Zaczynam już wątpić w NIEpasteryzację tego trunku.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzie-prezesie, przeczytaj post kolegi jeszcze raz
Co się czepiacie? Nie wiecie, że w Kraku czas inaczej płynieMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Ale o co ten krzyk? Nie lepiej spróbować i stwierdzić organoleptycznie czy jest pasteryzowane czy nie?"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziAle o co ten krzyk? Nie lepiej spróbować i stwierdzić organoleptycznie czy jest pasteryzowane czy nie?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNo ja akurat taki Kozak nie jestem, żebym wyczuł w smaku pasteryzację.Last edited by delvish; 2009-05-07, 09:27."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
Comment