Ja potrafię wyczuć czy dane piwo (i mam tu na myśli tylko Czarnków, bo innych piw nie piłem w wersji pasteryzowanej i niepasteryzowanej) mi lepiej smakuje, ale nie potrafię powiedzieć, że dana nuta jest odpowiedzialna za pasteryzację. Te wszystkie "piwniczne" posmaki, "charakterystyczne słodowe posmaki", "nuty charakterystyczne dla piw niepasteryzowanych" itd to mam wrażenie mylne interpretowanie niektórych wad piw z małych browarów, jako atrybutów braku pasteryzacji.
Konstancin, Szef Joli Poleca - niepasteryzowane
Collapse
X
-
-
Czarnków, to jest jednak przypadek, jak na warunki polskie, ekstremalny. Nie dość, że dają ten trefny chmiel, który im zapewnia torfowo-ziemisty profil piw, to jeszcze mają otwartą fermentację i mimo pewnej poprawy ostatnimi czasy, wyraźnie nierówne warki. Poza tym, ciężko mi się zgodzić z tezą, że wszystkie te opisywane przy piwach niepasteryzowanych wrażenia to tylko róznego rodzaju wady. Pewne nuty występują od mikrofiltrowanego Svyturysa, czy zielonego Kasztelana, przez Ciechana, po wyroby z Konstancina, czy Bierhalle. Ciężko raczej podejrzewać o wady (w sensie czystości profilu) dwa pierwsze z wymienionych powyżej piw.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2009-05-07, 16:52."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
No i ja po prostu tej wspólnej nuty nie wyczuwam. Przyznaję się do tego wszem i wobec. Wyczuwam, że Zdrojowe n/p jest lepsze niż Zdrojowe p, ale gdzie tkwi ta zaleta braku pasteryzacji nie potrafię określić.Comment
-
Comment
-
Właśnie nabyłem butelkę "Szef Joli poleca" o nieco innych parametrach (ekstr. 14.1 %, alk. 7 %). Smakuje dobrze, ale zastanawia mnie coś innego. Na etykiecie jest napisane: "Data rozlewu 14 05 2009", a dziś jest póki co 6.05!?
Zaczynam już wątpić w NIEpasteryzację tego trunku.Robię to co lubię - produkuję piwo.Comment
-
Comment
-
Ha, dyskusja sie rozwinęła i dobrze
Może to rzeczywiście i sprawa niefrasobliwości przyklejaczy etykiet...
Kilka piw niepasteryzowanych można kupic w sklepiku na Szlifierskiej (Wawa). Ostatnio nabyłem tam butelkę "Lubuskiego". Dopiero w domu zuważyłem, że kontretykieta (z data przydatnosci) była zdarta, a NADwyrazisty smak piwa świadczył o lekkim przeteminowaniuale piwko smakowało!
Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: złociste, klarowne [5]
Piana: z początku obfita, jednak szybko na oczach opada, zostaje ok 2cm kożuszek z grubymi pęcherzami [3]
Zapach: dobrzy wyczuwalny, zbożowo-chmielowo-słodowy [5]
Smak: treściwe w smaku, pełne, na pierwszy plan wybija się chlebkowy smak, za nim lekka chmielowa goryczka, która pod koniec łyczka staje się bardziej wyczuwalna, orzeźwiający smak [5]
Wysycenie: jak dla mnie bez zarzutu [5]
Opakowanie: firmowy kapsle, etykieta z "Joli" mogłaby być lepiej dopracowana [4]
Uwagi: Świetne piwo, co tu komentować
Moja ocena: [4.75]Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Jakie dane na ecie o ekstrakcie i alkoholu? Bo mieli właśnie wprowadzić do sprzedaży całkiem nowe niepasteryzowane, z mniejszym odfermentowaniem i innym zasypem słodów. Tylko nie wiem, czy akurat to dla Joli takie ma być.Comment
-
Piszę z pamięci, alk. 7%, ekstraktu nie pamiętam, data rozlewu 08.07Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: złocisty, klarowny [4.5]
Piana: na początku obfita, po chwili opada do cienkiej warstwy, aczkolwiek pozostaje do końca, ładnie oblepia szkło [4]
Zapach: chmielowy, słodowy, bardzo przyjemny [4.5]
Smak: na pierwszym planie to co uwielbiam- chlebowość i o to chodzi w niepasteryzowanych, bardzo silna goryczka - ostatnio we wszystkich konstancińskich wyrobach, jak dla mnie ta goryczkowość zbyt silna [4.5]
Wysycenie: bardzo dobre, w sam raz [4.5]
Opakowanie: prosta etykieta na kawałku kredowego papieru, bez fajerwerków [3]
Uwagi:
Moja ocena: [4.375]Pozdrawiam
ArturComment
Related Topics
Collapse
-
-
Odwiedziłem wreszcie to miejsce. Okolica urocza, więc jeśli ktoś woli spożywać w pięknych okolicznościach przyrody to obok mamy dwór, park podworski i duży zagospodarowany staw z aleją wokół . Lokal mieści się w budynkach pofolwarcznych i gdyby się ktoś uparł mógłby powiedzieć,...5 Photos
-
Channel: Lubelskie
-
-
-
Od sierpnia/września 2023 r. kilka km zdala od Zamku Czocha, na krańcu wsi Stankowice, sympatyczne małżeńtwo uruchomiło mały browarek z wyszynkiem.
Dość odważne posunięcie, zważywszy że trzeba wykazać się nie lada determinacją żeby tu trafić
Nas gugielmapki...-
Channel: Dolnośląskie
2024-10-28, 22:31 -
-
Kolejna odsłona tego festiwalu w warszawskim Pałacu Kultury. Chmiel, jabłka i winogrona to temat przewodni podczas tych dni!
Wystawcy z pasją opowiedzą o tradycyjnych metodach warzenia kraftowego piwa, polecą Wam idealne wino do kolacji oraz na prezent oraz.. ugaszą Wasze pragnienie-
Channel: Festiwale piwne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment