Konstancin, Szef Joli Poleca - niepasteryzowane

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
    Nawet w przypadku browaru, którego wyroby, jak zakładam, znasz?
    Ja potrafię wyczuć czy dane piwo (i mam tu na myśli tylko Czarnków, bo innych piw nie piłem w wersji pasteryzowanej i niepasteryzowanej) mi lepiej smakuje, ale nie potrafię powiedzieć, że dana nuta jest odpowiedzialna za pasteryzację. Te wszystkie "piwniczne" posmaki, "charakterystyczne słodowe posmaki", "nuty charakterystyczne dla piw niepasteryzowanych" itd to mam wrażenie mylne interpretowanie niektórych wad piw z małych browarów, jako atrybutów braku pasteryzacji.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

      #17
      Czarnków, to jest jednak przypadek, jak na warunki polskie, ekstremalny. Nie dość, że dają ten trefny chmiel, który im zapewnia torfowo-ziemisty profil piw, to jeszcze mają otwartą fermentację i mimo pewnej poprawy ostatnimi czasy, wyraźnie nierówne warki. Poza tym, ciężko mi się zgodzić z tezą, że wszystkie te opisywane przy piwach niepasteryzowanych wrażenia to tylko róznego rodzaju wady. Pewne nuty występują od mikrofiltrowanego Svyturysa, czy zielonego Kasztelana, przez Ciechana, po wyroby z Konstancina, czy Bierhalle. Ciężko raczej podejrzewać o wady (w sensie czystości profilu) dwa pierwsze z wymienionych powyżej piw.
      Last edited by delvish; 2009-05-07, 16:52.
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

      "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
        Pewne nuty występują od mikrofiltrowanego Svyturysa, czy zielonego Kasztelana, przez Ciechana, po wyroby z Konstancina, czy Bierhalle. Ciężko raczej podejrzewać o wady (w sensie czystości profilu) dwa pierwsze z wymienionych powyżej piw.
        No i ja po prostu tej wspólnej nuty nie wyczuwam. Przyznaję się do tego wszem i wobec. Wyczuwam, że Zdrojowe n/p jest lepsze niż Zdrojowe p, ale gdzie tkwi ta zaleta braku pasteryzacji nie potrafię określić.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #19
          Jak piję dobre, świeże, niepasteryzowane piwo to czuję się, jakbym latał na mięciutkiej chmurce

          Comment

          • baklazanek
            † 2014 Piwosz w Raju
            • 2001.08
            • 3562

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
            Jak piję dobre, świeże, niepasteryzowane piwo to czuję się, jakbym latał na mięciutkiej chmurce
            Chyba z ptasim mleczkiem się tobie pomyliło

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19260

              #21
              wylecicie /wylecimy/ w kosmos z armaty Maggyka wystrzeleni

              Comment

              • szefunio
                Porucznik Browarny Tester
                • 2007.01
                • 481

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alstro Wyświetlenie odpowiedzi
                Właśnie nabyłem butelkę "Szef Joli poleca" o nieco innych parametrach (ekstr. 14.1 %, alk. 7 %). Smakuje dobrze, ale zastanawia mnie coś innego. Na etykiecie jest napisane: "Data rozlewu 14 05 2009", a dziś jest póki co 6.05!?
                Zaczynam już wątpić w NIEpasteryzację tego trunku.
                Chciałbym wszystkich uspokoić. Piwo to jest nadal niepasteryzowane. Co do daty, to trzeba zapytać właściciela sklepu, bo to on nakleja etykietę.
                Robię to co lubię - produkuję piwo.

                Comment

                • yavo
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2009.03
                  • 910

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio Wyświetlenie odpowiedzi
                  Co do daty, to trzeba zapytać właściciela sklepu, bo to on nakleja etykietę.
                  No trzeba będzie, bo mnie wczoraj spotkało to samo, aż zonka złapałem. Piłem piwo z przyszłości;-)

                  Comment

                  • alstro
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2003.04
                    • 166

                    #24
                    Ha, dyskusja sie rozwinęła i dobrze
                    Może to rzeczywiście i sprawa niefrasobliwości przyklejaczy etykiet...

                    Kilka piw niepasteryzowanych można kupic w sklepiku na Szlifierskiej (Wawa). Ostatnio nabyłem tam butelkę "Lubuskiego". Dopiero w domu zuważyłem, że kontretykieta (z data przydatnosci) była zdarta, a NADwyrazisty smak piwa świadczył o lekkim przeteminowaniu ale piwko smakowało!

                    Comment

                    • becik
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍼🍼
                      • 2002.07
                      • 14999

                      #25
                      Ocena z ARTomatu

                      Kolor: złociste, klarowne [5]
                      Piana: z początku obfita, jednak szybko na oczach opada, zostaje ok 2cm kożuszek z grubymi pęcherzami [3]
                      Zapach: dobrzy wyczuwalny, zbożowo-chmielowo-słodowy [5]
                      Smak: treściwe w smaku, pełne, na pierwszy plan wybija się chlebkowy smak, za nim lekka chmielowa goryczka, która pod koniec łyczka staje się bardziej wyczuwalna, orzeźwiający smak [5]
                      Wysycenie: jak dla mnie bez zarzutu [5]
                      Opakowanie: firmowy kapsle, etykieta z "Joli" mogłaby być lepiej dopracowana [4]
                      Uwagi: Świetne piwo, co tu komentować

                      Moja ocena: [4.75]
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #26
                        Jakie dane na ecie o ekstrakcie i alkoholu? Bo mieli właśnie wprowadzić do sprzedaży całkiem nowe niepasteryzowane, z mniejszym odfermentowaniem i innym zasypem słodów. Tylko nie wiem, czy akurat to dla Joli takie ma być.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • becik
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍼🍼
                          • 2002.07
                          • 14999

                          #27
                          Piszę z pamięci, alk. 7%, ekstraktu nie pamiętam, data rozlewu 08.07
                          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                          Comment

                          • pt47
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2008.08
                            • 39

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                            Piszę z pamięci, alk. 7%, ekstraktu nie pamiętam, data rozlewu 08.07
                            12,1-alk. 5,2% obj. 14,1-alk.6% obj. Przez pewien czas będą jeszcze stare kontr etykiety.

                            Comment

                            • aseco
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.07
                              • 48

                              #29
                              Moj egzemplarz mial 7% alkoholu na bank. Ale rozumiem, ze to stara etykieta... Bo smakowo nieco inne bylo niz pol roku temu...
                              Last edited by aseco; 2009-07-16, 16:37.

                              Comment

                              • keto
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2009.07
                                • 388

                                #30
                                Ocena z ARTomatu

                                Kolor: złocisty, klarowny [4.5]
                                Piana: na początku obfita, po chwili opada do cienkiej warstwy, aczkolwiek pozostaje do końca, ładnie oblepia szkło [4]
                                Zapach: chmielowy, słodowy, bardzo przyjemny [4.5]
                                Smak: na pierwszym planie to co uwielbiam - chlebowość i o to chodzi w niepasteryzowanych, bardzo silna goryczka - ostatnio we wszystkich konstancińskich wyrobach, jak dla mnie ta goryczkowość zbyt silna [4.5]
                                Wysycenie: bardzo dobre, w sam raz [4.5]
                                Opakowanie: prosta etykieta na kawałku kredowego papieru, bez fajerwerków [3]
                                Uwagi:

                                Moja ocena: [4.375]
                                Pozdrawiam
                                Artur

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X