Perła, Export

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kenubi
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.07
    • 87

może i przesadzamy (wpływ alkoholu bo tego akurat ma dużo..za dużo)
    Ale jak mam wypić cienkie "piwo" to już wolę Stellę. Ot po prostu taka woda z alkoholem i bardzo słabą treścią piwną. Dobre na lato ale ..no właśnie ..po trzech bym się nawalił a to chyba nie o to chodzi - no może - właśnie o to
    Ogólnie jak wspominam Perłę to myślę o tej sprzed gdzieś 10 lat, obecnej już nie kupuję.
    pozdrawiam
    .. i życzę szczęśliwego nowego roku bo 3 godziny zostało (a ja jeszcze w pracy wrrr)

Comment

• e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19269

Mnie to w smaku przypomina "zielonobutelkową Perłę". Tak jak to pamiętam raptem sprzed 2 tygodni gdy byłem w Białej Podlaskiej. "Brązowobutelkowej" nie pamiętam, ale po to piwo raczej nie wrócę.

Comment

• Prusak
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 4485

Mnie się wydaje, że jest ciut łagodniejsze od Perły "klasycznej", minimalnie bardziej wodniste, ale smakowo różnicy wielkiej nie widzę.

Comment

• Lacriferno
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.07
          • 783

Nie podeszło mi. Moim zdaniem Perła równa do 'prawdopodobnie najlepszych piw na świecie' czy innych Lechów. Świadczyć może o tym smak charakteryzujący się wodnistością z gorzkawym posmakiem. Ogólnie piwo nijakie, może będzie lepiej smakować w upały jako substytut gazowanej wody.

Comment

• e-prezes
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19269

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
            Mnie to w smaku przypomina "zielonobutelkową Perłę". Tak jak to pamiętam raptem sprzed 2 tygodni gdy byłem w Białej Podlaskiej. "Brązowobutelkowej" nie pamiętam, ale po to piwo raczej nie wrócę.
            hehe. w Krakowie dopadłem Lubelskie i parametrami sugeruje że to to samo co Export. w smaku jednak ciut inne.

Comment

• granat862
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2004.12
              • 945

Zakupiłem w E'LeClerku wraz z Perła Chmielową, przy poruwnaniu obu tych oiw Export w moich odczuciach wydaje się delikatnie rozcieńczona wersją Perły Chmielowej.
              Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• lzkamil
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.01
                • 3611

Ocena z ARTomatu

Kolor: złocisty [5]
                Piana: po nalaniu z góry wysoka ale niezbyt trwała [3.5]
                Zapach: chmielowo-słodowy, raczej słaby, pod koniec picia też trochę owocowy [3]
                Smak: chmielowo-słodowy, bez żadnych nieprzyjemności ale taki niewyraźny i płaski, troszkę zyskuje pod koniec picia po lekkim ogrzaniu [3]
                Wysycenie: najpierw umiarkowane ale szybko się wyczerpuje [3.5]
                Opakowanie: przyzwoite graficznie ale duży minus za niepodanie ekstraktu [3.5]
                Uwagi: Przed nim piłem Perłę Chmielową, też nie grzeszyła bogactwem smaku ale wersja eksportowa jest nawet w porównaniu z nią zupełnie spłaszczona.

Moja ocena: [3.2]
                Lepszy jabol pod okapem
                niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• kenubi
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.07
                  • 87

Jest promocja! Do 8 butelek dodają otwieracz (już taki trzymałem w rękach i ładnie otwiera).
                  Zacząłem wypytywać pania w sklepie ile to będzie kosztować bez butelek bo zawartość zamierzałem wylać (lub oddać podsklepowym ochlejtusom) ale butelka przecież bezzwrotna
                  Na moją zawiedzoną minę - otwieracz dostałem gratis .. z trzema bułkami

Comment

• skitof
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2007.11
                    • 2485

Ocena z ARTomatu

Kolor: Kolor złoty, klasyczny, ładny. [4]
                    Piana: Początkowo nietrudno jest zbudować wysoki komin, ale jest on bardzo luźny. Po chwili stabilizuje się i można stworzyć ładnego grzybka. Ale piana robi nam kolejną niespodziankę i szybko niknie. Szkoda. [3]
                    Zapach: Tego zapachu nietrudno nie wyczuć. Bije mocno w nozdrza aromatyczny i agresywny chmiel. Niestety brakuje subtelności i jakichś dodatkowych nut towarzyszących. DMS-u nie ma, ale masełko czuć. [2.5]
                    Smak: Czołówka smaku też naznaczona chmielem i lekką gorzkością chmielową. Ta gorzkość pozostaje też w zakończeniu. Smak główny natomiast to mieszanka chmielu i słodyczy słodu i skoncentrowanej brzeczki i ekstraktów chmielowych. [2]
                    Wysycenie: Nasycenie jest wysokie. Odpowiednie dla piw eksportowych. Ale nie utrzymuje się do końca. [3]
                    Opakowanie: Zielona butelka piw typu eksport i premium odbija się również na smaku. Charakterystycznym, niestety. Oczywiście nie ma danych o ekstrakcie, a powinny być. I to może drobiazg, ale denerwujący: etykieta, po wyjęciu piwa z lodówki sama się odkleja zostają w rękach. Całość jest jednak dopracowana. [3.5]
                    Uwagi: Warka z datą przydatności do spożycia: 02.11.2009

Moja ocena: [2.5]

Comment

• Sokół83
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.12
                      • 1598

Ocena z ARTomatu

Kolor: słomka [3]
                      Piana: drobnobąbelkowa biała czapa, znikająca po kilku łykach [3]
                      Zapach: chmielowy, niezbyt intensywny [3.5]
                      Smak: lekkie piwo z lekką goryczką, szybkoznikającą z kubków smakowych; słodu niewiele [3.5]
                      Wysycenie: OK [5]
                      Opakowanie: proste i estetyczne, ale niczym się nie wyróżnia [4]
                      Uwagi: przeciętne lekkie piwo, dobre na upały

Moja ocena: [3.525]
                      Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu

Comment

• kenubi
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.07
                        • 87

Podziwiam Was, alkohol 5.6 a piszecie: "lekkie piwo, dobre na upały"

Comment

• Twilight_Alehouse
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.06
                          • 6310

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciut ciemniejszy niż pilsowe złotko. Bardzo ładny. [5]
                          Piana: Bardzo wysoka, gruboziarnista. Niestety opada stosunkowo szybko. [3.5]
                          Zapach: Bardzo silny, bardzo chmielowy. Są nutki charakterystyczne dla piw zielonobutelkowych, ale nie przeszkadzają mi.Zapach świeży, dość klasyczny. [4.5]
                          Smak: W pierwszym łyku chmielowość kłóci się ze słodowością, która chce wyjść na prowadzenie. Potem zwycięża na chwilę słodowość, zastąpiona wyraźną, choć nieprzesadną goryczką. Całość niestety okazuje się ciut wodnista, ale pije się nieźle.
                          Porządna lubelska średnia, dobrze zbalansowane piwo. [4]
                          Wysycenie: OK. [5]
                          Opakowanie: Czytelna i ładna, klasyczna etykieta, zielona "goolmanowa" butelka, dedykowany kapsel. [4]
                          Uwagi:

Moja ocena: [4.225]

Comment

• Rzeszowiak
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2009.04
                            • 1597

W zestawieniu z perłą chmielową lub lubelskim, to piwo jest bezsmakowe. Wyraźnie słabsza goryczka, wodniste. No chyba, że trafiłem na jakąś gorszą partię, ale czy takowe mogą być w piwie koncernowym ?

Comment

• Candlekeep
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2007.11
                              • 367

Nie, chyba nie trafiłeś źle. Ja mam dokładnie to samo odczucie, i to zarówno w odniesieniu do partii kupionej miesiąc temu, jak i dzisiaj. Ale fakt - na upały pasuje.

Comment

• becik
                                🍼🍼
                                • 2002.07
                                • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: złocisty z lekkim bursztynem, podobał mi się [5]
                                Piana: przy nalewaniu czapowata, drobna, o dziwo dość długo się utrzmywała na wysokości ok. 4cm, nie osadz sie na szkle [4.5]
                                Zapach: sałbo wyczuwalny, ale to co czuć przypomina zapach fermentacji w browarze, czyli dość miły [3]
                                Smak: dość pełne w smaku, dziwła mnie mocno wyczuwalna chmielowa goryczka, może aż za mocna ale ja to lubię, nie wiem czy wrażenie szczypania nie było od tego, że piwo spożywane wprost za lodówki i było po prostu za zimne - jedyny mankament. Do tego kolejne dziwo - zielona butelka i zero posmaku skuna, szok. Chyba to piwo musiało być bardzo świeżutkie. [4]
                                Wysycenie: bez zarzutu [5]
                                Opakowanie: ogólnie podoba mi się, etykieta w "serii", dedykowany kapsel, feler to zielona flaszka [4.5]
                                Uwagi: Zakupione w warszawskim Carrefour. Ogólnie bardzo dobre piwo, mi smakowało, ciekawe czy będzie nadal smakować i czy "zemsta zielonego szkła" w kolejnych przypadkach nie da o sobie zapomnieć

Moja ocena: [3.825]
                                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X