Kormoran, Warmiak

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pioterb4
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 4322

Zważywszy, że w bibliografii do artykułu widnieje tylko "Tyskie Vademecum piwa" sugerowałbym odrobinę rezerwy do prezentowanych treści. Żeby dobrze oddać szersze znaczenie powinno się chyba dodać "international lager" - wtedy nie ma wątpliwości o jaki styl i o jakie piwo nam chodzi. Bez tego przymiotnika termin lager interpretuję jako piwo dolnej fermentacji.

Comment

• waldek2
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.02
      • 46

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny brąz [4]
      Piana: Dość spora ale potem opada [4]
      Zapach: Czuć zapach karmelu [4.5]
      Smak: karmel potem goryczka super [5]
      Wysycenie: Dla mnie odpowiednie [4]
      Opakowanie: Ładne opakowanie i kapsel [5]
      Uwagi:

Moja ocena: [4.625]

Comment

• krzychal1
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.12
        • 237

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika waldek2
        Kolor: Ciemny brąz [4]
        Piana: Dość spora ale potem opada [4]
        Zapach: Czuć zapach karmelu [4.5]
        Smak: karmel potem goryczka super [5]
        Wysycenie: Dla mnie odpowiednie [4]
        Opakowanie: Ładne opakowanie i kapsel [5]
        Uwagi:

Moja ocena: [4.625]
        Nie chcę krakać

Comment

• waldek2
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.02
          • 46

No co moje 1 ocena

Comment

• ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 24016

Konkrety aż do bólu Trochę mniej lakonicznie i na początek będzie dobrze.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• krzychal1
              • 2008.12
              • 237

:
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika waldek2
              No co moje 1 ocena
              Panie Waldku ,Pan się nie boi.

Comment

• rysioz
                • 2007.10
                • 144

Warmiak na "końcówce" terminu smakuje mi lepiej niż świeży,nawet parę dni po terminie jest b.dobry(trzymany w piwnicy lub w lodówce).

Comment

• wpadzio
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2011.06
                  • 2656

Ocena z ARTomatu

Kolor: Piękny klarowny ciemny rubin. [5]
                  Piana: Ciemno-kremowa, gęsta. Może nie stoi grubą czapą, ale dość długo gości w szkle, zostawiając do końca konsumpcji na ściankach całkiem spore ażurowe ślady. [4]
                  Zapach: Orzeźwiający, słodowo-owocowy, podszyty palonym karmelem. [4.5]
                  Smak: Treściwy, ale nie ciężki. Przeważa palony ciemny słód. Goryczka niebyt duża, na finiszu jednak zostaje jako dominująca. Delikatny posmak alkoholu. [4]
                  Wysycenie: Odrobinę za duże, co daje się odczuć w postaci reakcji organizmu już po trzech - czterech minutach. [3]
                  Opakowanie: Bardzo przyjemne, trzyma kormoranową linię. Jest to chyba najbardziej spójna stylistycznie linia pośród polskich piw. Tradycyjnie szkoda tylko, że kapsel koncernowy. Pełne info na kontrze plus trochę chwalipięctwa. [4.5]
                  Uwagi: Warmiak to piwo do przyjemnej konsumpcji. Jednak z racji smaku i zawartości alkoholu docenią je przede wszystkim koneserzy stylu.

Moja ocena: [4.2]
                  Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                  Serviatus status brevis est
                  3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• sowiet
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.08
                    • 54

Po zakrojonych na szerszą skalę konsumpcyjnych "testach" nie chcę oceniać ponieważ raczej nie będę obiektywny, jednak pochwalić za pianę mogę! W przeciwieństwie do poprzednika moje piwko pokryte było grubą czapą długi czas, plus ścianki pokryte ciemna firanką. ;]

Comment

• Rzeszowiak
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2009.04
                      • 1597

Piana wcale nie jest aż taka rewelacyjna. Piłem dzisiaj to piwo w wersji beczkowej i mnie nie zachwyciło. W smaku czuć karmel, w tle coś jakby orzechy. Zdecydowanie za mało treściwe. W porównaniu do primatora tmavego lub litovela wypada bardzo blado.

Comment

• dlugas
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2006.04
                        • 4015

Też piłem wczoraj wersję beczkową. Nie jestem jakimś fanem tego gatunku, ale wydawało się bardzo świeże, pomimo mocy było w miarę rześkie. na początku wyczuwalny słód, następnie lekko palony a na końcu dość wyraźna goryczka.

Nie doniosłem do domu, wypiłem po drodze na 3 razy.

Całkiem dobre i udane piwo
                        Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                        Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                        FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• TraczJanusz
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2011.04
                          • 74

Ocena z ARTomatu

Kolor: ładny cimeno-brązowy kawowy kolor. [4.5]
                          Piana: średnio gęsta, dość długo trzyma. [4]
                          Zapach: Przyjemny zapach palonego karmelu? , przebijają sie delikatnie nuty chmielowe. [4]
                          Smak: Dobry ten Warmiak nawet. Czuć palony słód, a pod koniec wyraźnie wyczuwalna przyjemna goryczka. Momentami wydobywają się nuty orzechowe i owocowe. [4]
                          Wysycenie: Dobrze nagazowane, bez zatrzeżeń większych. [4.5]
                          Opakowanie: Taka kormoranowa etykieta, całkiem przyjemna dla oka. Ale szału nie ma. [4]
                          Uwagi:

Moja ocena: [4.05]

Comment

• szostepiwo
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2012.12
                            • 42

Latka lecą a Kormoran, obok takich cudeniek jak piwo z czosnkiem (moim zdaniem rewelacja), utrzymuje stare wytwory swojej myśli browarniczej w "smakowitej atrakcyjności": rubinowa karmelowa delikatna słodycz stonowana umiarkowaną goryczką, brak wyczuwalnego (6,5%) alkoholu stawiają to piwo w górnych strefach stanów średnich! No może wysycenie nieco lepsze moim zdaniem by się zdało!!!

Comment

• wasyll
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2008.09
                              • 1823

Ocena z ARTomatu

Kolor: Trochę za jasny, bardziej przypomina mi polotmave niż ciemne. [3.5]
                              Piana: Początkowo bardzo okazała, ale z czasem maleje i to znaczaco. Konsystencja gęsta, zbita, drobna. Kolor beżowy. [4]
                              Zapach: Nie zachwyca, jest za słodki, trochę odrzuca od picia. [3]
                              Smak: Tu podobnie, jak w aromacie - dominuje słodycz, wyraźna słodycz. Z czasem ujawnia się delikatna wytrawność co niewątpliwie jest plusem. Piwo nie jest zbyt pijalne, jedna butelka zapycha na całego. [3]
                              Wysycenie: Jest ok! [5]
                              Opakowanie: Ogólnie fajnie wszystko wygląda, ale nie podoba mi się czcionka. Poza tym butelka bezzwrotna, za to minus. [3.5]
                              Uwagi:

Moja ocena: [3.25]
                              www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• patyczek
                                • 2013.01
                                • 220

Ocena z ARTomatu

Kolor: Piękny, ciemno kasztanowy, klarowny. [5]
                                Piana: Z początku pojawia się gęsta czapa o drobnej strukturze, jasnobeżowa. Średnio trwała, przeistacza się w cienki kożuszek, oblepia szkło drobnymi plamkami. [4]
                                Zapach: Po otwarciu karmelowo słodowy, z kawą w tle, średnio intensywny, bardzo przyjemny. [4.5]
                                Smak: Palony karmel, jak dla mnie trochę z początku za słodki, także kawa zbożowa, z lekką, ledwo wyczuwalną goryczką w tle, plus rodzynki, orzechy i toffi. [4]
                                Wysycenie: Właściwe. [4]
                                Opakowanie: Stylowe, tradycyjne o przygaszonych barwach, nieco zachowawcze, jakkolwiek całkiem ładne. Dane wyczerpujące. kapsel firmowy. [4]
                                Uwagi: Warka do 16.03.2013. Dobre, treściwe i zrównoważone piwo, zupełnie nie odczuwa się tych 6,5 %. W pierwszej chwili wydało mi się zbyt słodkie, ale na szczęście to pierwsze wrażenie szybko minęło i pozostało do końca odczucie harmonii i niemal idealnie wyważonych proporcji. Obok Portera i Jasnego mocno chmielonego najlepszy produkt tego browaru.

Moja ocena: [4.225]

Comment