Kormoran, Warmiak

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Scriptus
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.04
    • 189

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnorubinowy kolor, bardzo klarowny, drobniusieńkie bąbelki unoszą się do góry [5]
    Piana: ładna kremowokarmelowa pianka jak bita śmietana, tylko środkiem wychodzą duże bąble, pianka jest dość trwała, dopiero po długim czasie się przemieniła w kożuszek [4.5]
    Zapach: Ciekawa mieszanka owocowych zapachów, w tle trochę słodowego, a w sumie zapach o klimacie piwnym [5]
    Smak: Słodki z lekką dość trwałą, pozostającą w ustach goryczką na podniebieniu. Ciekawy, bardzo oświeżający smak [4.5]
    Wysycenie: W sam raz.... piankę trzyma, delikatne, ale konkretne [5]
    Opakowanie: Ładna stylizowana na staroświecką etykieta przyciągnęła moją uwagę. specjalny kapselek z końskim łbem może być ozdobą kolekcji [5]
    Uwagi: Specjał, do którego będę chętnie wracał

Moja ocena: [4.75]
    Nic lepszego od Brackiego :)

Comment

• Tapir
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.10
      • 730

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny brąz, pod światło ładne rubinowe refleksy. [4]
      Piana: Ładna, dość wysoka chociaż nierówna, trwałość przyzwoita. Kolor beżowy. [3.5]
      Zapach: Intensywny, palony słód, karmel, kawa i jakaś leciutka nuta owocowa. [4]
      Smak: Wyraźna paloność, nuty kawowe i delikatna karmelowa słodycz. Nieprzesadzona goryczka. Piwo dość treściwe, pozostawia trwały posmak w ustach. Alkoholu prawie nie czuć. [4.5]
      Wysycenie: Bardzo dobre. [4.5]
      Opakowanie: Charakterystyczne i rozpoznawalne - to chyba koniec plusów. Brak ekstraktu, marny kapsel, paskudny wygląd i największa głupota - data spożycia na etykiecie nadrukowana w takim miejscu i w taki sposób, że ledwo można się domyślić jakie za cyfry... [2.5]
      Uwagi: Kupione w Rodzince Bis za 3.50. Data spożycia do 24.11.2009

Dobry ciemniak chociaż ja w nim nie czuję tego braku pasteryzacji. Niemniej jednak wypite ze smakiem.

Moja ocena: [4.1]
      Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

• żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
        Raczej skąpe doznania...
        No i muszę się przeprosić z panem na W., bo bardziej mi teraz smakuje. Pierwsze łyki to przyjemne chlebowe posmaki, które później niestety w większości zanikają, ale pozostaje podpalana goryczka podbudowana pewną dozą słodyczy - trochę zbyt dużą, ale do przełknięcia.

Comment

• kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

A ja z kolei muszę wyrazić swoje rozczarowanie. Piłem w zeszłą sobotę i kiepsko, tzn. nie było zepsute, ale słodkawe, bez wyrazistej goryczki, bez jakichś ciekawszych aromatów, ot słodkawe czeskie tmave.
          blog.kopyra.com

Comment

• tofas
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.11
            • 131

Kolor rubinowy z czerwonymi refleksami, klarowne. Piana jasno beżowa, drobna. Wysycenie na poziomie średnim, lekko podszczypujące. W zapachu wyraźnie wyczuwalne aromaty kawy i karmelu. Momentami przebija się dość mocny zapach cebulowo-czosnkowy. W smaku dominuje karmelowo-cukrowa słodycz, delikatnie skontrowana gorzko-kwaśnym posmakiem palonego ziarna. W tle wyczuwalna nuta piwniczna z wyraźnym metalicznym akcentem. Całość wykończona jest gorzkim, lekko kwaskowatym, kawowym finiszem z cukrowym akcentem w tle. Pełnia smaku lekka, piwo wodniste na języku.
            W mojej opinii jest to całkiem przyzwoity ciemniak aczkolwiek jego profil smakowy skierowany jest nieco za bardzo w stronę słodyczy. Brak mu odrobiny charakteru. Na spory minus zasługuje wyraźnie metaliczny posmak i moim zdaniem obecne w piwie zbyt mocno wyczuwalne związki siarki.

Comment

• Lacriferno
              • 2005.07
              • 783

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemne, czerń wpadająca w brąz lub ciemną czekoladę. [4.5]
              Piana: Jasnobeżowa, zbita. Trzyma się niezbyt długo, ale pozostawia po sobie ślady na szkle i powierzchni. [4]
              Zapach: Wyczuwalne nutki palonego słodu, karmelu i czekolady. Bardzo przyjemny. [4.5]
              Smak: Na pierwszym planie palony słód, gorzka czekolada, karmel, nieco kawowych posmaczków. Delikatnie słodkawe, treściwe. [4.5]
              Wysycenie: Prawidłowe. [4.5]
              Opakowanie: Oszczędna kolorystycznie, przez co czytelna etykieta. Najważniejsze informacje podane. [4]
              Uwagi: Pyszne piwo. Cieszę się, że do kupienia w Rzeszowie, przez co będę po nie sięgał często.

Moja ocena: [4.425]

Comment

• skitof
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2007.11
                • 2485

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lacriferno Wyświetlenie odpowiedzi
                Smak: Na pierwszym planie palony słód, gorzka czekolada, karmel, nieco kawowych posmaczków. Delikatnie słodkawe, treściwe. [4.5]
                Pierwszy łyk rzeczywiście zdradza takie smaczki, ale im dłużej pije się Warmiaka tym trudniej coś wyczuć, bo wszystko się zlewa.

Comment

• YouPeter
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.05
                  • 2379

Ocena z ARTomatu

Kolor: Kasztanowy z brunatnymi przebłyskami. [4.5]
                  Piana: Jasno beżowa, średnio gęsta, utrzymująca się niestety tylko około 5 minut. Później przez następne kilkanaście minut pozostaje w postaci milimetrowego dywanika. Zostawia trochę śladów na kuflu. [4]
                  Zapach: Kawa zbożowa przeplatana palonymi nutkami. [3.5]
                  Smak: Tutaj również kawa zbożowa z palonymi posmakami, jednak w oddali pojawia się bardzo delikatnie miodowy akcent. Czuć również lekko smak popiołu. Goryczka bardzo delikatna, jednak pozostająca na języku. [4]
                  Wysycenie: Jak dla mnie idealne dla tego gatunku piwa ciemnego. [5]
                  Opakowanie: W sumie ciężkie do opisania bo ani nie jest ono zachwycające, ani też nie można mu zbyt wiele zarzucić. Niestety na etykiecie nie ma informacji o ekstrakcie. Kapsel natomiast pomimo, że jest taki sam dla wszystkich piw z tego browaru, jest na prawdę rewelacyjny. [4]
                  Uwagi:

Moja ocena: [3.9]
                  Ostatnia zmiana dokonana przez YouPeter; 2010-01-09, 00:02.
                  Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• sandacz
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.01
                    • 345

Ilekroć piję to piwo, wrażenia mam pozytywne lub bardzo pozytywne. Wczoraj, pijąc egz. z datą 2.02., miałem te drugie. Zachwycony byłem elementem, po którym nigdy bym się nie spodziewał, że może tak mnie urzec, a mianowicie nasyceniem: perfekcyjnie zrównoważone, działające orzeźwiająco, a przy tym niezagłuszające treściwego charakteru piwa. W smaku dominowały akcenty palone i popiołowate, a tuż za nimi zbożowa (nie cukrowa czy coca-colowata, jak to bywa w ciemnych) rozgrzewająca słodycz.
                    Zdecydowanie jedno z moich ulubionych piw w ogóle.

Comment

• leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brunatny z wiśniowymi przebłyskami. Krystalicznie przejrzysty. Może ciut za jasny? [4.5]
                      Piana: Koloru kremowego. Wysoka, niestety dość szybko niknie ale szczątkowo na piwie i na szklance, pozostaje do końca [4]
                      Zapach: Palony słód, kawa w typie zbożowej, trochę czekolady. Żaden aromat nie dominuje. Dużym plusem jest brak słodyczy. [4]
                      Smak: Mało treściwy. W pierwszej chwili przeważa czekolada i lurowata kawa; przechodzi w palone ziarno aby na koniec zaznaczyć wybitną wytrawność. Świetny smak, choć jego lekkość nie jest wada ja wolałbym nieco więcej treści, wtedy byłby max. [4.5]
                      Wysycenie: Nieco za duże - potęguje wrażenie płytkości smaku. [4.5]
                      Opakowanie: Nie podoba mi się etykieta. Brak informacji o ekstrakcie spycha ocenę poniżej "dobrego" [3.5]
                      Uwagi: Bardzo dobra partia tego piwa (16-03).
                      Zeszłoroczne warki były jakby słodsze, przez co zupełnie nie trafiały w mój gust.
                      Oby obrana droga wytrawności była konsekwentnie realizowana

Moja ocena: [4.225]

Jeśli miałbym dawać ocenę szkolna to byłaby "4+" ale ARTomat swoje wie
                      Ostatnia zmiana dokonana przez leona; 2010-03-06, 23:14.

Comment

• perłyfan
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.02
                        • 1244

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciekawy , kasztanowo-bursztynowy [4.5]
                        Piana: Dość mocna, lekko beżowa, towarzyszy do końca spożycia [4.5]
                        Zapach: Troszkę zbyt mało wyrazisty, ale czuć czuć słód i świeżość [4.5]
                        Smak: Świetne. Delikatna mieszanka słodowości, wędzonki, paloności i leciutkiej goryczki. Wszystko pięknie zgrane... [5]
                        Wysycenie: Bez zastrzeżeń [5]
                        Opakowanie: W zasadzie etykiecie nie można nic zarzucić, ale nie powala na kolana [4]
                        Uwagi: Od dłuższego czasu moje ulubione polskie piwo. Rewelacja

Moja ocena: [4.7]
                        JUŻ DAWNO NIE JESTEM FANEM PERŁY

Comment

• Cannabee776i99
                          • 2009.08
                          • 658

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny, pod światło głęboka wiśnia. [5]
                          Piana: Na początku dość spora, beżowa, ale gruboziarnista przez co szybko opada do skromnego korzuszka. [3.5]
                          Zapach: Średnio-intensywny. Słodowo-karmelowy. [3.5]
                          Smak: Bardzo smaczne piwo. Czuć trochę karmelowej słodyczy, trochę goryczki, trochę zbożowości. Treściwe i świeże. [4.5]
                          Wysycenie: Średnio-wysokie. Idealnie komponowało się z tym piwem. [5]
                          Opakowanie: Ciekawe i oryginalne opakowania, nawiązujące do tradycji. Wszystkie potrzebne informacje podane. [4.5]
                          Uwagi: Warka z datą ważności do 3.04.2010.

Moja ocena: [4.1]

Comment

• CyboRKg
                            • 2010.04
                            • 594

Slaby zapach karmelowy. W smaku czuc chmielowa goryczke i kwasek w tle. W drugiej fazie pojawia sie tez slodycz.
                            Calkiem niezle piwo, a myslalem ze bedzie to cos dla kobiet w stylu Karmi
                            "Jedno pivo ne vadi!"
                            "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

Comment

• Cannabee776i99
                              • 2009.08
                              • 658

Warka z datą 14.06 rewelacyjna. Świetny ciemniak o niewyczuwalnej mocy.

Comment

• Pinio74
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.10
                                • 3881

Ocena z ARTomatu

Kolor: Barwa ciemno-brązowo-wiśniowa, ładnie wygląda w kuflu [4.5]
                                Piana: Piana średniobąbelkowa, dość słabej trwałości, opada po kilku minutach [3]
                                Zapach: Bardzo przyjemny aromat, wyczuwalne elementy karmelowe i palone słodowe [4.5]
                                Smak: W smaku bardzo pełne, nutki karmelowo-słodowe chyba trochę za bardzo zdominowały smak, goryczka obecna, ale na zbyt odległym planie. Całość przypomina mi dawne niepasteryzowane Eire z Czarnkowa. [4]
                                Wysycenie: Bardzo dobre, bąbelki cały czas pracują [5]
                                Opakowanie: Opakowanie na mocną czwórkę, etykieta utrzymana w tonacji piwa, ładny kapsel. [4]
                                Uwagi: Całkiem niezły ciemniak. Trochę moim zdaniem zbyt słodki, ale warto spróbować.

Moja ocena: [4.15]
                                BIRRARE HUMANUM EST

Comment

Przetwarzanie...
                                X