Zważywszy, że w bibliografii do artykułu widnieje tylko "Tyskie Vademecum piwa" sugerowałbym odrobinę rezerwy do prezentowanych treści. Żeby dobrze oddać szersze znaczenie powinno się chyba dodać "international lager" - wtedy nie ma wątpliwości o jaki styl i o jakie piwo nam chodzi. Bez tego przymiotnika termin lager interpretuję jako piwo dolnej fermentacji.
Kormoran, Warmiak
Collapse
X
-
-
Kolor: Ciemny brąz [4]
Piana: Dość spora ale potem opada [4]
Zapach: Czuć zapach karmelu [4.5]
Smak: karmel potem goryczka super [5]
Wysycenie: Dla mnie odpowiednie [4]
Opakowanie: Ładne opakowanie i kapsel [5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.625]Comment
-
Konkrety aż do bólu Trochę mniej lakonicznie i na początek będzie dobrze.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Piękny klarowny ciemny rubin. [5]
Piana: Ciemno-kremowa, gęsta. Może nie stoi grubą czapą, ale dość długo gości w szkle, zostawiając do końca konsumpcji na ściankach całkiem spore ażurowe ślady. [4]
Zapach: Orzeźwiający, słodowo-owocowy, podszyty palonym karmelem. [4.5]
Smak: Treściwy, ale nie ciężki. Przeważa palony ciemny słód. Goryczka niebyt duża, na finiszu jednak zostaje jako dominująca. Delikatny posmak alkoholu. [4]
Wysycenie: Odrobinę za duże, co daje się odczuć w postaci reakcji organizmu już po trzech - czterech minutach. [3]
Opakowanie: Bardzo przyjemne, trzyma kormoranową linię. Jest to chyba najbardziej spójna stylistycznie linia pośród polskich piw. Tradycyjnie szkoda tylko, że kapsel koncernowy. Pełne info na kontrze plus trochę chwalipięctwa. [4.5]
Uwagi: Warmiak to piwo do przyjemnej konsumpcji. Jednak z racji smaku i zawartości alkoholu docenią je przede wszystkim koneserzy stylu.
Moja ocena: [4.2]Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020Comment
-
Po zakrojonych na szerszą skalę konsumpcyjnych "testach" nie chcę oceniać ponieważ raczej nie będę obiektywny, jednak pochwalić za pianę mogę! W przeciwieństwie do poprzednika moje piwko pokryte było grubą czapą długi czas, plus ścianki pokryte ciemna firanką. ;]Comment
-
Piana wcale nie jest aż taka rewelacyjna. Piłem dzisiaj to piwo w wersji beczkowej i mnie nie zachwyciło. W smaku czuć karmel, w tle coś jakby orzechy. Zdecydowanie za mało treściwe. W porównaniu do primatora tmavego lub litovela wypada bardzo blado.Comment
-
Też piłem wczoraj wersję beczkową. Nie jestem jakimś fanem tego gatunku, ale wydawało się bardzo świeże, pomimo mocy było w miarę rześkie. na początku wyczuwalny słód, następnie lekko palony a na końcu dość wyraźna goryczka.
Nie doniosłem do domu, wypiłem po drodze na 3 razy.
Całkiem dobre i udane piwoComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ładny cimeno-brązowy kawowy kolor. [4.5]
Piana: średnio gęsta, dość długo trzyma. [4]
Zapach: Przyjemny zapach palonego karmelu? , przebijają sie delikatnie nuty chmielowe. [4]
Smak: Dobry ten Warmiak nawet. Czuć palony słód, a pod koniec wyraźnie wyczuwalna przyjemna goryczka. Momentami wydobywają się nuty orzechowe i owocowe. [4]
Wysycenie: Dobrze nagazowane, bez zatrzeżeń większych. [4.5]
Opakowanie: Taka kormoranowa etykieta, całkiem przyjemna dla oka. Ale szału nie ma. [4]
Uwagi:
Moja ocena: [4.05]Comment
-
Latka lecą a Kormoran, obok takich cudeniek jak piwo z czosnkiem (moim zdaniem rewelacja), utrzymuje stare wytwory swojej myśli browarniczej w "smakowitej atrakcyjności": rubinowa karmelowa delikatna słodycz stonowana umiarkowaną goryczką, brak wyczuwalnego (6,5%) alkoholu stawiają to piwo w górnych strefach stanów średnich! No może wysycenie nieco lepsze moim zdaniem by się zdało!!!Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Trochę za jasny, bardziej przypomina mi polotmave niż ciemne. [3.5]
Piana: Początkowo bardzo okazała, ale z czasem maleje i to znaczaco. Konsystencja gęsta, zbita, drobna. Kolor beżowy. [4]
Zapach: Nie zachwyca, jest za słodki, trochę odrzuca od picia. [3]
Smak: Tu podobnie, jak w aromacie - dominuje słodycz, wyraźna słodycz. Z czasem ujawnia się delikatna wytrawność co niewątpliwie jest plusem. Piwo nie jest zbyt pijalne, jedna butelka zapycha na całego. [3]
Wysycenie: Jest ok! [5]
Opakowanie: Ogólnie fajnie wszystko wygląda, ale nie podoba mi się czcionka. Poza tym butelka bezzwrotna, za to minus. [3.5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.25]www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Piękny, ciemno kasztanowy, klarowny. [5]
Piana: Z początku pojawia się gęsta czapa o drobnej strukturze, jasnobeżowa. Średnio trwała, przeistacza się w cienki kożuszek, oblepia szkło drobnymi plamkami. [4]
Zapach: Po otwarciu karmelowo słodowy, z kawą w tle, średnio intensywny, bardzo przyjemny. [4.5]
Smak: Palony karmel, jak dla mnie trochę z początku za słodki, także kawa zbożowa, z lekką, ledwo wyczuwalną goryczką w tle, plus rodzynki, orzechy i toffi. [4]
Wysycenie: Właściwe. [4]
Opakowanie: Stylowe, tradycyjne o przygaszonych barwach, nieco zachowawcze, jakkolwiek całkiem ładne. Dane wyczerpujące. kapsel firmowy. [4]
Uwagi: Warka do 16.03.2013. Dobre, treściwe i zrównoważone piwo, zupełnie nie odczuwa się tych 6,5 %. W pierwszej chwili wydało mi się zbyt słodkie, ale na szczęście to pierwsze wrażenie szybko minęło i pozostało do końca odczucie harmonii i niemal idealnie wyważonych proporcji. Obok Portera i Jasnego mocno chmielonego najlepszy produkt tego browaru.
Moja ocena: [4.225]Comment
Comment