Połczyn-Zdrój, Abbé Weizen

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19270

Niby tak, ale... które polskie browary (małe lub średnie) naklejają złotka na butelki? mnie to się widzi czeska produkcja

Comment

• marecki12
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.12
      • 156

Czy ktoś widział to piwo w Trójmieście?
      http://marecki12.web-album.org/

Comment

• e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19270

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        Piana: obfita, drobna, gęsta, sztywna.
        Kolor: jasnozłocisty, mętne.
        Wysycenie: niskie, zdecydowanie zbyt niskie, chociaż mocno przegazowane weizeny, po wlaniu mają podobne.
        Zapach: ładny, bananowo-cytrusowy.
        Smak: niezły, nie ma żadnych wątpliwości, że to weizen. Goździk delikatny. Goryczka co najwyżej średnia. Zdecydowanie nie wziąłbym jej za przesadną.
        Opakowanie: rysunek może się podobać lub nie, podobnie nazwa. Nie można jednak nie zauważyć, że opakowanie jest zaprojektowane i wykonane profesjonalnie. Co ciekawe u mnie pod złotkiem kapsel - golas.

Zastanawiam się czy piliśmy to samo piwo. Moje miało datę przydatności 16.08.2009.

Piłem wiele znacznie gorszych weizenów.
        mnie to piwo nie przekonuje i smakowało tak sobie. nijak nie pasowało do tego co piszesz. u mnie kapsel firmowy.

Comment

• kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          mnie to piwo nie przekonuje i smakowało tak sobie. nijak nie pasowało do tego co piszesz. u mnie kapsel firmowy.
          Czy wobec tego ktoś jeszcze pił to piwo w wersji z kapslem golasem? Bo to zaczyna wyglądać na jakiś spisek.
          blog.kopyra.com

Comment

• Wujcio_Shaggy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.01
            • 4628

Tak, u mnie był goły kapsel.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• Maidenowiec
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.07
              • 2287

W ramach śledztwa obywatelskiego zanabyłem drogą kupna kolejną butelkę tego piwa. Komisja stwierdziła co następuje:
              -goły kapsel,
              -odklejone złotko nie ma na spodzie loga żadnego czeskiego piwa (jak to w przypadku Hebana bywa),
              -butelka ma napis Ceske Pivo.

Biorąc pod uwagę fakt, że puste butelki mają tendencję do migracji z północy na południe, a nie w drugą stronę stwierdzam, że sprawa jest rozwojowa.
              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• dadek
                Major Piwnych Rewolucji
                🍺🍺
                • 2005.09
                • 4702

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                Mam jeszcze jedną butelkę. Data przydatności: 18.08.2009/1.1 Kapsel pod złotkiem z nadrukiem. Może dane po ukośniku coś tutaj znaczą?
                Ja mam też datę przydatności 18.08.2009 ale po ukośniku jest /4.1. Kapsel goły, na dolnej części butelki wytłoczony napis ČESKÉ PIVO. Jeśli się nie mylę to obecnie takie butelki zwrotne stosują w Czechach browary Louny, Krásné Březno i Velké Březno. Przy najbliższej okazji sprawdzę dokładnie.

Comment

• Maidenowiec
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.07
                  • 2287

Dadek to mamy piwo z tej samej partii.

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• dadek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍺🍺
                    • 2005.09
                    • 4702

Trzeba by posmakować różnych partii i ciekawe czy by się bardzo różniły. To piłem po raz pierwszy i całkiem dobra pszeniczka. Ale wątek czeski jest ciekawy i zagadkowy. Maidenowiec, masz rację że ta droga ewidentnie czeskich butelek, jest jakby odwrócona.

Comment

• Maidenowiec
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.07
                      • 2287

Ale to by było konsekwentne w sumie. My im wysyłamy puste butelki, oni nam pełne

Comment

• marcel49
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2007.08
                        • 5

Piwo pojawiło się w mini markecie przy metrze Ursynów. za cenę 4,55zł można dostać butelkę ze złotkiem na kapslu, z datą przydatności 18.08.2009/1.1.
                        Piwo smakiem nie powala, ta goryczka trochę dziwna jak na pszenicę. Oprócz tego wydaje się takie jakby lekkie..
                        Tak czy inaczej, na pewno jakieś urozmaicenie na rynku, oby więcej takich ruchów małych (i nie tylko) browarów

Comment

• jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

piana: drobna, gęsta,
                          kolor: pszeniczniakowy, tak jak ma być, mętne czyli OK,
                          zapach: wyraźne banany,
                          smak: smaczny pszeniczniak, nic mu nie brakuje, banay wyraźne, goździk też się znalzł,
                          wysycenie: ok

Kolejny fajny pszeniczniak na rynku, co może cieszyć.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

Comment

• TCT
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2007.04
                            • 135

Dla mnie to piwo jest zagadką - kupiłem pięciopak: pierwsze było całkiem przyjemnym klasycznym pszeniczniakiem (może niepowalającym ale naprawdę poprawnym), drugie próbowane po kilku dniach jest już zupełnie inne: piana bardzo cherlawa, zapachu brak a i smak jakiś taki mało weizenowy - brak charakterystycznego smaku, a wszystko tłumi wyraźnie gorzki posmak, silniejszy niż w Schofferhoferze - najbardziej gorzkim weizenie jakiego dotychczas próbowałem. I tak sobie myślę co jest? Jak wyczytałem powyżej piwa zakapslowane kapslem dedykowanym i gołym różniły się w odczuciu Forumowiczów smakiem, podczas gdy obydwa moje były z kapslem dedykowanym, zresztą chyba niespotykane jest aby do jednego opakowania zbiorczego ładować piwa z różnych partii. Zaiste, dobrą zagwozdkę sprawił mi Browar Połczyn...
                            "Każdy jest obowiązany do dbałości o stan środowiska i ponosi odpowiedzialność za spowodowane przez siebie jego pogorszenie.."
                            art. 86 Konstytucji RP

Comment

• VanPurRz
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2008.09
                              • 4229

Ocena z ARTomatu

Kolor: Zmętnione ale jakimś takim "brudnym" mętnieniem. [3.5]
                              Piana: Dla pilsa może dałbym 3,5 ale jeżeli pszeniczniaka muszę lać z góry aby się wytworzyła piana to coś nie tak. Do tego szybko opadła. [2.5]
                              Zapach: Brudne szmaty i stare skarpety. [1.5]
                              Smak: Płaski, właściwie bez smaku, bez wyczuwalnych nutek obecnych w piwach pszenicznych. Może nie tragiczny ale bardziej jak pils. Ma takie chemiczne posmaki jak pszeniczny Frater czy ten z Okocimia, troche je przypomina [3]
                              Wysycenie: I znowu gdyby to był pils to ocena byłaby wyższa ale tutaj brak mi tego buzowania. [3]
                              Opakowanie: W miarę mi się podoba motyw z Opatem i kolorystyka ale wiele do życzenia pozostawia samo wykonanie. [3.5]
                              Uwagi: Ogólnie jakoś tak jedną butelke da się wypić bez wstrętu ale i uniesień tu nie ma. Wiele do życzenia pozostawia trzymanie się stylu.

Moja ocena: [2.475]
                              "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

Może trzeba za każdym razem podawać datę przydatności do spożycia, bo to chyba różne warki - jak czytam powyższy post, to nie chce mi się wierzyć, że chodzi o to samo piwo, co ja piłam
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X