Sulimar, Stare Dzieje Książęce

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • chemmobile
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2009.03
    • 2168

Witam

Zakupiłem dziś to piwo w Browarku we Wrocławiu. Miła pani poinformowała mnie, że jest to próbna warka lwówecka, ale, czytając ten wątek, stwierdzam, że "myliła się"
    Z racji moich lwóweckich korzeni postanowiłem dowiedzieć się czegoś o osobie/firmie, która stoi za tym wynalazkiem. Pod adresem podanym na kontrze (ul. Partyzantów 17A) mieści się... dawny GS Samopomoc Chłopska , zwany przez nas potocznie "pawilonem". W ramach tego blaszaka znajduje się także sklepik RTV-AGD i nieczynny już sklepik z ciuszkami. "Podejrzenia" padły na GS, nadal pełniący rolę lokalnego spożywczaka. Sięgnąłem po telefon i wystukałem numer do mojej mamy - w końcu mój rodzinny kącik mieści się 100 metrów od tego adresu. Dowiedziałem się, że dwa lwóweckie GS-y (m.in. ten pawilon) trafiły do prywatnego "właściciela". Użyłem cudzysłowy, bo wg. Panoramy Firm to nadal jest sklep GS-owski (czyli spółdzielnia). Wysłałem mamę na szpiegowską misję, tzn. postara się w najbliższym czasie "dorwać" panią Krysię pracującą tam jako sklepowa i wypytać ją, czy przypadkiem nie wie czegoś o Książęcym z Partyzantów 17A
    Związek sklepiku RTV-AGD (pod tym samym adresem) z piwowarstwem raczej odrzucam

Moje pierwsze wnioski - osoba prywatna lub firma (jednoosobowa???) a może nadal GS??? (w każdym razie właściciel "pawilonu"), kryjąca się pod nazwą Stare Dzieje KSIĄŻĘCE zakupiła w jakimś browarze partię piwa i sprzedaje je pod własnym szyldem "podstępnie" używając słowa "książęce".
    Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
    Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• piotry
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.08
      • 761

A ja mam pytanie podstawowe - czy we wspomianym GS-ie można kupić stare dzieje ??

Comment

• CarlBerg
        • 2003.09
        • 968

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie wiem, co Carlbergowi w nim smakowało
        Jeśli się nie wie, to nie zabiera się głosu - ale oczywiście Twoja "analiza" odnośnie mojego smaku i gustu jest niezwykle urocza

Piwo nadal mi smakuje, to moja ocena subiektywna - i nie ma na nią wpływu to, gdzie je warzono, gdzie rozlano, jaka mafia za tym stoi oraz czy smakuje (lub nie) innym.
        Jeden pija kawę bez cukru, inny z cukrem - a kolejny wcale nie lubi kawy - proste.

BTW - na kontrze jest podany adresik email ... Czy jakiś Szerlok Holms zadał sobie trud naskrobania maila ?
        Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
        Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

Comment

• darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12561

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CarlBerg Wyświetlenie odpowiedzi

BTW - na kontrze jest podany adresik email ... Czy jakiś Szerlok Holms zadał sobie trud naskrobania maila ?
          Liczysz na to, że napiszą coś w stylu: z przyjemnością donosimy, że nasz nowy projekt to dwa łyki piwa z Rohozca, kropla z Sulimara, doprawiona wodą z Bobru, buteleczki skrzętnie przechowywane przez lata w naszej książęcej piwniczce, dzięki czemu akcenty starego dobrego Książęcego niewątpliwie z przyjemnością popieszczą Pana kubki smakowe

Comment

• CarlBerg
            • 2003.09
            • 968

Nie dowiemy się, dopóki nikt nie napisze a oni nie odpowiedzą.
            Jak będzie zabawne, pośmiejemy się wszyscy
            Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
            Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

Comment

• chemmobile
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2009.03
              • 2168

Wysłałem zapytanie pod e-mail'a podanego na butelce, czekam na odpowiedź. Napisałem również do Ciechana, czy ma coś wspólnego z tym piwem. Rozesłałem także wici do Lwówka, może dowiem się czegoś nieoficjalnie.

Co do samego piwa - w swojej kategorii cenowej jest całkiem, całkiem.... dobre. Brakuje mu jednak konkretnego smaku, bo obecny jest płytki.
              Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• Pancernik
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.09
                • 9787

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                Wysłałem zapytanie pod e-mail'a podanego na butelce, czekam na odpowiedź. Napisałem również do Ciechana, czy ma coś wspólnego z tym piwem. Rozesłałem także wici do Lwówka, może dowiem się czegoś nieoficjalnie.

Co do samego piwa - w swojej kategorii cenowej jest całkiem, całkiem.... dobre. Brakuje mu jednak konkretnego smaku, bo obecny jest płytki.
                Chemmobile, szacun. Poważnie zaczynasz funkcjonowanie na forum. U mnie już masz tytuł "Detektywa Miesiąca" (na spółę z mamą - ukłony!).

Comment

• lwowekslaski
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.08
                  • 88

Polecam artykuł na stronie Lwówka Śląskiego, trochę szczegółów co do "nowego" piwa

http://lwowekslaski.net/index.php?m=2&id=214

Comment

• chemmobile
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2009.03
                    • 2168

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lwowekslaski Wyświetlenie odpowiedzi
                    Polecam artykuł na stronie Lwówka Śląskiego, trochę szczegółów co do "nowego" piwa

http://lwowekslaski.net/index.php?m=2&id=214
                    Jeśli to Pan, redaktorze Marcinie, to dziękuję za szybka odpowiedź i zainteresowanie.

Dostałem wczoraj odpowiedź od Ciechana, że nie maja z tym piwem nic wspólnego. Zapowiedzieli także, że jeśli w chwili uruchomienia produkcji we Lwówku Śl. na rynku nadal będzie obecne "Stare Dzieje Książęce", to zainteresują się tą sprawą.
                    Last edited by chemmobile; 2009-03-05, 11:44.

Comment

• pik67
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2007.06
                      • 30

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jeśli to Pan, redaktorze Marcinie, to dziękuję za szybka odpowiedź i zainteresowanie.

Dostałem wczoraj odpowiedź od Ciechana, że nie maja z tym piwem nic wspólnego. Zapowiedzieli także, że jeśli w chwili uruchomienia produkcji we Lwówku Śl. na rynku nadal będzie obecne "Stare Dzieje Książęce", to zainteresują się tą sprawą.
                      Ciekawi mnie tylko " watsonie " czy zainteresują się również piwem w kegach z napisem "Browar Lwówek Śl." które jest ogólnie dostępne w lokalach gastronomicznych w Karpaczu , Szklarskiej czy Zgorzelcu i lane jest oficjalnie z kija pod szyldem browaru w Lwówku. ... smakuje jednak inaczej i raczej nie da się pić.(opinia subiektywna ) i na pytanie zadane skąd to piwo uzyskałem odpowiedz że z browaru w Lwówku ...(??????) tutaj natomiast myślę że sami sobie więcej dopowiadamy i tworzymy LEGENDĘ nadając piwie rozgłosu gdyż po wnikliwej analizie etykiety tam nigdzie nie jest napisane że jest z Browaru w Lwówku Śląskim ,etykieta też jest inna lekko kiczowata ... i nazywa się STARE DZIEJE KSIĄŻĘCE a takich nazw jest sporo ,choćby Korona Książęca .W sumie syrenka też może przypominać porsche .... Ciechan uwarzy mam nadzieje swoje piwo (które jak sprazwdzałem na forum też ma różne oceny ) ... i będzie sprzedawał je w zzzzznacznie wyższej cenie co widać we Wrocławiu że jest piwem dość drogim , tak więc w dobie kryzysu zostawmy w spokoju syrenkoporsce dla mas . wszystko zweryfikuje rynek i zobaczymy czy się obroni czy nie.

Comment

• ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23926

dopytajcie się z jakiej hurtowni piwo to trafiło do sklepów, później trzeba dopytać w hurtowni skąd ono jest.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• radekpikus
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.02
                          • 2

DO WSZYSTKICH ZAINTERESOWANYCH FIRMĄ ORAZ PRODUKTEM 'STARE DZIEJE KSIĄŻĘCE'

'STARE DZIEJE KSIĄŻĘCE' TO POMYSŁ NA BIZNES ALE GŁÓWNIE PASJA I SPEŁNIENIE MARZEŃ ZWYKŁEGO 'KOWALSKIEGO' NA WŁASNE 'COŚ', KTÓRY NIE BAŁ SIĘ ZARYZYKOWAĆ I PRZECIWSTAWIĆ BOGATYM TEGO ŚWIATA. CELEM TEJ DZIAŁALNOŚCI NIGDY NIE BYŁO I NIE JEST KOPIOWANIE CZY PODRABIANIE KOGO KOLWIEK TYLKO SPEŁNIENIE ZWYKŁYCH MARZEŃ . CO DO SIEDZIBY FIRMY CZY BYŁO BY LEPIEJ GDYBY OPŁYWAŁA W MARMURACH ITP...???? PO CO. ???? TO JEST PROJEKT OD SAMEGO POCZĄTKU ZWIĄZANY Z PASJĄ TROCHE Z NOSTALGIĄ ZA MINIONYMI CZASAMI A NIE NASTAWIONY NA KOMERCJE I BOGACTWO. TYM WSZYSTKIM KTÓRYM SIE TO PODOBA ORAZ SMAKUJE.........NAJPROŚCIEJ DZIĘKUJE BO DZIĘKI WAM MARZENIA I PASJE ZWYKŁEGO CZŁOWIEKA SIĘ SPEŁNIAJĄ.

POZDRAWIAM właściciel

PS PRZEPRASZAM ZA NIE ODPISYWANIE NA WSZYSTKIE LISTY ALE TO TYLKO BRAK CZASU.

Comment

• Maidenowiec
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.07
                            • 2287

Załzawiły mi się oczy.
                            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• Pancernik
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.09
                              • 9787

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
                              Załzawiły mi się oczy.
                              Wzruszam sie razem z Tobą, ciekaw jestem, czy podobnie wrażliwe są chłopaki z Ciechanowa...

Comment

• Maidenowiec
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.07
                                • 2287

Mi to od wielkości czcionki
                                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

Przetwarzanie...
                                X