Staropolski, Acan niepasteryzowane

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2485

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasne złoto odpowiednie dla pilsnerów. Ten błysk nie jest może idealny, ale to piwo niepasteryzowane. [5]
    Piana: Trzeba przyznać, że Acan pianę ma naprawdę ładną. Jest ona zarówno obfita jak i gęsta, w konsystencji kremowa, a przy tym trwała. Tworzy mocną czapę na piwie, osadzającą się z czasem na szkle. [5]
    Zapach: Wyraźnie słodowy zapach i aromat świeżego zboża, mąki i siarki z DMSem dopuszczalne jednak w pilsnerach w stylu niemieckim. [4]
    Smak: Profil smakowy Acana rozpoczyna się od lekkich posmaków słodowych, pozbawionych jednak słodyczy. Na tym etapie wyczuć można obecne również w zapachu zboże. Z czasem słód ustępuje miejsca goryczy chmielowej, która pozostaje w ustach również po ostatnim łyku. I to chyba najsłabszy punkt tego niezłego piwa. Ta gorycz jest więcej niż wytrawna, jest po prostu gorzka. Nie aż tak bardzo jak w niektórych innych piwach, ale więcej szlachetności na finiszu dopełniłoby niepasteryzowanego Acana.
    Piwo gładkie, pozbawione estrów owocowych i diacetylu. Piwo jest dość treściwe
    Warto spróbować. [4]
    Wysycenie: Wysycenie jest mocne. Widać jak bąbelki tyralierą unoszą się ku górze. Lekko musują też na języku. [5]
    Opakowanie: Kapsel surowy, bez imienia. A ile to piwo ma ekstraktu? Nie wiadomo. Strona internetowa też nie informuje. Jak oni obliczają podatek jeśli nie wiedzą ile piwo ma ekstraktu brzeczki nastawnej? Browar Staropolski - czy tak wyobrażamy sobie staropolskiego szlachcica. Może. Z drugiej strony browar założony w 1892 r. tylko z nazwy jest staropolski. Krawatka dubluje ten sam napis, który widnieje już na etykiecie. Ogólny zamysł jest dobry, ale diabeł tkwi jak zwykle w szczegółach... [3]
    Uwagi: Warka z datą przydatności do spożycia: 20.06.2009

Moja ocena: [4.15]

Comment

• kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

Piana: obfita, średniopęcherzykowa, oblepia szkło.
      Kolor: piękny bursztyn, najmocniejszy punkt programu.
      Wysycenie: średnie, ale jakieś takie ostre.
      Zapach: średni, chyba etanolowy.
      Smak: jest goryczka, nawet dość wyraźna, ale... ona mi bardziej przypomina gorycz alkoholową niż chmielową. Na pewno nie można jej określić mianem "szlachetnej". Raczej głęboko odfermentowane.
      Opakowanie: dno. Uświniona klejem butelka, beznadziejnie wykonana etykieta, pomysł jakiś może był, ale niestety nazwa nieodmiennie kojarzy mi się z Pacanem.
      blog.kopyra.com

Comment

• Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jak to w pilsie. [4.5]
        Piana: Średnia, ale nie opada za szybko. [4]
        Zapach: Oj, nieładny i nieprzyjemny. jakiś taki metaliczno-piwniczny. [2]
        Smak: Podobne wady metaliczno-piwniczne co w zapachu, na dodatek dochodzi tu zdecydowana gorzkość (nie mylić z goryczkowością). Ciężko było dopić do końca... [2]
        Wysycenie: Doskonałe (coś może być). [5]
        Opakowanie: Etykieta tandetna i kiczowata, brak podanego ekstraktu. [2.5]
        Uwagi: Zakupione tradycyjnie w Zof-Marze na Pomorskiej w Łodzi.

Moja ocena: [2.5]

Comment

• woosaa
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2005.07
          • 1554

Ocena z ARTomatu

Kolor: solidny bursztyn,klarowne [4]
          Piana: śnieżnobiała i gęsta z początku,troche za szybko opada w dodatku dziurawiejąc [3.5]
          Zapach: delikatny słodowy z lekkim dodatkiem chmielowym [3.5]
          Smak: całkiem dobry na początku(prawidłowa goryczka z lekka nutą chlebową)po kilku łykach wrażenie jest juz gorsze(smak bardziej słodowy,goryczka jest jakby wysokoalkoholowa) [4]
          Wysycenie: bardzo przyzwoite,delikatnie szczypie w podniebienie [4]
          Opakowanie: etykieta nie rzucająca się w oczy,czarny kapsel,brak ekstraktu [3]
          Uwagi: Piwko kupione w "piwotece" w Aleksandrowie Ł.

Moja ocena: [3.725]
          mb WOS

Comment

• celtyk87
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.11
            • 208

W mojej okolicy jest po 2zl ale niestety wyszła mu data ważności i tu pytanie czy można pic takie piwo bez narażenia zdrowia? ps.butelka jest zwrotna bo na stronie producenta pisze że bezzwrotna.
            Last edited by celtyk87; 2009-09-04, 21:14.

Comment

• granat862
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2004.12
              • 945

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika celtyk87 Wyświetlenie odpowiedzi
              W mojej okolicy jest po 2zl ale niestety wyszła mu data ważności i tu pytanie czy można pic takie piwo bez narażenia zdrowia?
              Zależy w jakich warunkach był przechowywane, ja zwykle data się nie przejmuje. Ale zrobisz jak uważasz

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika celtyk87 Wyświetlenie odpowiedzi
              ps.butelka jest zwrotna bo na stronie producenta pisze że bezzwrotna.
              Jeżeli przy denku jest napis ŻGB to po odklejeniu etykiet powinni ci ja przyjąć.
              Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• skitof
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2007.11
                • 2485

Niepasteryzowane posmaki czuć bardzo fajnie, ale ostrość alkoholu w smaku końcowym jest bliska nieprzyjemnej.

Comment

• vociek
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.09
                  • 119

Acan osiągnął nowy poziom technologicznej doskonałości - nieskończona przydatność do spożycia.
                  Attached Files

Comment

• granat862
                    • 2004.12
                    • 945

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vociek Wyświetlenie odpowiedzi
                    Acan osiągnął nowy poziom technologicznej doskonałości - nieskończona przydatność do spożycia.
                    A ja tu widzę że najlepiej spożyć przed końcem 31.09.09
                    Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika granat862 Wyświetlenie odpowiedzi
                      A ja tu widzę że najlepiej spożyć przed końcem 31.09.09
                      A ile wrzesień ma dni?
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

Comment

• granat862
                        • 2004.12
                        • 945

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        A ile wrzesień ma dni?
                        A no tak
                        Moja wina.
                        Dwie Warki wypite wczoraj w barze musiały mi zaszkodzić

Comment

• andszcz
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2008.07
                          • 310

Właśnie kończę warkę z datą 11.11.09 i stwierdzam, że:
                          1) bardzo przypomina Janowa z października (data marzec 2010)
                          2) nienajgorsza, choć znam lepsze (Czarnków Niepasteryzowane, Lubuskie, niegdysiejszy Janów)
                          3) droga - 3,6 zł to stanowczo za dużo za takie piwo
                          "Nigdy nic nie ma nie" (Lech W.)

Comment

• funky83
                            • 2009.07
                            • 136

Ja piłem warkę 30.11.09 zakupioną w Rodzince i nie potwierdzam twoich uwag. Piwo w smaku przypomina te ze wcześniejszych opisów. Najpierw jakby słodkie potem pojawia się nienachalna goryczka. Wysycenie ok, piana najpierw gęsta i dość wysoka, potem cały czas niewysoki kożuszek. Całość oceniam na 5

Comment

• tofas
                              • 2007.11
                              • 131

Kolor jasnego złota, klarowny. Piana biała, gęsta, złożona z bardzo drobnych bąbelków. Wysycenie na poziomie średnim, dość neutralne na języku. Pierwsze nutki zapachowe to cytrusowy aromat chmielu podszysty pojawiającym się od czasu do czasu zapachem czosnku i siarki. Dalej, czuć już nienachalne nutki słodowe w postaci świeżego chleba i mleka z miodem. Całość dopełnia wyraźny i mocny aromat gruszek i czerwonych jabłek. Smak jest początkowo słodkawy, miodowo-gruszkowy z kwaskową nutką czerwonych jabłek by po chwili przejść w smak mocno gorzki. Finisz, to już sama chmielowa goryczka, wytrawna i bardzo długa. Piwo jest lekkie i dość wodniste.

Comment

• darekd
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🍺🍺🍺
                                • 2003.02
                                • 12674

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tofas Wyświetlenie odpowiedzi
                                Kolor jasnego złota, klarowny. Piana biała, gęsta, złożona z bardzo drobnych bąbelków. Wysycenie na poziomie średnim, dość neutralne na języku. Pierwsze nutki zapachowe to cytrusowy aromat chmielu podszysty pojawiającym się od czasu do czasu zapachem czosnku i siarki. Dalej, czuć już nienachalne nutki słodowe w postaci świeżego chleba i mleka z miodem. Całość dopełnia wyraźny i mocny aromat gruszek i czerwonych jabłek. Smak jest początkowo słodkawy, miodowo-gruszkowy z kwaskową nutką czerwonych jabłek by po chwili przejść w smak mocno gorzki. Finisz, to już sama chmielowa goryczka, wytrawna i bardzo długa. Piwo jest lekkie i dość wodniste.

czosnek, siarka i cytrusy,
                                niezłe robią się rebusy,
                                chlebek, mleczko oraz miodek,
                                coś zaczynam czuć już głodek,
                                i dodatek jabłek, gruszek!
                                Po Acanie boli brzuszek )

Barwny opis tego typowo krajowego, dość bezbarwnego i trochę zbyt odfermentowanego piwa. Jeszcze ktoś pomyśli, że to jakieś delicje

Comment

Przetwarzanie...
                                X