Koreb, Żywe niefiltrowane

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • stormsto
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 31

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, pod światło widoczne w butelce "paprochy" po wstrząśnięciu, kolor jednolity, mętny. [4]
    Piana: Piany zero przy nalewaniu, choć przy otwarciu się pojawiła (próba ucieczki z butelki - wina wymieszania zawartości). Mnie to nie przeszkadza, stąd moja ocena. [4.5]
    Zapach: Chmiel niewyczuwalny, przewodzi nuta miodowa lekko zachodząca korzenną przyprawą, słodka, zachęcająca. [4.5]
    Smak: Z początku, miodowo-korzenny, po przełknięciu pozostaje na języku lekka goryczka. Mam wrażenie, że piję dobrze doprawionego, ale zimnego grzańca Byłoby idealne zimowym wieczorem, gdy śnieg pada za oknem.... [5]
    Wysycenie: Z początku bardzo mocno pracuje, potem już delikatne. [4.5]
    Opakowanie: Wyróżniające się na le konkurencji. Przywodzi na myśl coś niebanalnego, z tradycjami.. Taka powtórka z historii. Szkoda, że kapsel jest bez żadnej grafiki. [4.5]
    Uwagi: Kupione podczas prezentacji browaru w Czeladzkim M1. Zakupione z ciekawości i wypite ze smakiem. Mam nadzieję, że jeśli to piwo pojawi się w sklepach na Górnym Śląsku, to będzie tańsze.. 6zł, to trochę za dużo, nawet za takie piwo..

Moja ocena: [4.675]

Comment

• kloss
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 2526

Specjalnie kupiłem piwo z kolejnej parti, żeby zweryfikować smak.
      I smak jest zupełnie inny.
      Miód tym raze bardzo słabo w tle, ale za to wyrazne gożdziki plus solidne garbniki.
      Rozumiem, że piwa z poszczególnych partii mogą się różnić w smaku, ale tak drastyczna różnica to przesada.

Comment

• yavo
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        🥛🥛🥛🥛
        • 2009.03
        • 910

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coldfire Wyświetlenie odpowiedzi

No to ładnie Koreb poleciał z tymi cenami...
        Poleciał, poleciał. To piwo w pięciolitrowym gąsiorze w browarze kosztuje 45 złotówek...

Comment

• kenubi
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.07
          • 87

Czym usunąć ten klej z etykiety? Odkleiło sie jakoś ale ..dalej lepi się jak butapren
          Ja tez dałem 6 zeta, jak bym wiedział ile zapłaciłem to byc może by do tego nie doszło

Comment

• delvish
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.11
            • 3508

Bardzo nietypowe piwo. W smaku wyraźnie korzenne. Wyczuwalny miód, imbir, goździki. Porównanie z grzańcem bardzo na miejscu. Do tego wszystkiego wyraźna goryczka i silne smaczki drożdżowe. Wysycenie dobre. Piana ładna, puszysta, znika jak na piwo mocne umiarkowanie szybko. Sycące. Partia z przydatnością do 14.04.2009. W sumie ciekawe, ale żeby kupić 5l gąsior to nie bardzo. Zastanawiam się czy to piwo nie powinno aby startować w kategorii aromatyzowane. Nie smakuje jak mocny, niepasteryzowany i niefiltrowany lager.
            Opakowanie niebanalne, ale:
            - drzewo na etykiecie wygląda jak z Konstancina,
            - co to jest "stara, długotrwała metoda Korabitów", którą warzone jest to piwo?
            - pierwszy raz widzę, żeby ktoś pisał na kontrze, że piwo zawiera żywice chmielowe,
            - "Piwo Łaskie warzono od zawsze"?
            "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
            (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• Pancernik
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.09
              • 9789

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
              Opakowanie niebanalne, ale:
              - drzewo na etykiecie wygląda jak z Konstancina,
              - co to jest "stara, długotrwała metoda Korabitów", którą warzone jest to piwo?
              - pierwszy raz widzę, żeby ktoś pisał na kontrze, że piwo zawiera żywice chmielowe,
              - "Piwo Łaskie warzono od zawsze"?
              Nie, no, drzewo jest znacząco inne... .
              O Korabitach poniżej, ale koreba z rzędem temu, kto wymyśli, jaka to była metoda :

"...założycielem wsi Łask był w XIV w. Jan, chorąży sieradzki, wnuk Michałka, pierwszego Korabity. Ojcem Jana był Wojciech i to od niego rozpoczyna się drzewo genealogiczne rodu Łaskich. Przodkowie chorążego Jana przybyli do Łasku ze wsi Krowica, położonej w pobliżu Opatówka w ziemi kaliskiej. Przybrali oni nazwisko od nazwy osady, do której przybyli, a ich herbem stał się Korab..."

Comment

• Wujcio_Shaggy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.01
                • 4628

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złocisty, piwo mętne, lekko opalizujące. Ładny. [4.5]
                Piana: Bardzo wysoka, wybiega z butelki - ale struktura rzadka, duże pęcherzyki, dziurawa, szybko opada do cienkiej kołderki, też dziurawej. Kolor ecru. [2]
                Zapach: Bardzo złożony, początkowo chmielowo-kwiatowy, później wyczuwalne nuty słodowe i korzenne. [4.5]
                Smak: Zaczyna się słodem uatrakcyjnionym goździkiem, potem pojawia się dość wyraźna goryczka, w tle trochę nut miodu (lipowego?). Nie wiem, czy nie przedobrzony... [4.5]
                Wysycenie: "Szybki gaz" - najpierw wybucha, po pół godzinie degustacji zaczyna trochę brakować nasycenia. [3]
                Opakowanie: Etykieta i doklejka w całkiem fajnym klimacie, złocenia delikatne, dzięki czemu nie wyglądają tandetnie. Niestety, tandetnie wygląda czerwona krawatka i (mniej) czarny kapsel. Również butelka ŻGB nie jest szczytem formy, dużo lepiej wyglądałaby NRW. Kontra też niespecjalna, ale niewidoczna od frontu, więc przeszkadza mniej. [3.5]
                Uwagi: Piwo na pewno ciekawe, ale raczej w typie "degustacyjnym", a nie "konsumpcyjnym" - po jednym byłem już całkiem nasycony...

Moja ocena: [4.125]
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• tfur
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2006.05
                  • 1311

wcześniej pisałem bardziej entuzjastycznie, ale, widzę, trafiło się ślepej kurze ziarno, a teraz proza życia powraca. piwo wyszło z butleki, mimo że 'nie miało prawa', co najpierw mnie zmartwiło, a potem uznałem, że nie ma tego złego, bo atrakcyjności temu trunkowi, moim zdaniem, znacznie ubyło. mniej tu miodowości, mniej wyrazistości, mniej smaku po prostu, a wody więcej. kwaskowość jakaś, gorycz nie ta, zapach też najwyżej nieodstręczający. krótko mówiąc, jestem rozczarowany. na dnie zaś w szklanicy osiadło coś przypominającego kleik ryżowy (!). słabizna. koreb wraca do starych nawyków.
                  ps. w rodzince wciąz po piątce, za to w mini europie po 6,80. ha ha...
                  veni, emi, bibi

Comment

• ten
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.01
                    • 9

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny bursztyn. Jak na niefiltrowane mocno klarowne. [5]
                    Piana: Większość opinii jest, że za mała. U mnie była po prostu w normie. W jednej trzeciej szklanki jeszcze zostawała obrączka. [4]
                    Zapach: Zapach słodki. Rzeczywiście czuć miód. [4.5]
                    Smak: W smaku też czuć miód, tak jaby nieco go było w składzie. Nie wiem co to za słodycz. Piwo jest raczej mocne i tak smakuje. Jednym zdaniem dobre mocne piwo. [4.5]
                    Wysycenie: Dosyć duże. Do końca "gazuje". Nie mam zastrzeżeń. [4.5]
                    Opakowanie: Bardzo ładne, jak zresztą wszystkie piwa z Koreba, które piłem. [5]
                    Uwagi:

Moja ocena: [4.5]

Comment

• TeeHee
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2008.04
                      • 5

Wybuchowy Koreb

Chyba miałem pecha, ponieważ po otwarciu butelki z Korebem Żywym niefiltrowanym 9/10 jej zawartości znalazło się na podłodze (rzeczywiście jest to bardzo żywe piwo). Dziwne, bo transportowałem to piwo z piwami z innych browarów, z którymi było wszystko OK. Ale muszę powiedzieć, że ta 1/10 była OK pod wzgledem smakowym. Zeby napisać coś więcej na temat smaku, zapachu etc. tego piwa, muszę zaliczyć kolejne podejście.

Comment

• ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23929

To dość często raprotowana przypadłość Żywego...
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• cap-n-go
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2005.05
                          • 273

W smaku dominują słody i alkohol,ten drugi nieco zbyt nachalny jak na taki woltaż. Finalny posmak na języku jest rzeczywiście lekko miodowo-słodkawy. Dość ciekawa kompozycja,ale bez rewelacji i napewno nie za takie pieniądze.

Comment

• becik
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍼🍼
                            • 2002.07
                            • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnozłocisty, mętne [5]
                            Piana: obfita z początku ale i nie bardzo niz inne niepasteryzowane piwa, szybko opada, nie zostawia krążków na szkle, biała, zwarta [3]
                            Zapach: słaby, wyczuwam zapach słodu i świeżutkiego chmielu [3.5]
                            Smak: pełne w smaku, treściwe, dominuje bardzo mocna goryczka, może i aż za mocna, w dalszym tle posmak słodu [4.5]
                            Wysycenie: trochę za duże, bąbelki jednak da się wyczuć przy piciu przez lekkie szczypanie [4]
                            Opakowanie: jak dla mnie rewelacja, ładna ciekawa przednia etykieta z paskiem na dole, krawatka i kontra [5]
                            Uwagi: dobre, warte ponownego sięgnięcia, zakupione na targach ze zdrową żywnością w W-wie na Nowym Świecie za 6 zł

Moja ocena: [4.025]
                            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• lzkamil
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.01
                              • 3611

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasnozłote, mętne [4.5]
                              Piana: wysoka, do nalewania na co najmniej 2 razy, dosyć trwała [4]
                              Zapach: średnio intensywny, bardzo owocowy - wiśnia, truskawka, cytryna - jakbym oceniał zgodność ze stylem to bym obniżył ale że mi się podoba to ocenię wyżej [4]
                              Smak: bardzo nietypowy, trochę jak niemiecki Keller/Zwickel, coś z cytrynowej pszenicy... na pewno słodowy, bardzo owocowy, lekko kwaskowaty... dziwny miks, a co tam, pasi mi to całkiem bardzo więc dam czwórkę [4]
                              Wysycenie: otwierałem ostrożnie zgodnie z ostrzeżeniami o wybuchowości, zdrowo psyczało ale nie strzeliło gejzerem, po nalaniu nagazowanie niewielkie [5]
                              Opakowanie: fajna grafika, dużo marketingowych bajeczek, niepodany ekstrakt, czarny/goły kapsel [3.5]
                              Uwagi: Kupione w łódzkim Zofmarze, cena odstrasza - ponad 4 zeta, ale raz spróbować trzeba, bardzo nietypowe ale mi smakowało, chyba pierwsze z Łasku które mi naprawdę podeszło.

Moja ocena: [4.05]
                              Lepszy jabol pod okapem
                              niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• perłyfan
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.02
                                • 1244

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny miód, lekko mętne [4]
                                Piana: Czysta biel. W środku grube pęcherzyki, brzegi zdają się mieć konsystencję kremową. Cienka warstwa trzyma się do końca. [4]
                                Zapach: Świeży, lekko chmielowy z miodowym tłem. [4]
                                Smak: Czuć świeżość. Początek to delikatna goryczka, potem jakby się wzmaga pozostawiając wyraźny posmak na języku. Są też przyjemne słodowe akcenty i daleko w tle owoc ( pierwsze skojarzenie wiśnia ) [4.5]
                                Wysycenie: Bardzo dobre. [5]
                                Opakowanie: Jak reszta wyrobów Koreba, na 4. Uzasadnienie w ocenie Herbowego. [4]
                                Uwagi: Ocena piwa z butelki. Tydzień temu próbowałem z beczki i potwierdziły się walory tego piwa. Zdecydowanie DOBRE PLUS !!!

Moja ocena: [4.25]
                                Last edited by perłyfan; 2009-07-19, 22:00.
                                JUŻ DAWNO NIE JESTEM FANEM PERŁY

Comment

Przetwarzanie...
                                X