poprawka 568ml
Okocim, Premium Mocne
Collapse
X
-
Przyszła ochota na mocne, więc zgarnąłem z półki.
Po rozlaniu piękna gruba, kremowa, duża piana zapowiadała się obiecująco. Piana jednak dość szybko opadła. zapach też obiecywał bardzo dużo i powiem jeszcze, że pierwsze łyki również miło mnie zaskoczyły, nawet żonie pierwszy łyk podpasował a do smakoszy piw na pewno nie należy. Ale... no właśnie jak w tym dowcipie o żółwiach " to był tylko moment". Jedynie, co utrzymało się, na jako takim poziomie do końca to nasycenie piwa. Ze smaku pozostało.... no właśnie nic nie pozostało, a ponieważ szkoda było wylewać to wymęczyłem do końca, z nadzieją, że na końcu znowu mnie czymś zaskoczy he he. Oczywiście nic takiego miejsca nie miało. Nie polecam, raczej dobrowolnie nikt mnie do niego nie zmusi.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fuliano Wyświetlenie odpowiedzi...dobrowolnie nikt mnie do niego nie zmusi.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, za jasny jak na ekstrakt. [3.5]
Piana: Z początku bardzo wysoka, ale opada błyskawicznie i nie zostaje z niej niemal nic. [2.5]
Zapach: Słodowość i tylko ona. Przydałaby się choć odrobinka chmielu, żeby to przełamać, bo zapach wydaje się mdły. [3.5]
Smak: Solidna słodowość, taka typowo koncernowa, z leciutką kwaskowatością i minimalną goryczką. Mdłe i nudne. [3]
Wysycenie: Troszkę za wysokie. [4.5]
Opakowanie: Seria okocimskich piw w tłoczonych butelkach bardzo podoba mi się pod względem wizualnym i to nie jest wyjątkiem. [5]
Uwagi: Kupiłem w ramach obowiązku kronikarskiego Kilka lat temu oceniałem "zwykłe" Mocne, teraz czas na Premium Mocne.
Było nudne i mdłe, ale po tragicznym Golden Kegu z Głubczyc piło się nawet nieźle
Moja ocena: [3.325]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: podoba mi się, ładny, klarowny, bursztynowy [5]
Piana: po nalaniu mocna, zwarta, bardzo długo się utrzymuje, opada powoli, osadza się na szkle drobnymi krzaczkami [4]
Zapach: słabo wyczuwalny, jedyne co czuje to lekki zapach fermentacji, plusem jest to, że nie czuje alkoholu [3]
Smak: delikatne w smaku, dominuje słodowy posmak wymieszany z lekką goryczką, czuć moc piwa ale nie czuć alkoholu co mi bardzo odpowiada [4]
Wysycenie: jak dla mnie bez zarzutu, lubię takie nasycenie, piwo jest aksamitne, delikatne, bąbelki cudownie tańczą w piwie po wzięciu łyczka bądź "machnięciu" szklanką [5]
Opakowanie: podoba mi się wygląd piw okocimskich, ładna butelka, odpowiednia do niej etykieta, dedykowany kapsel, wszystko gra [5]
Uwagi: Jak nie lubię mocnych piw to te piwo naprawdę można wypić ze smakiem, a dużej zawartości alkoholu można jedynie się domyślać
Moja ocena: [3.8]Last edited by becik; 2010-11-21, 15:02.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Jaki to jest zapach fermentacji? Czy chodzi o siarkowodór?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziJaki to jest zapach fermentacji? Czy chodzi o siarkowodór?
Nie rozumiem też o co Ci chodzi z tym siarkowodorem? Nigdy w piwie ani w browarze takiego nie czułem.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziDla mnie zapach fermentacji to taki jaki czuć jak jesteś w pobliżu browaru. Chyba teraz wiesz co mam na myśli czy jeszcze nie?
Nie rozumiem też o co Ci chodzi z tym siarkowodorem? Nigdy w piwie ani w browarze takiego nie czułem.
Jedną z cech dolnej fermentacji jest wytwarzanie siarkowodoru. Choć nie zawsze on występuje.
Wokół browaru może jedynie unosić się zapach zacierania. Ten jest charakterystyczny.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziWokół browaru może jedynie unosić się zapach zacierania. Ten jest charakterystyczny.
ech, a ja ten zapach zawsze uważałem za zapach fermentacji, cóż nikt nie jest omnibusem, jak widać ja teżGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Z tym piwem bywa różnie (przynajmniej w moim przypadku), czasami podchodzi elegancko, a dzisiaj po pierwszym łyku niestety zebrało mi się za przeproszeniem na wymioty, nie wiem czy trafiłem na zepsutą warkę, czy coś innego było przyczyną, w każdym razie niezwłocznie wylałem to piwo w otchłań zlewu... Z ręką na sercu przysięgam że zrobiłem to pierwszy raz w życiu, ale ten smak był po prostu okropnyAle nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...
EBE EBE
Comment
-
-
Wg mnie smak tego piwa dużo zależy od tego, czy kupuje się w puszce czy też w butelce. Te kupowane w Lidlu które są to jakaś masakra, ale jak jestem u siebie w mojej miejscowości i kupuje w zwykłym spożywczaku to zawsze go wybieram, to mój ulubiony koncerniak.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DrMich Wyświetlenie odpowiedzi... zawsze go wybieram, to mój ulubiony koncerniak.
Wypijesz kilka.. dziesiąt (set) innych piw i mam nadzieję ,że zmienisz zdanie....Last edited by sibarh; 2011-03-12, 21:45.2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ekstrakt 15%? No to kolor zdecydowanie za jasny... [2.5]
Piana: Zrazu pienista mocno. Potem opada, ale jest jakiś czas obecna i nawet się klei. Na końcu konsumpcji pojedyncze prześwitujące wysepki. [3.5]
Zapach: No zapach ewidentnie warzywny. I to jest dominująca nuta. Na siłę doszukałbym się jeszcze śladowych słodów. Słabo. [2]
Smak: Smak niestety zdominowany przez alkohol. Później warzywne klimaty i wyczuwalny słód i diacetyl. Goryczka nieszlachetna, gryząca. Piwo o rzadko spotykanym tak nieprzyjemnym finiszu... [1.5]
Wysycenie: Na początku było zbyt duże, szczypiące w język. W miarę upływu czasu się ustabilizowało na normatywne. [3]
Opakowanie: W sumie najlepszy element. Graficznie fajnie skomponowane. Połączenie czarnego, złocistego i bordo jak najbardziej trafione. Fajna krawatka i kapsel. Jeśli chodzi o treść to już gorzej - koncernowe dorabianie tradycji i historii oraz olewka konsumenta jeśli chodzi o skład i ekstrakt. [3.5]
Uwagi: Przypomina mi Piasta Mocnego (też zresztą Okocim...) Piwo bardzo marne. Alkoholowe. Tępe. Z warzywnymi posmakami. Cena przystępna więc i wszystko jasne.
Ja w targecie nie jestem.
Moja ocena: [2.1]Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Comment
-
Comment