Okocim, Premium Mocne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • celtyk87
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.11
    • 208

    #16
    poprawka 568ml

    Comment

    • fuliano
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2010.07
      • 1835

      #17
      Przyszła ochota na mocne, więc zgarnąłem z półki.
      Po rozlaniu piękna gruba, kremowa, duża piana zapowiadała się obiecująco. Piana jednak dość szybko opadła. zapach też obiecywał bardzo dużo i powiem jeszcze, że pierwsze łyki również miło mnie zaskoczyły, nawet żonie pierwszy łyk podpasował a do smakoszy piw na pewno nie należy. Ale... no właśnie jak w tym dowcipie o żółwiach " to był tylko moment". Jedynie, co utrzymało się, na jako takim poziomie do końca to nasycenie piwa. Ze smaku pozostało.... no właśnie nic nie pozostało, a ponieważ szkoda było wylewać to wymęczyłem do końca, z nadzieją, że na końcu znowu mnie czymś zaskoczy he he. Oczywiście nic takiego miejsca nie miało. Nie polecam, raczej dobrowolnie nikt mnie do niego nie zmusi.

      Comment

      • Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9793

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fuliano Wyświetlenie odpowiedzi
        ...dobrowolnie nikt mnie do niego nie zmusi.
        He, całkiem zgrabnie oksymoronem pojechałeś chyba... Podejrzewam, że niechcący . Tak to jest, jak się pije różne wynalazki .

        Comment

        • fuliano
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2010.07
          • 1835

          #19
          Masz racje. Jak teraz czytam, dziwnie to brzmi he he

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            #20
            Ocena z ARTomatu

            Kolor: Złoty, za jasny jak na ekstrakt. [3.5]
            Piana: Z początku bardzo wysoka, ale opada błyskawicznie i nie zostaje z niej niemal nic. [2.5]
            Zapach: Słodowość i tylko ona. Przydałaby się choć odrobinka chmielu, żeby to przełamać, bo zapach wydaje się mdły. [3.5]
            Smak: Solidna słodowość, taka typowo koncernowa, z leciutką kwaskowatością i minimalną goryczką. Mdłe i nudne. [3]
            Wysycenie: Troszkę za wysokie. [4.5]
            Opakowanie: Seria okocimskich piw w tłoczonych butelkach bardzo podoba mi się pod względem wizualnym i to nie jest wyjątkiem. [5]
            Uwagi: Kupiłem w ramach obowiązku kronikarskiego Kilka lat temu oceniałem "zwykłe" Mocne, teraz czas na Premium Mocne.
            Było nudne i mdłe, ale po tragicznym Golden Kegu z Głubczyc piło się nawet nieźle

            Moja ocena: [3.325]

            Comment

            • becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍼🍼
              • 2002.07
              • 14999

              #21
              Ocena z ARTomatu

              Kolor: podoba mi się, ładny, klarowny, bursztynowy [5]
              Piana: po nalaniu mocna, zwarta, bardzo długo się utrzymuje, opada powoli, osadza się na szkle drobnymi krzaczkami [4]
              Zapach: słabo wyczuwalny, jedyne co czuje to lekki zapach fermentacji, plusem jest to, że nie czuje alkoholu [3]
              Smak: delikatne w smaku, dominuje słodowy posmak wymieszany z lekką goryczką, czuć moc piwa ale nie czuć alkoholu co mi bardzo odpowiada [4]
              Wysycenie: jak dla mnie bez zarzutu, lubię takie nasycenie, piwo jest aksamitne, delikatne, bąbelki cudownie tańczą w piwie po wzięciu łyczka bądź "machnięciu" szklanką [5]
              Opakowanie: podoba mi się wygląd piw okocimskich, ładna butelka, odpowiednia do niej etykieta, dedykowany kapsel, wszystko gra [5]
              Uwagi: Jak nie lubię mocnych piw to te piwo naprawdę można wypić ze smakiem, a dużej zawartości alkoholu można jedynie się domyślać

              Moja ocena: [3.8]
              Attached Files
              Last edited by becik; 2010-11-21, 15:02.
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #22
                Jaki to jest zapach fermentacji? Czy chodzi o siarkowodór?
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • becik
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍼🍼
                  • 2002.07
                  • 14999

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jaki to jest zapach fermentacji? Czy chodzi o siarkowodór?
                  Dla mnie zapach fermentacji to taki jaki czuć jak jesteś w pobliżu browaru. Chyba teraz wiesz co mam na myśli czy jeszcze nie?
                  Nie rozumiem też o co Ci chodzi z tym siarkowodorem? Nigdy w piwie ani w browarze takiego nie czułem.
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                    Dla mnie zapach fermentacji to taki jaki czuć jak jesteś w pobliżu browaru. Chyba teraz wiesz co mam na myśli czy jeszcze nie?
                    Nie rozumiem też o co Ci chodzi z tym siarkowodorem? Nigdy w piwie ani w browarze takiego nie czułem.
                    No to, to nie jest zapach fermentacji. Nawet nad otwartymi kadziami nie ma jakiegoś szczególnego zapachu. Nad fermentującym piwem unosi się CO2 a on nie ma zapachu.

                    Jedną z cech dolnej fermentacji jest wytwarzanie siarkowodoru. Choć nie zawsze on występuje.

                    Wokół browaru może jedynie unosić się zapach zacierania. Ten jest charakterystyczny.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • becik
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍼🍼
                      • 2002.07
                      • 14999

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                      Wokół browaru może jedynie unosić się zapach zacierania. Ten jest charakterystyczny.

                      ech, a ja ten zapach zawsze uważałem za zapach fermentacji, cóż nikt nie jest omnibusem, jak widać ja też
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                      Comment

                      • Mario_Lopez
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2009.08
                        • 991

                        #26
                        Z tym piwem bywa różnie (przynajmniej w moim przypadku), czasami podchodzi elegancko, a dzisiaj po pierwszym łyku niestety zebrało mi się za przeproszeniem na wymioty, nie wiem czy trafiłem na zepsutą warkę, czy coś innego było przyczyną, w każdym razie niezwłocznie wylałem to piwo w otchłań zlewu... Z ręką na sercu przysięgam że zrobiłem to pierwszy raz w życiu, ale ten smak był po prostu okropny
                        Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                        Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...


                        EBE EBE

                        Comment

                        • DrMich
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2011.03
                          • 6

                          #27
                          Wg mnie smak tego piwa dużo zależy od tego, czy kupuje się w puszce czy też w butelce. Te kupowane w Lidlu które są to jakaś masakra, ale jak jestem u siebie w mojej miejscowości i kupuje w zwykłym spożywczaku to zawsze go wybieram, to mój ulubiony koncerniak.

                          Comment

                          • sibarh
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.01
                            • 10387

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DrMich Wyświetlenie odpowiedzi
                            ... zawsze go wybieram, to mój ulubiony koncerniak.

                            Wypijesz kilka.. dziesiąt (set) innych piw i mam nadzieję ,że zmienisz zdanie....
                            Last edited by sibarh; 2011-03-12, 21:45.
                            2800 nowe piwa opisałem na forum
                            Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                            Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

                            Comment

                            • DrMich
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2011.03
                              • 6

                              #29
                              Ale mi chodzi o koncernowe, a nie takie z mnieszych browarów (jak np Kormoran)
                              Pozdrawiam!

                              Comment

                              • wpadzio
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2011.06
                                • 2654

                                #30
                                Ocena z ARTomatu

                                Kolor: Ekstrakt 15%? No to kolor zdecydowanie za jasny... [2.5]
                                Piana: Zrazu pienista mocno. Potem opada, ale jest jakiś czas obecna i nawet się klei. Na końcu konsumpcji pojedyncze prześwitujące wysepki. [3.5]
                                Zapach: No zapach ewidentnie warzywny. I to jest dominująca nuta. Na siłę doszukałbym się jeszcze śladowych słodów. Słabo. [2]
                                Smak: Smak niestety zdominowany przez alkohol. Później warzywne klimaty i wyczuwalny słód i diacetyl. Goryczka nieszlachetna, gryząca. Piwo o rzadko spotykanym tak nieprzyjemnym finiszu... [1.5]
                                Wysycenie: Na początku było zbyt duże, szczypiące w język. W miarę upływu czasu się ustabilizowało na normatywne. [3]
                                Opakowanie: W sumie najlepszy element. Graficznie fajnie skomponowane. Połączenie czarnego, złocistego i bordo jak najbardziej trafione. Fajna krawatka i kapsel. Jeśli chodzi o treść to już gorzej - koncernowe dorabianie tradycji i historii oraz olewka konsumenta jeśli chodzi o skład i ekstrakt. [3.5]
                                Uwagi: Przypomina mi Piasta Mocnego (też zresztą Okocim...) Piwo bardzo marne. Alkoholowe. Tępe. Z warzywnymi posmakami. Cena przystępna więc i wszystko jasne.
                                Ja w targecie nie jestem.

                                Moja ocena: [2.1]
                                Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                                Serviatus status brevis est
                                3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X