Tumski, Marcowe

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24016

Tumski, Marcowe

Piwo gotowe do oceny
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • Rycho_128
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.03
    • 1054

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny bursztyn, bardzo fajny, bardzo lekko mętny. [4.5]
    Piana: Trwała, na początku dość wysoka, oczywiście opada, ale powoli. [4.5]
    Zapach: Nie jest zbyt intensywny, jeżeli już, to głównie słodowy [4]
    Smak: Słodowe, wykończone goryczką, ale niezbyt mocną, smak zharmonizowany, dość pełny - od razu skojarzyłem z Fortuną Złotym Smokiem, które bardzo mi odpowiada (też marcowe). Generalnie bardzo dobre piwo. Po kiepskim pilsie pełna rehabilitacja Tumskiego. [4]
    Wysycenie: Niezbyt silne, ale jest ok. [4]
    Opakowanie: Brak firmowego szkła, co w browarze restauracyjnym, moim zdaniem, nie powinno mieć miejsca. Szkło firmowe, owszem, jest, ale pojedyncze egzemplarze w gablotce pod kluczem. Nie wiem, może od początku marca coś się zmieniło w tym względzie? Kupić kufla/pokala na wynos też nie można. [2.5]
    Uwagi: Nie miałem okazji zdegustować tumskiej pszenicy (nie było), pils - już pisałem (i oceniłem) - słabiutki, stout - bardzo dobry. Marcowe - chyba najlepsze. Oby było w stałej ofercie! Cena - 7 zet za 0,5

Moja ocena: [4]
    Gdański Browar WaRy
    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

Comment

• docent
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 5205

Ocena z ARTomatu

Kolor: Barwa bursztynowa. Zbyt klarowne co poczytuję jako minus. [4.5]
      Piana: Ilość śladowa. Rozumiem, że Pani kelnerko/barmanka nie lubi serwować piwa z obfią pianą ale porównując pianę na stoucie z tym co było zauważalne na marcowym to trzeba jednoznacznie stwierdzić - porażka. [1.5]
      Zapach: Zapachu brak. Nie śmierdziało, nie pachniało czyli trója. Swoją drogą to chyba nie lada sztuka zrobić bezzapachowe piwo. [3]
      Smak: Wyczuwalna leciutka goryczka i bardzo lekka owocowość. Ale generalnie piwo jest nijakie i tak jak pils, bez charakteru. I tak jak wszystkie tutejsze - wodniste. [3.5]
      Wysycenie: Oczekiwałbym trochę większego nagazowania. [4.5]
      Opakowanie: Tak jak w przypadku innych piw z Tumskiego. Gołe szkło, brak podkładek, miły lokal. [4]
      Uwagi: Fajnie, że tego typu piwa coraz częściej pojawiają się w ofercie minibrowarów. Nie chciałbym mówić, że są jak "papierek lakmusowy" umiejętności piwowara ale coś jest na rzeczy...

Moja ocena: [3.25]
      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2002.07
        • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: bardzo ładny, hebanowo-brązowy, w jaśniejszym wydaniu [5]
        Piana: jest tylko po nalaniu, później opada, po kolejnych paru minutach nic już nie ma [2]
        Zapach: dość intensywny, owocowo-słodowo-chmielowy [5]
        Smak: pełne, treściwe, sycące, wyczuwalna goryczka, lekkie owocowe posmaki, da sie wyczuć jakby lekkie winne smaczki [5]
        Wysycenie: bez zarzutu, nic nie szczypie, nie buzuje, mimo, ze widać jak bąbelki pracują [5]
        Opakowanie: jak i w innych piwach z Tumskiego, brak wafli, firmowego szkła, etykiet [4]
        Uwagi: Konkretnie to - bardzo dobre piwo

Moja ocena: [4.65]
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• kopyr
          • 2004.06
          • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
          Kolor: bardzo ładny, hebanowo-brązowy, w jaśniejszym wydaniu [5]
          To w końcu jaki ten kolor? Heban to dla mnie jest kolor czarny. No to albo to piwo jest czarne prześwitujące, wpadające w brąz, albo ni cholery nie jest hebanowe.
          blog.kopyra.com

Comment

• becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2002.07
            • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
            To w końcu jaki ten kolor? Heban to dla mnie jest kolor czarny. No to albo to piwo jest czarne prześwitujące, wpadające w brąz, albo ni cholery nie jest hebanowe.
            sorki, miałem na myśli kolor mahoniowy, nie wiem skąd ten heban mi wziął
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Pancernik
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.09
              • 9802

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy nasycony, minimalnie mętne. [4]
              Piana: Słaba, raczej w kategorii "kożuszek/obrączka") [3]
              Zapach: Miód, kwiaty i słód, tyle, czy to akurat jest "marcowe"? [3.5]
              Smak: Łagodne, zbilansowane, jakby dominowała lekka ziołowa goryczka. [3.5]
              Wysycenie: Spore, chyba nawet nieco za wysokie. Z czasem maleje... [3.5]
              Opakowanie: Zgrabna, lekko taliowana goła szklanica. Miły ogródek z widokiem na rynek, fontannę i namolnych żebraków w różnym wieku... [3.5]
              Uwagi: Fajnie, że w minibrowarach można wypić nie tylko pilsa. Tak trzymać!

Moja ocena: [3.475]

Comment

• mrkowal
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2009.03
                • 155

Marcowe niestety mnie nie zachwyciło, barwa ciemna bursztynowa, mało gazu, piana padła po chwili, w smaku też raczej jak produkt typu Jabłonowo mocne- ogólnie bez ekscytacji. Za to sam browar, ładne szkło, wystrój, obsługa, smaczne jedzenie nadrabiało niedostatki piwa.
                Ultima forsan

Comment