Bosman, Piast Niepasteryzowany

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
    Fakt, faktem jest to piwo niepasteryzowane. Jak ogólnie wiadomo w przypadku koncernów nigdy do końca nie wiadomo gdzie dane piwo bylo warzone. Chodziło o fakt braku pasteryzacji oraz koncern chyba mający najwiekszy udzial w naszym rynku.
    Co Ty nam tu jakimś Millerem głowę zawracasz

    Comment

    • rohozecky
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2008.11
      • 1840

      #17
      A czy tenże Miller nie jest czasem produkowany ze słodu kukurydzianego?

      pozdrowienia
      ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

      Comment

      • delvish
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.11
        • 3508

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedzi
        A czy tenże Miller nie jest czasem produkowany ze słodu kukurydzianego?
        Słód kukurydziany stosuje się wyłącznie przy produkcji Białych Porterów
        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
        (Frank Zappa)

        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

        Comment

        • gobong
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.04
          • 658

          #19
          Tak gwoli ścisłości.

          Comment

          • gobong
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.04
            • 658

            #20
            Podobno owszem zasyp to głównie kukurydza z dodatkiem słodu z jakiegoś ekstra jęczmienia. Jaki efekt każdy może sam sprawdzić, ja nie polecam. Brak pasteryzacji chyba temu nie jest winien ani nie pomógł.

            Comment

            • Pogoniarz
              † 1971-2015 Piwosz w Raju
              • 2003.02
              • 7971

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
              Podobno owszem zasyp to głównie kukurydza z dodatkiem słodu z jakiegoś ekstra jęczmienia. Jaki efekt każdy może sam sprawdzić, ja nie polecam. Brak pasteryzacji chyba temu nie jest winien ani nie pomógł.
              Dlatego wypiję Noteckie (niepasteryzowane) , bo na samą myśl o takim wynalazku jak kukurydziany Miller ,aż mnie cofa
              Last edited by Pogoniarz; 2009-04-06, 14:47.


              Prawie jak Piwo
              SZCZECIN

              Comment

              • rohozecky
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2008.11
                • 1840

                #22
                No właśnie, w tej sytuacji nie wiem, czy możemy w ogóle mówić o piwie niepasteryzowanym

                pozdrowienia
                ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

                Comment

                • gobong
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.04
                  • 658

                  #23
                  Jesli sie łudzisz że male browary warzą li tylko ze słodu, o słodka naiwności.

                  Comment

                  • rohozecky
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2008.11
                    • 1840

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jesli sie łudzisz że male browary warzą li tylko ze słodu, o słodka naiwności.
                    " A u was biją czarnych"
                    ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

                    Comment

                    • gobong
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.04
                      • 658

                      #25
                      Nikomu nic nie polecam ani nic nie odradzam wyraźnie wczesniej napisalem że wspominam o tym piwie gwoli ścisłości że nie tylko 1 koncern ma w ofercie jakiś napój niepasteryzowany. Swoja droga dziwią mnie głosy typu że jedni mikrofiltrują dla smaku a inni do bólu .

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nikomu nic nie polecam ani nic nie odradzam wyraźnie wczesniej napisalem że wspominam o tym piwie gwoli ścisłości że nie tylko 1 koncern ma w ofercie jakiś napój niepasteryzowany. Swoja droga dziwią mnie głosy typu że jedni mikrofiltrują dla smaku a inni do bólu .
                        Wiesz mikrofiltracja zależy od wielkości filtra. Można filtrować tak, żeby piwo wytrzymało 2-3 miesiące (Svijany, Amber), a można tak, że wytrzyma rok (Svyturys, Miller). Im gęstszy filtr, tym więcej smaku się "odfiltruje". Nie widzisz różnicy?
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • rohozecky
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2008.11
                          • 1840

                          #27
                          Spokojnie, nie odbierałem tego jako zachętę.

                          Za to możliwość wbicia kolejnej szpili pseudopiwnemu koncernowi jest zawsze bezcenna

                          pozdrowienia
                          ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

                          Comment

                          • gobong
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.04
                            • 658

                            #28
                            Kopyr kiedyś była podobna dyskusja. Dotyczyła właśnie mikrofiltracji. Poczytaj własne wypowiedzi w tej dyskusji.

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
                              Kopyr kiedyś była podobna dyskusja. Dotyczyła właśnie mikrofiltracji. Poczytaj własne wypowiedzi w tej dyskusji.
                              Tylko krowa nie zmienia poglądów. Dyskusja służy wymianie poglądów, a nie obstawaniu przy swoich. Przyjąłem po prostu argumenty moich adwersarzy, że zbyt dokładna mikrofiltracja też zubaża smak. Wobec czego piwo bardzo dokładnie odfiltrowane, będzie niestety wyprane ze smaku. Co zaś do Millera, to jego problemem nie jest mikrofiltracja, lecz przede wszystkim receptura.
                              Last edited by kopyr; 2009-04-06, 18:07.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • gobong
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.04
                                • 658

                                #30
                                Millerowi to chyba nic nie pomoże.Receptura stworzona na potrzeby zjadaczy kukurydzy spowodowala tylko boom domowego piwowarstwa w tym kraju kukurydzy. Jakim powodzeniem cieszy sie to piwo u nas świadczy że nawet na tym forum mało kto zauważył że co prawda mikrofiltrowane ale niepasteryzowane

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X